mrWhite7 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) To zrób reamer na 10 mm i po sprawie , sądzę że masz blank Xzogi gdzie rzeczywiście potrzebna jest taka średnica bo blank w dolniku nie jest koniczny tylko ma kształt walca 10 mm. Ja bym zabrał się do tego inaczej a mianowicie pierw rozwiercił plastry korka do 10 mm potem je skleił na rurce fi 10 mm i toczył. Jak już skleiłeś to pozostaje Reamer , zawsze przecież jak będzie troszkę większy otwór blank można owinąć taśmą malarską , najlepsza jest elastyczna karbowana bo można cuda nią robić i okleić po spirali tyle ile potrzeba a porwany w środku korek ? , przecież tego nie widać ważne aby otwór był centrycznie. Można też kupić okrągły pilnik do drewna , który jest koniczny ale jak już rozwiercisz przez całą rękojeść to pociągnij raz z jednej strony parę razy ruchem posuwisto zwrotnym raz z drugiej tak samo i też osiągniesz otwór około 10 mm . Pilnik kosztuje chyba 16 zeta w OBI bo OBI to robi Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 To zrób reamer na 10 mm i po sprawie , sądzę że masz blank Xzogi gdzie rzeczywiście potrzebna jest taka średnica bo blank w dolniku nie jest koniczny tylko ma kształt walca 10 mm. Ja bym zabrał się do tego inaczej a mianowicie pierw rozwiercił plastry korka do 10 mm potem je skleił na rurce fi 10 mm i toczył. Jak już skleiłeś to pozostaje Reamer , zawsze przecież jak będzie troszkę większy otwór blank można owinąć taśmą malarską , najlepsza jest elastyczna karbowana bo można cuda nią robić i okleić po spirali tyle ile potrzeba a porwany w środku korek ? , przecież tego nie widać ważne aby otwór był centrycznie. Można też kupić okrągły pilnik do drewna , który jest koniczny ale jak już rozwiercisz przez całą rękojeść to pociągnij raz z jednej strony parę razy ruchem posuwisto zwrotnym raz z drugiej tak samo i też osiągniesz otwór około 10 mm . Pilnik kosztuje chyba 16 zeta w OBI bo OBI to robi Adam Słodowy, zrób to sam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mteszl Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Dzięki, może ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia. Problem dla mnie nie polega na nierównych wewnętrznych ściankach, tylko na tym, że po rozwierceniu wiertłem 10 robi się otwór 12 albo 13 albo 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 To może analogicznie rozwierć wiertłem np 9 to wyjdzie ci 10-11 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 zrob reamer z jakiegos malo zbieznego kawalka blanku, ja mam takie tanie baciki porozbierane - mozna dobrac kazda grubosc, wszytkie sa o malej zbieznosci. Mozesz tez zrobic taki ktory ma jakies 10mm na koncu i 'przeciagnac' go przez calosc uzyskujac rownomierny otwor. Po przejsciu szczytowej czesci , wlasnie ta mocujesz w wiertarce i wyciagasz zamiast pchac. Gdzies kiedys tez widzialem wiertlo do drewna odciete i zamontowane tyl na przod - koles przeciagal to na obrotach i tez piekne dziurki robilo, no ale spawarka chyba w gre wchodzi.Jestem pewny ze cos wymyslisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Dzięki, może ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia. Problem dla mnie nie polega na nierównych wewnętrznych ściankach, tylko na tym, że po rozwierceniu wiertłem 10 robi się otwór 12 albo 13 albo 11im większe obroty wiertarki tym, wiertło będzie mniej rwało korek, i efekt rozkalibrowania otworu będzie mniejszy.Mimo wszystko najprostsze jest rozwiercanie reamerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Reamer najlepszy. Jak nie to można wiertłem numer niżej, a dopasować raszplą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mteszl Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Dzięki panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Pytanie do kolegów którzy uzywaja tokarek do obróbki w/w maeriałów, jakimi nożami toczycie korek wzdłużnie a jakimi tniecie korek na małe pierścienie. GDzie takie noże kupić lub kto moze takie wykonać na zlecenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Korek na plastry: czymś cienkim i ostrym, choćby i ostrym nożem.Wzdłużnie: papierem ściernym/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 A tak z ciekawosci. Na jakich obrotach tokarki/wiertarki toczycie korek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Nikt nie odpisuje? No to ja: na możliwie wysokich. Nawet 2000-3000/min. Granulacji 40 używam tak, aby zostało mi ok. 3-4mm zapasu na średnicy. Potem bardzo dobrego i ostrego 80 do 1,5-2 mm zapasu. Potem 120 do ok. 0,5mm. Potem jeszcze drobniej, sukcesywnie do 800 lub 1200. Dzięki temu pracuję szybko, nie mam bicia - toczy się idealnie na okrągło i nie narażam się na ryzyko wżerów. Ale trzeba być uważnym. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Dzieki Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Nie ma za co. Zaczynałem od mniejszych prędkości. Przy większych, trzeba uważać na punktowy nacisk, szczególnie grubym papierem. Przy modelowaniu krzywizn o małym promieniu (butt, fore w kształcie kielicha), fazowaniu, etc. korek czasem trzeba dosłownie, muskać papierem. Bardzo ważne jest dobre światło i kontrastowe tło. Po każdej fazie modelowania warto przesunąć palcami po długości griup - czasem lepiej pozwalają wyczuć skuchy niż pokażą to oczy. Warto też używać suwmiarki, żeby sprawdzić, czy faktycznie mamy zbieżności, czy też ich nie mamy. Na długim odcinku ciężko to wyczuć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Ja z kolei, do prostych odcinków niedawno wypróbowałem takie coś: Sprawdziło się z siatką cierną (kupilem i zastosowałem kilka granulacji, poczynając od mocno grubej i agresywnej) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Ja po prostu owijam papierem kawałek deseczki Robię tak jednak tylko aby zebrać nadmiar materiału, żeby otwór mi się wycentrował. Potem wolę bardziej subtelne metody. Nie ma jak ręka Szczególnie, jak robię pod ACS, ECS. W zasadzie mam łagodny łuk po całej długości rear, np. fi 27/25/29 a w krótszych konstrukcjach nawet 27/24/28. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Ja mam jeszcze inną metodę aby nie przestrzelić z wymiarem,a mianowicie zakładam z każdej strony pierścień metalowy o docelowej średnicy i toczę bez stresu związanego z zachowaniem wymiaru. Jak zostanie około 0.2-0,4 mm do właściwej średnicy zmieniam gradajcję papieru do docelowej 1000 potem zdejmuje pierścienie i ewentualnie o ile to potrzebne zeszlifowuję ostre kanty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Jako butt cup bedziesz jej uzywal? informacja: zdjecia zostały przeniesione do nowego wątku "Technika rodbuildingowa"http://jerkbait.pl/topic/65020-technika-rb/ Edytowane 31 Października 2015 przez Friko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 tak, niedługo pokaze efekt końcowy, bo wreszcie szewc sobie buty szyje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Yglo a jak się robi zaślepkę do tego butta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Nie będę opisywał, jutro zrobie zdjęcia i wstawie... ale efekt końcowy ma być taki : Edytowane 7 Czerwca 2015 przez yglo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Moje też pokażesz jak się już zabierzesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zrobiesz to Melku sam trzymajac pike'a 10+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Nie będę opisywał, jutro zrobie zdjęcia i wstawie... ale efekt końcowy ma być taki : Fajna końcówka, też o taką poproszę w którymś z następnych kijów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Trzeba bedzie zakupic takie wycinaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi