Skocz do zawartości

Przelotki Seaguide i uchwyt Fuji. Czy mogą być podrobione?

WedkarzIncognito

Rekomendowane odpowiedzi

Co do deklaracji producenta to może być różnie... Savage Gear w serii Custom UL opisuje ( przynajmniej taki opis krąży ) uchwyt kołowrotka - "Fuji Gold Label R/S" . Oczywiście jest tam uchwyt Sea Guide , sygnowany logo . Mamy już rozbieżność i w sumie jak ktoś chce Fuji to może być zdziwniony po wzięciu wędki do ręki . Przelotki tam to także SG , wszystko się zgadza , od uchwytu dwie sygnowane logo z boku ramki .

Nie mam zbyt dużego doświadczenia z SeaGuide ponieważ mam je na jednym seryjnym kiju i w tej klasie cenowej wydają się być wystarczające. Raz tylko zawiodłem się na jakimś wynalazku , co gorsza uzbroiłem na tym dwa blanki , były to sławne z uwagi na to jakie miały być super/hiper Essexy ... ramka tam była podróbą gównolitu , wykrzywiały się od schowania do pokrowca także warto zwrócić na to uwagę.

Wyżej ktoś już pisał, że Y i V nie były sygnowane, ale już L, które zapewne też są na Twoim kiju mają znaczek na stopce w górnej części. Do sprawdzenia po zdjęciu omotki, gdzieś w domu miałem taki set. Jak odkopię, wstawię fotkę.

Ja mam taki set zdjęty z jakiegoś seryjniaka, na szczyt są XMG i mimo, że nawet w katalogu na zdjęciu mają wybite logo, to te co mam są bez logo. Te zwykłe Lki, czyli MKG obstawiam, że tym bardziej będą bez logo ;)

Przejrzyj sobie katalog SeaGuide: https://www.yumpu.com/xx/document/read/67544683/seaguide-catalog-2023

Zeus Premium to ogólnie wszystkie tytanowe przelotki. A po zdjęciach na pewno znajdziesz zarówno przelotki zamontowane na swojej wędce, jak i model, o którym wspominał producent.

Ogromne podziękowania dla Ciebie Kamilu :) Przejrzałem katalog i co prawda modelu opisanego jako tytanowe ramki OSG w katalogu nie znalazłem (są OSG, ale z nierdzewki i kształt ramek różni się od tych, które są na wędzisku) to śmiem stwierdzić, że przelotki, w które zostało uzbrojone wędzisko to model TiYGSG. Chyba że tytanowe OSG są po prostu starszą "generacją" obecnie oferowanego modelu GSG, a tytanowe OSG zostały po prostu wycofane z produkcji. Jeżeli tak by było, to ma to sens, ponieważ wymiary przelotek na wędzisku pokrywają się z wymiarami przelotek TiYGSG wymienionymi w katalogu. Sugerując się katalogowymi wymiarami oraz kształtem ramek z serii Zeus Premium, wychodzi na to, że pozostałe przelotki na tym wędzisku to TiMKG oraz TiXLT. To by też tłumaczyło, dlaczego producent w opisie katalogowym podał tylko markę przelotek bez wymieniania konkretnego modelu.

Kolejno od przelotki startowej: TiYGSG rozmiar 20>10>8. Następnie przelotki TiMKG rozmiar 5,5>5,5>4,5. Przelotka szczytowa: TiXLT rozmiar 4.

W opisie modelu TiYGSG producent zawiera informacje o tym, że są to przelotki idealne do ultra lighta po lighta. W przelotkach TiMKG w opisie widnieje zdanie mówiące o tym, że są to przelotki nadające się do lekkiego spinningu (tak zdaję sobie sprawę, że bardzo dużo w katalogach jest marketingowego bełkotu). Na dodatek napiszę, że kijek jest ultra lightem, a ramki same w sobie są jak z plasteliny (z takimi opiniami się spotkałem na forach odnośnie do tytanowych ramek SG) więc według mnie zgrywa się to wszystko w logiczną całość.

Co do deklaracji producenta to może być różnie... Savage Gear w serii Custom UL opisuje ( przynajmniej taki opis krąży ) uchwyt kołowrotka - "Fuji Gold Label R/S" . Oczywiście jest tam uchwyt Sea Guide , sygnowany logo . Mamy już rozbieżność i w sumie jak ktoś chce Fuji to może być zdziwniony po wzięciu wędki do ręki . Przelotki tam to także SG , wszystko się zgadza , od uchwytu dwie sygnowane logo z boku ramki .

Nie mam zbyt dużego doświadczenia z SeaGuide ponieważ mam je na jednym seryjnym kiju i w tej klasie cenowej wydają się być wystarczające. Raz tylko zawiodłem się na jakimś wynalazku , co gorsza uzbroiłem na tym dwa blanki , były to sławne z uwagi na to jakie miały być super/hiper Essexy ... ramka tam była podróbą gównolitu , wykrzywiały się od schowania do pokrowca także warto zwrócić na to uwagę.

Dokładnie tak. Zdaję sobie sprawę, że producenci (nie chodzi mi konkretnie o branże wędkarską) potrafią ładnie przyciąć w uja ze swoimi deklaracjami... Z tymi przelotkami te deklaracje też wydały mi się wątpliwe, więc postanowiłem zapytać na forum, bo kto pyta, nie błądzi. Co do Savage, to w opisie Savage Gear Mpp2 jest informacja o przelotkach CC Sin (Coil Control System cokolwiek to jest), a uchwyt to Savage Gear Gold Label. W praktyce przelotki to SeaGuide.

post-71717-0-05555700-1693353437_thumb.jpg

Edytowane przez WedkarzIncognito