czarny1 Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Po pierwsze: podczas każdej kontroli strażnicy PSR albo SSR, każdorazowo zobowiązani są do podania imienia i nazwiska lub numeru służbowego legitymacji albo jedno i drugie. Kontrolowany ma obowiązek zapamiętania kto go kontroluje, bo przecież nie okazuje się dokumentów osobom nie upoważnionym. W razie jakichkolwiek uwag, znając dane kontrolującego, można odwołać się do jego przełożonego.Po drugie: w dzisiejszych czasach każdy strażnik(niezależnie od służby) jest przeszkolony z RODO i wie jak postępować z danymi kontrolowanego i do jakich celów mogą być wyłącznie wykorzystane. Istnieje w nomenklaturze/obowiązkach strażników raportowanie z przeprowadzonych czynności. Komendanci wymagają od strażników Imienia i Nazwiska oraz numeru KW kontrolowanego ewentualnie nr zezwolenia. Można te dane zapisać długopisem w notatniku lub zrobić zdjęcie, które po przeprowadzeniu czynności i sporządzeniu raportu z kontroli jest kasowane. Wiele razy czytałem tu na forum lamenty jakie to PZW jest zacofane, jak to powinno się wprowadzać wszelkie nowości i usprawnienia....... i strażnik robi fotkę zamiast skrobać długopisem w notatniku(zaoszczędził w ten sposób sporo waszego czasu).... i co lamenty. PS. Umiesz skrobnąć na forum opowieść o kontroli, a nie znasz swoich praw i obowiązków podczas wędkowania?jeśli straznik odmówi okazania legitymacji na ządanie to dla mnie jest zwykłym obywatelem bez jakichkolwiek uprawnień do kontroli... jak mam niby sprawdzic czy ma uprawnienia do kontroli moich dokumentów? może uciekł z psychiatryka i tylko mu sie wydaje, że jest strażnikiem? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2023 (edytowane) A jak miał służbowy?Nie sadzę Edytowane 26 Sierpnia 2023 przez Rampampam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 jeśli straznik odmówi okazania legitymacji na ządanie to dla mnie jest zwykłym obywatelem bez jakichkolwiek uprawnień do kontroli... jak mam niby sprawdzic czy ma uprawnienia do kontroli moich dokumentów? może uciekł z psychiatryka i tylko mu sie wydaje, że jest strażnikiem? To są chyba jakieś bzdury. Kierowca w czasie kontroli na drodze może zażądać okazania legitymacji przez policjanta w taki sposób, żeby można było zanotować dane. Nie ma wcale obowiązku zapamiętywania czegokolwiek. Robienie fotki dokumentowi ze zdjęciem jakieś bardzo wątpliwe jest. A gdzie ja napisałem, że osoba kontrolowana nie ma prawa sprawdzenia uprawnień kontrolnych strażnika? To czy tego zażąda, zależy tylko od poziomu wiedzy i znajomości procedur kontrolnych. To jak wygląda to w praktyce, opisane zostało w pierwszym poście. W czasie procedury kontrolnej Strażnik zobowiązany jest do przedstawienia się z imienia i nazwiska i/lub podania numeru służbowego, który znajduje się na odznace służbowej tzw blasze. Ta umieszczona musi być w widocznym miejscu dla kontrolowanego. Okazywanie legitymacji służbowej nie jest obowiązkowe i dobywa się wyłącznie na żądanie kontrolowanego. Zależnie od okręgu, służby uprawnione do kontroli wymienione są w zezwoleniu połowowym lub RAPR-ie albo tu i tu.Chamiałbym jeszcze zauważyć, że służby podczas kontroli coraz częściej używają kamer, które instalowane są w taki sposub by rejestrowały przebieg zajścia, więc robienie fotek przy tym wydaje się dziecinną igraszką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert 78 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 A gdzie ja napisałem, że osoba kontrolowana nie ma prawa sprawdzenia uprawnień kontrolnych strażnika? To czy tego zażąda, zależy tylko od poziomu wiedzy i znajomości procedur kontrolnych. To jak wygląda to w praktyce, opisane zostało w pierwszym poście. W czasie procedury kontrolnej Strażnik zobowiązany jest do przedstawienia się z imienia i nazwiska i/lub podania numeru służbowego, który znajduje się na odznace służbowej tzw blasze. Ta umieszczona musi być w widocznym miejscu dla kontrolowanego. Okazywanie legitymacji służbowej nie jest obowiązkowe i dobywa się wyłącznie na żądanie kontrolowanego. Zależnie od okręgu, służby uprawnione do kontroli wymienione są w zezwoleniu połowowym lub RAPR-ie albo tu i tu.Chamiałbym jeszcze zauważyć, że służby podczas kontroli coraz częściej używają kamer, które instalowane są w taki sposub by rejestrowały przebieg zajścia, więc robienie fotek przy tym wydaje się dziecinną igraszką.Co powinien zrobić strażnik podczas kontroli reguluje Uorś, tam jest wszystko napisane, to samo tyczy się przepisów RODO. Strażnik nie musi przedstawiać się z imienia i nazwiska, musi mieć odznakę w widocznym miejscu i na prośbę kontrolowanego powinien pokazać legitymację. To wszystko jest w ustawie Uorś którą każdy wędkarz powinien przeczytać. Niestety wędkarzom nie chce się przeczytać nawet zezwolenia na amatorski połów ryb, a później płacz, że nie wiedział o wprowadzeniu górnych wymiarów ochronnych itp. Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi