Skocz do zawartości

2023 Daiwa LEXA LT

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry materiał. Dzisiaj obejrzałem. Akurat zastanawiam się co wybrać. Lexa czy Caldia i... dalej nie wiem ????

Jakbym miał kupić coś lekkiego i mocnego do 1000zł to bez zastanowienia wciskam przycisk Caldia MQ, aczkolwiek akurat porównania z Lexą nie mam

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Czyli w tym modu w rozmiarze 4000 to tylko CXH z wyższym przełożeniem?

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

4000C, 4000CXH przecież to to samo to standardowy rozmiar korpusu w 4000. 3000 jeśli nie pisze C, tylko samo 3000 z dodatkami XH, D, itp to ma korpus takie jak 4000, tylko rotor i szpulę taką jak rozmiar 3000C.....

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Czy Daiwa Lexa LT 5000-C (lub 5000S-C) będzie miała takie same body jak Certate LT 5000D?

Szukam czegoś o niskim przełożeniu, masie własnej ~300 gr do ciężkiego spinna przynętami 50-75 gram. Takie łowienie 5 razy w sezonie max, stąd nie Certate. Budżet na młynek ~ tysia. 

Edytowane przez elpojo

Tylko słaba ????więcej coś może napiszę jak pojedzie nad wodę. Pierwsze wrażenie tak samo pozytywne jak przy Caldi LT, jednak tamta ma rozmiar 1000 i jakoś wybitnie nie kręci...chyba następnym krokiem będzie ceratka nowa, coraz bardziej mi się te daiwy podobają ????

post-57219-0-87656600-1701463786_thumb.jpg

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Daje linka do speca od kołowrotków a jest ich trochę !!! Głównie Rosja i Ukraina

Dotarła do mnie nowa maszynka Daiwa Lexa 4000c model 2023.Mam troche miaszane uczucia bo wiem jak to jest z jakością wykonia ostatnio :)

Na sucho chodzi gorzej niz kilka lat temu moja nowa Ultegra HGXG 5000 Rok 2017.Wielkośc ta samo co moja Ninja 4000c rok 2023 kupiona na próbe:)

Co moge napisać o Lexa 4000c ? Kręcona na sucho kręci lekko ale szoruje głośno !!! Może sie dotrze nie reklamuje bo wiem z doświadczenia że co 2 kołowrotek tak ma !!! Rozebrałem delikatnie be wyciągania przekładni a tam wszędzie sahara !!! Smar Daiwa SLP WORKS 104

kupiony razem z kołowrotkem wydaje sie zbyt gęsty ! Nasmarowałem superlube z domieszką oliwki też superlube dośc grubo ponieważ dalej cos mi ociera !!! A nie pierwszy kołowrotek rozbieram w życiu :) Obstawiam te 2 cienkie pręty w kołowrotku usztywniające są zbyt szorstkie !!! Ninja środek ma taki sam poza większą zębatką 32 mm w Lexa.Minimalny luz na przekładni jak zawsze !! Nie można skorygować już ponieważ jak dam cienką podkładke to jest minimalnie za grubo i czuje blokująsie żęby.Ogólnie w kołorotkach jest trend na oszczędność materiałów i technologi !!!

Nawet nowy Daiwa Exceller jest bez 1 tego pręta usztywniającego już w środku !!!! A Daiwa Ninja ma dwa jak zawsze było ale byz łożyska na pinionie na dole..........

Plusy - Mega sztywny bocznie dzięki Alu body z Prawej strony tylko

- Wydaje sie mocny

- Super nawój jak w Ninja aż zdziwiłem sie trohcę:

- Możliwość dodania 3 łożysk ! 2 w korbce i 1 rolce.Wymiary znam :)

- Disign,mega lekka szpula

- Pasuje szpula z Dajwa Ninja 4000c !!!!Aleważy połowe więcej  Wysokość szerokość głębokość !!! Jedynie w środku jak jest sprężynka od  

terkotki to Ninja ma trochę szersze wyfrezowanie ale działa tylko terkotka ciut ciszej.Szpuli zapas podobno w Polsce nie będzie !!

Za droga ponad 70 USD i tylko modele 2019 są w cenach 160-200zł.Ale Nie wie mczy pasują !!!

- Niby jest magsealed ale jakoś nie widzię lub w 1 miejscu jest cienko

Wady - Ocieranie ale to przypadki losowe.........Nawet Twin Powery tak mają

- Słaby pręt od kabłaka cienki i giętki !! Model 2019 Jest sztywniejszy z 1 elementu pusty w srodku.

- Widoczny dość duży luz na ramienia co trzyma rolke !!! Nie do naprawienia !!!

- Ogólnie trochę lipa z tymi ramieniami rotora !! Z jednej strony torx z drugiej zawleczka jakby na stałe jak zgubisz to lipa :) Lepiej nie ruszać.

Zastanawiałem sie nad kupnem nowego Stradica ale na youtube jest sporo filmów z serwisu i recenzji i wyszło na to że Stardic szału nie robi !!

Trzeba było kupić Ultegre jak dawniej .........Zobaczę do lata jak praca sie nie poprawi to kupie znowu Ultegre.

Co jedynie mogło polepszyć by prace w tym kołowrotku ? Może smarowanie smarami MTCW w Polsce brak.Cena 200zł mała tubka a najlepiej mieć 3 tubki różna lepkośc o raz kilka oliwek .

Tyle napisałem ale to tylko moje odczucie ponieważ jestem trochę dokładny:)

Widziałem wczoraj jakiś film i serwisant porównywał Stardica 2023 z Lexa 2023 sam przekałdniazębata Stardic weag około 7gram a Lexa aż 22 gramy !!! Pewnien Japończy też testował Stradica i Lexa  nad wodą !!!  Mówił że podobna jakość ale Shimano bardzie płynnie kręci i lepiej zwija wolniej a Lexa lepiej szybko jednostajnie.Lexa czuć większą moc !!!! Miał kołowrotki w domu przymocowane na sztywno do wędek o sprawdzał hamulec siłe i sztywność.Stgradić wygianał sie na boki a lexa sztywna !!!

Ogólnie kołowrotek Lexa oceniam 5 na 5 możliwych momo tego ocierania wkurwia........cego

Rada dla tych co chcą kupić dobry kołorotek wysyłkowo !! Nie robić tego lepiej podejść pomacać i wsklepie i kupić !!!

Jak w ciągu 5 lat miałem problemy z 3 kołowrotkami kupionym z neta !!! Nie jestem z tych że jak coś ociera to reklamuje zaraz lub wymieniam na takie samo.Wole sam zobaczyć.POZDRAWIAM

post-61693-0-63021800-1702852640_thumb.jpg

Edytowane przez x-games
  • Like 4

Fajny kołowrotek, kręci przyjemnie. U mnie będzie używany to łowienia troci z plaży, zobaczymy jak sobie poradzi.

To gratuluje trafiłeś na dobrą sztukę.Mój w ręku kręci słabiej niż Ninja nowa .........Może dotrze sie nad woda ? Kręcąc lekko korba obraca sie 5,6 razy.Mam porównanie do kołowrotków shimano ! Jak przekładnia jest lekko zajechana lub słabo spasowana to kołowrotek ociera raz mniej raz więcej !! Podczas kręcenia przechylisz kołowrotek w lewo jest ciszej jak w prawo czuć przekładnie i hałas bardziej słychac.Sprawdzone w praktyce :) U mnie w Lexie kręcąc powoli lekko ociera jak szybciej kręce to jest głośniej wyrazniej.Wiem jestem może zbyt wymagający :) Alew kupiony kiedyś Ultegra 5000hgxg  oraz Sedona 4000g chodziły jak masło prawie.Przypadek losowy jak zawsze..........Może podejde d osklepu i zobacze czy inne Lexy też ocierają czasem.Obstawiam że co druga sztuka :)

• Like 1

Sandacz  z opadu pod gumki 8cm -12cm na główkach 7gr.-20gr który z kołowrotków Daiwa najbardziej będzie sprawował się bardzo dobrze.
Daiwa BG 2500 

Daiwa Lexa LT 3000
Czy oba kołowrotki są takiej samej wielkośći  na moje oko.Nie dotykałem  także zapytam jak jest również z wielkością obu .

To gratuluje trafiłeś na dobrą sztukę.Mój w ręku kręci słabiej niż Ninja nowa .........Może dotrze sie nad woda ? Kręcąc lekko korba obraca sie 5,6 razy.Mam porównanie do kołowrotków shimano ! Jak przekładnia jest lekko zajechana lub słabo spasowana to kołowrotek ociera raz mniej raz więcej !! Podczas kręcenia przechylisz kołowrotek w lewo jest ciszej jak w prawo czuć przekładnie i hałas bardziej słychac.Sprawdzone w praktyce :) U mnie w Lexie kręcąc powoli lekko ociera jak szybciej kręce to jest głośniej wyrazniej.Wiem jestem może zbyt wymagający :) Alew kupiony kiedyś Ultegra 5000hgxg oraz Sedona 4000g chodziły jak masło prawie.Przypadek losowy jak zawsze..........Może podejde d osklepu i zobacze czy inne Lexy też ocierają czasem.Obstawiam że co druga sztuka :)

Możliwe, że trafiłem dobry egzemplarz, nie wiem. Porównując do stradica Fl to mi bardziej pasuje. Zresztą do tej pory łowiłem tylko Shimano ale teraz wymieniłem je na Daiwy.