Skocz do zawartości

Multiplikator do przynęt od 5g

Eryk

Rekomendowane odpowiedzi

Citica 201E to jest dokładnie to samo co Curado 201E, tylko, że ma 4 nie 7 łożysk i kolor srebrny zamiast zielonego.

Wystarczy dokupić availa do Twojego Curado i masz 2 młynki w jednym ;)

Metrów nigdy nie liczyłem, bo nie miałem potrzeby, ale rzuca się tym przyjemnie i daleko

Curado i Chronarch w rozmiarze 51 i bliżniaczy Scorpion 1001XT jest dedykowane seryjnie do przynęt od ok 5gr, a większe 201 z szpulką availa rzuca bardzo podobnie do multika w rozmiarze 51.

Niektóre młynki różnią się kolorem budy i rodzajem, oraz ilością łożysk, ale powstały na jednej budzie i podzespołach, więc mają bardzo zbliżone parametry ;)

• 6 miesięcy temu...

Witam jaki multik koledzy mogliby polecili do 500zł,który komfortowo obsłuży wobki 7/8gr,główki 8gr plus kopyto 3",max alga 2,slider 7 oraz guma 4" plus 20gr główka.

Multik będzie sparowany z robinson diaflex 10-28.

Dodam ze w cenie do 500zł mogę mieć daiwa tatula r type,okume helios air,okume komodo,abu garcia revo stx 3 gen,wszystkie te multiki oczywiście nowe.Może koledzy doradzili by coś innego w tej cenie co dobrze obsłuży ten zakres wagowy.

witam To ja tez polecę ci ABU REVO LT .Zakup na ten sezon ale już nie moglem wytrzymać i nawinąłem 0.10mplecionke i nad wodę .Test zacząłem od 10g bardzo pozytywnie .Zeszyłem do 4g i byłem mocno zaskoczony .Komfortowe rzuca się do 5g ale myślę o plecionce zejść do 0,06 co pozwoli na dalsze rzuty.Multik z rynku Japońskiego do 1000zł jest tego warty.polecam

Ja od siebie mogę polecić morethana pe sv :) keitech 2" na 3 gramowej główce leciał na odległość 20-25m. Gdyby tuningować ten multik to zapewne z gramaturą przynęt dałoby radę zejść niżej i odległości rzutowe by wzrosły :) Z tańszych multików tatulka 103hl + lekka szpulka jak w linku do tego łożyska ceramiczne i byłaby bajka ;)

http://it.aliexpress.com/item/DIY-DAIWA-TATULA-TYPE-R-TATULA-HD-TATULA103SH-TATULA-HLC-FUEGO-TATULA-HD-CUSTOM-FISHING-REEL/32589893983.html

A co koledzy powiedzą o shimano citica 201e?,poradzi sobie z 8gr główką i gumisiem 8cm,alga 1 ?

Spokojnie. Używam Citica 201e jako zestawu uniwersalnego - przy podanych wielkościach przynęt i gramaturach będziesz osiągał przyzwoite dystanse. W sumie mówimy o przynętach jakie ważą około 15 gr. Oczywiście musisz pamiętać o dobrze dobranym kiju jaki będzie ładował się przy tym obciążeniu - sama masa przynęta na za sztywnym kiju nie rozpędzi właściwie żadnej szpuli. Zasadniczo, oczywiście moim zdaniem, dobrze dobrany cw wędki przy lekki łowieniu to 60-65% sukcesu jeśli chodzi dystans na jaki oddamy rzut. Reszta to multik, linka i lotność wabia.

pozdrawiam 

• Like 1

witam To ja tez polecę ci ABU REVO LT .Zakup na ten sezon ale już nie moglem wytrzymać i nawinąłem 0.10mplecionke i nad wodę .Test zacząłem od 10g bardzo pozytywnie .Zeszyłem do 4g i byłem mocno zaskoczony .Komfortowe rzuca się do 5g ale myślę o plecionce zejść do 0,06 co pozwoli na dalsze rzuty.Multik z rynku Japońskiego do 1000zł jest tego warty.polecam

Multiki to nie stałoszpulowce i takie zmniejszenie średnicy linki (o ile jest jak zmierzyć średnice ) jakoś wybitnie nie wpływa na odległość rzutu. Za to na ilość odstrzelonych przynęt bardzo.
  • Like 4

Multiki to nie stałoszpulowce i takie zmniejszenie średnicy linki (o ile jest jak zmierzyć średnice ) jakoś wybitnie nie wpływa na odległość rzutu. Za to na ilość odstrzelonych przynęt bardzo.

Mądrego PRAKTYKA to i czasem miło posłuchać :)

Edytowane przez mifek
  • Like 1