Skocz do zawartości
  • 0

Jaka echosonda na płytką wodę ?

karpik 69

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam pytanko o przetwornik w Lowrance Elite 7 HDI  ten z  DSI   455 / 800 kHz jakie będzie miał stożki , który będzie dokładniejszy do badania dna ?

z tego co sam znalazłem do badania twardości dna polecane jest 200 kHz (poleca Doctor Sonar, oraz Dr Depth do wersji z twardością dna) . Ewentualnie aby mieć pewność można znacznie zwiększyć zakres głębokości (co najmniej dwukrotnie) i wypatrywać podwójnego echa dna. Jak jest nakreślone wtedy mamy pewność że jest twardo.

• 0

Odświeżę temat.

Posiadam już drugie echo, jest to elite 4 chirp. Podoba mi się jak działa, to że można zapisywać logi i tworzyć mapy. Wszystko jest ok, z tym że czytam dużo na ten temat i coś mi nie pasuje. Nie miałem jeszcze możliwości przetestować echa na dużych głębokościach, max 20 m. Zauważyłem, że duża częstotliwość pokazuje lepiej dno i mniejszy stożek wysyła, bo przynętę widać dopiero pod łódką. Mniejsza już nie pokazuje tak dobrze szczegółów dna, w senie jego twardości, ale łuki ryb jakby lepsze i jest ich więcej, szybciej widać przynętę którą przyciągam do łódki, stąd wniosek, że stożek jest szerszy. Dla mnie jest trochę wbrew logice to, że na głębsze wody szerszy stożek, niska częstotliwość a na płytsze węższy, wyższa częstotliwość. Przecież im głębiej, tym więcej dna do ogarnięcia. Przy kącie 120 stopni, na głębokości 300 m, promień podstawy stożka wyniesie ponad kilometr, dokładnie 1039,26 m. A na takiej powierzchni może być tyle zmiennych, że i 100 calowy ekran nie da rady wszystkiego pokazać, o możliwości przetwornika nie wspominając. Przy kącie 20 stopni na 300 m podstawa stożka wyniesie ponad 100 m, też dużo, ale to nie kilometr. Jak będzie mi dane popływać na fiordach norweskich pewnie wiele pytań samych się rozwieje, ale póki co proszę Was o logiczne wytłumaczenie tych zawiłości, ponieważ ciężko jest mi się z tym zgodzić.

• 0

Panowie coś się zapewne zmieniło w kwestii sond dlatego i ja podpytam choć ciągle się zastanawiam czy jednak nie walczyć tradycyjnie  :) Zatem pytanie jak w temacie: jakie echo na płytką wodę na dodatek w rozsądnej cenie tak powiedzmy do 1000 zł. ? Sądzę, że maksymalnie 20 metrową ze wskazaniem na płycizny od metra do 5 czy 6 ?

Edytowane przez SlawekNikt