Skocz do zawartości

Tuba do wędek castingowych

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Taki pomysł już był. Miałem tak zapakowanego Avida no i patent sprawdzał się bez najmniejszego problemu :D Nawet zastanawiałem się, czy jakoś tego nie pomalować ... np. w kwiatki :mellow: (żartuję). Szczerze mówiąc nie pomyślałem o tych zaślepkach.

A czy oni tną to na wyznaczoną długość, czy trzeba kupić całą rurę?

Pozdrawiam

Remek

Wnioskuje o przeniesienie tego watka do Zrob to sam :unsure:

A tak do rzeczy: musisz sie liczyc remek z waga tubki. Jest chyba tak w kanalizacji (nie moja branza) ze im szersza srednica wewnetrzna, tym grubsza scianka. Co przy dlugosci tuby prawie 200 cm oznaczac bedzie niezla armate. Nie wiem czy to bedzie poreczne. Ale chyba nie chodzi by sie miescilo w kamizelce wedkarskiej.

Mialem kilka takich tub z rur. Pomysl nad jakimis szelkami do tego- albo raczka. Firmowe zaslepki sa dobre...ale zadziala to z jednej strony. Bo jak masz rure to kolnierz jest z jednej a z drugiej uciety koniec, wiec tam musisz porzezbic z firmowa zaslepka. Wykonalne w jakis kwadrans.

Guzu

Nie trafilem na takie jak budowalem swoje tubki.

U mnie to sie konczylo wstawianiem na goraco korka z jednej strony. I ten byl juz na zawsze. Drugi ten w kolnierzu. Wyjmowalny...

Pozostaja sprawy wagi duzej tuby i raczek albo innych szelek.

Chetnie poslucham o patentach.

Guzu

Takie rury są łatwo tremo formowalne, można spokojnie obciąć w sklepie żądaną długość, następnie przy pomocy palnika gazowego nagrzać końcówkę i wcisnąć korek, po chwili jest gotowe. Trzeba tylko pamiętać, że nie da się tego zrobić bez osmalenia rury.

rączek w swojej nie robiłem, ale można by np. kawałków tasmy, jak do mocowania bagażu na aucie. Co do wagi, to chyba lżejsze (mniejsza średnica) wyszłyby z rur spustowych od orynnowania. No i pełna gama kolorów, nawet chyba metaliczne. Tylko korków do takich nie widziałem.

pozdrawiam,

Marek

Rynny mają najcieńsze ścianki ponieważ mają tylko wisieć na ścianie, kanalizacja na pewno będzie grubsza tym samym bezpieczniejsza w transporcie, a jeszcze grubsze ścianki mają rury wodociągowe ale tego to już mi by się nie chciało nosić :D

By w takiej tubie zmieściły się 3 wędki trzeba zastosować przynajmniej średnicę 110mm ( takie średnice mają zarówno rynny jak i kanalizacja więc zaślepki pasują do obu.) te można kupić w kolorze ciemno szarym,

Przy wykorzystaniu pasków ze starego tornistra można łatwo zrobić uchwyt do noszenia takiej tuby, ale ja bym zrobił brezentowy pokrowiec, z odpinaną długą szelką.