Skocz do zawartości

Shimano Japan vs Malezja

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

ilu wędkarzy tyle rozwiązań ...

jedni co 2 lata zmieniają klona zaubera jak do spiningu przestaje się nadawać, inni smarują i katują japońce, inni co sezon kupują passiony, jeszcze inni próbują zabić peny ... jeszcze inni eksperymentują z wynalazkami....

Stare Shimano made in Japan czy nowe Shimano made in Malezja...?

To podobny dylemat z kim by było ciekawiej w wyrku.

Z 80 letnią Naomi Campbell czy z 18 letnią Jolą Rutowicz.

W zasadzie to i z tą i z tą można...

A na pustyni to i starucha dar boży. :rolleyes:

Rafał koniecznie musimy wybrać się kiedyś na ryby , twoje teksty doprowadzają mnie do niewydolności oddechowej :lol: . A tak na temat to trwały kręcioł wcale nie musi być markowy i kosztować . Pod koniec lat 90 kupiłem Okume Jaguar jak mnie pamięć nie myli to kosztował około 70zł śmiga do dziś większość czasu spędził na gruntówce trochę przy spinningu ale akurat do tego zastosowania ma niezbyt precyzyjny hamulec , nigdy nie był rozkręcany smarowany lub czyszczony no może poza za odświeżającymi kąpielami w pod Wrocławskich rzekach :D i mieli aż miło .

słabo szukałeś bo było na forum o produktach malezyjskich.posiadam 2 modele super 2500 fa i technium 2500fa.z S systemem.używane do obrotówek 4,gum,slider 7,woby 9cm sdry,i 2 razy w roku odra główki 35g.techniuma mam jakieś 7 może 8lat i kręci jak trzeba. jedyny szkopuł to wytarta bieżnia po której chodzi mały pręcik plastykowy który po otwarciu kabłąka robi 'pstryk'.mimo tego wsztstko jest ok.supery wymagały włożenia 2-ch brakujących łożysk.smar stosowany w tych kołowrotach to katastrofa.przy kontakcie z woda kołowrot prawie stawał.ja i tak podczas wymiany tulejek na łożyska smar ładowałem nowy.jak narazie nie zamierzam wymieniać obecnych kołowrotów bo mi pasują.myślałem że technium padnie po 3-4 latach ale jakoś nie mogę go zajechać,nawet jakichś wielkich luzów nie ma chodzi dość płynnie.

@busz231 ciesze se ze kolowrotki sie kreca :) co do fa ra to bylo to pierwsze serie ponoc wlasnie bardzo dobre teraz juz fc i chyba im dalej typ gorzej.techniuma ogladalem w sklepie ale fb tego z niebieskimi wstawkami liczylem zeby an przekladni :/ fa moze lepszy .Fajnie ze temat sie rozwija.Aernos to chyba odpowiednik exage na japonie o ile sie nie myle.Zastanawia mnie jeszcze aspire...

@busz231 ciesze se ze kolowrotki sie kreca :) co do fa ra to bylo to pierwsze serie ponoc wlasnie bardzo dobre teraz juz fc i chyba im dalej typ gorzej.techniuma ogladalem w sklepie ale fb tego z niebieskimi wstawkami liczylem zeby an przekladni :/ fa moze lepszy .Fajnie ze temat sie rozwija.Aernos to chyba odpowiednik exage na japonie o ile sie nie myle.Zastanawia mnie jeszcze aspire...

Ja mam Aspire 2500 FA ale to Japan jest :) Mój ulubiony młynek poprostu nie mialem nigdy lepszego :)

Rafał koniecznie musimy wybrać się kiedyś na ryby , twoje teksty doprowadzają mnie do niewydolności oddechowej :lol: . A tak na temat to trwały kręcioł wcale nie musi być markowy i kosztować . Pod koniec lat 90 kupiłem Okume Jaguar jak mnie pamięć nie myli to kosztował około 70zł śmiga do dziś większość czasu spędził na gruntówce trochę przy spinningu ale akurat do tego zastosowania ma niezbyt precyzyjny hamulec , nigdy nie był rozkręcany smarowany lub czyszczony no może poza za odświeżającymi kąpielami w pod Wrocławskich rzekach :D i mieli aż miło .

Możemy się kiedyś ustawić na ryby :P wyslij mi na PW jakiś namiar na siebie i coś bedziemy myśleć :)

dalszymi seriami się nie interesowałem bo były sporo cięższe.w exage brakowało mi rozwiązań S systemu a głównie wolnej oscylacji szpuli przez co plećka często mi się plątała.kilka miesięcy wstecz kumpel trafił nówkę supera 2500 fa za 350zł.osobiście wstawiłem mu lożyska i wymieniłem smar.

temat jak studnia bez dna i to nie tylko pod wzgledem wedkarskim ale takze marketingowo i socjologicznie ...

czesto zadawane pytanie: czy i dlaczego kolowrotki produkowane w japonii sa lepsze? nie jest nieuzasadnione i mozna na nie dosyc szybko odpowiedziec ...

tak, oczywiscie, ze sa lepsze ... lepsze sa takze modele JDM produkowane poza japonia

sa lepsze z dwoch powodow, ktore dla przecietnego europejczyka sa z reguly niezrozumiale ... otorz japonski wedkarz to z reguly pasjonat i jako taki uprawia swoje hobby na poziomie uzaleznienia lub prawie religii i tym samym jest sklonny wydac na hobby ZNACZNIE wiecej niz przecietny europejczyk (co znakomicie i w wielu tematach widac na tutejszym forum, daleko szukac nie trzeba) ...

drugim powodem jest fakt, ze japonski producent jest zdeterminowany jakosciowo pod wzgledem produktu i serwisu ... ale takze pod wzgledem oczekiwan od strony klienta w kierunku jakosci/performance do zaplaconej ceny ...

o moich doswiadczeniach z poszczegolnymi modelami moge wiele napisac ... tylko czy ma to faktycznie sens?

o moich doswiadczeniach z poszczegolnymi modelami moge wiele napisac ... tylko czy ma to faktycznie sens?

pitt oczywiscie ze ma sens po to wlasnie byl temat zalozony aby dowiedziec sie czegos o poszczegolnych modelach.O ile sam fakt jakosci i produkcji japan i malezja jest oczywisty to mozna rowniez dowiedziec czegos na temat danego modelu czy to japan czy wlasnie malezja

Dareczku czytalem to i czytalem na daily-fishing.ru.dziwi mnie tylko fakt ze f jest japan a r malezja(dziwne ze nie ma fa japan i fa malezja ) i zastanawia mnie wlasnie jak bardzo procz cena (1000zl) roznia sie te kolowrotki.Material pewnie ten sam chociaz moge sie mylic ale jak podaja z czego robione to niby to samo a cena hmm

Malezyjski ma hamulec walki i hamowanie z tyłu a japan ma przedni hamulec.

to wiem ale zastanawia mnie dlaczego nie ma odpowiednika f malezyjskiego.Bo np gt jest fa i ra malezyjski a tu z przednim jest tylko japan a z tylnim tylko malezja.exage jest f i r stradick jest z tylem i z przodem w produkcji malezyjskiej.A w aspire jest przod tylko japan tyl malezja

to wiem ale zastanawia mnie dlaczego nie ma odpowiednika f malezyjskiego.Bo np gt jest fa i ra malezyjski a tu z przednim jest tylko japan a z tylnim tylko malezja.exage jest f i r stradick jest z tylem i z przodem w produkcji malezyjskiej.A w aspire jest przod tylko japan tyl malezja

Może takie mają maszyny w fabrykach... :rolleyes: