Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie AMON

12345

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Za gruba źle za cienka źle

Plynąc łodzią z dużą prędkością i waląc w jakąkolwiek przeszkodę nie obawiał bym się czy się coś wgniecie czy pęknie.

Zawsze obawiam się że jak przywalę w coś to mnie katapultuje w najgorszym przypadku do wody nie mówiąc już o tym że można rozbiglowę, stracić przytomność. A wy tu o kosmetyce łodzi że się pogniecione bądz spodzina dostanie.

Łódz Amon wg mnie bardzo ładna i wszystko dobrze przemyślane. Zawsze ktoś będzie na coś narzekal

• Like 1

• 0

Łódki fajne, szerokie, zauważcie, że przy tych wymiarach powinno się zmieścić DMC zestawu w 3,5T dla większości aut. 

Co do walenia po kamieniach to zależy od kąta napłynięcia, najczęściej dostaje śruba/spodzina, w drugiej kolejności dostaje kadłub. Kolega miał wgniotkę na prawej burcie poniżej linii zanurzenia w części dziobowej. Naprawa polegała na naspawaniu na wierzch kawałka blachy, wyszlifowaniu i po sprawie. Wielkość szkody jest wprost proporcjonalna do prędkości łodzi a nie grubości blachy.   :D

Edytowane przez CORNEL

• 0

Takim tokiem myślenia to riverfoxem można pływać tylko po rzekach :D

Dajcie już spokój, na filmie widać jak łódź pięknie płynie na 50km, a jak na blache 4mm to waga wyszła super, gdzie w podobnych rozmiarach i przy materiale 3mm łodzie ważą sporo więcej.

Niedługo zamierzam odwiedzić stajnie, a jeśli będzie możliwośc to z chęcią zobaczę jakąś jednostkę na wodzie.

Pływałem z Markiem na jego łodzi grzebiąc trochę w ekranie i nie ma się do czego przyczepić ani jeśli chodzi o wykonawstwo ani o nautykę łodzi . Jezioro ponad 1000ha, więc nie kałuża ale też specjalnie nie wiało. A bywam na różnych pokładach, w różnych warunkach. 

Edytowane przez Sonary i mapy

• 0

Podstawowe pytanie jak wzrasta waga łodzi przy zastosowaniu blachy 4mm....

Juz ci pisze

4 mm jest zastosowane w tym modelu tylko na poszyciu łódki

Poszycie blacha 3mm waga 90.82 kg

Poszycie blacha 4mm waga 121.08 kg

Więc masz różnice 30,27 kg

To dotyczy tylko blachy H11 P11 5083

Poz

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

• Like 8

• 0

Juz ci pisze

4 mm jest zastosowane w tym modelu tylko na poszyciu łódki

Poszycie blacha 3mm waga 90.82 kg

Poszycie blacha 4mm waga 121.08 kg

Więc masz różnice 30,27 kg

To dotyczy tylko blachy H11 P11 5083

Poz

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

No to "ogromna" różnica. Ale fachmany, "znafcy" i inni guru piszą twardo że 4mm to krążownik, pancernik, Titanic, łódź w uj ciężka, potrzeba wielkich paliwożernych silników bo inaczej nie da rady pływać... I inne idiotyzmy. Aż chce się cytować Piłsudskiego o narodzie i ludziach. Ja sobie jeszcze odpuszczę...

• Like 1

• 0

Uważam , że taki wzrost wagi w niczym nie przeszkadza, nie powoduje drastycznego wzrostu zużycia paliwa etc.. Uważam też, że nic w tym złego jeżeli producentowi łatwiej się spawa :) a klient otrzymuje finalnie pewniejszy produkt :) - nie widziałem Amona "na żywo" . 

Skylla(od modelu 420) jest budowana z takich grubości blach - jakoś nie widzę setek roztrzęsionych wędkarzy. 

Jedyne co nie podoba mi się w Amonie to sterówka ale to moje subiektywne odczucie. 

• Like 1

• 0

Ale ty mówisz o 30% wieszej wadze ogólnej. A różnica jest tu tylko w materiale poszycia a nie ogólnym łódki.

Dokładnie - dochodzi jeszcze waga zabudowy.

Producent AMONa podaje wagę 356 kg (wyposażona w wykładziny i instalacje) - można porównać do wagi innych łodzi alu o długości 460 (np. producent Tangiri 460 podaje w katalogu wagę 350 kg (ciężar łodzi bez wyposażenia).

Na zużycie paliwa ma wpływ nie tylko waga łódki, ale także jej właściwości nautyczne.