Skocz do zawartości

Wymiary widełkowe w Okręgu Ciechanowskim

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Ło Matko, widełki na wodach PZW!! :blink:

Wszystkiego się spodziewałem, ale że w końcu zacznie to gdzieś przechodzić to ciężko mi było uwierzyć. Wszak nie od wczoraj "góra" związku wypowiada się o widałkach jak o głupocie i wypaczeniu.

Mają na to podobno ichtiologiczne opinie... :huh:

• Like 1

- szczupak 85cm :blink:

Wszystko fajnie pod warunkiem tylko aby jeszce miał kto tego pilnować a w razie czego trzeba egzekwować dzienne limity i przestrzegać okresy ochronne. Ja od 3 lat nie miałem kontroli na wodzie a jestem tam nie rzadko. Oczywiście za każda taka akcja jestem jak najbardziej na TAK – największe osobniki to najlepszy materiał genetyczny i zarazem najkrótsza droga do odbudowy danego gatunku.

@Wojti łowię w mazowieckim okręgu ponad 20 lat i miałem 0 (zero) kontroli.

Za to w ciechanowskim, mimo że rzadko łowię na tych wodach, kilka razy w roku. Jest komu egzekwować, bo składki też idą na etatowych strażników, a nie tylko na zarybienia, sport i zakąski :)

Szkoda, że takich ryb w okręgu Ciechanowskim nie ma, wydaje mi się, że na najbliższe kilka lat, to jest pusty przepis...Ryby muszą dorosnąć do takich rozmiarów, a ludzie im w tym nie pomagają :/ Dużo wędkuję w tym okręgu, dużo niefajnych rzeczy widziałem, PSR nad wodą niestety też nie :| Przez kilka lat powinien być całkowity zakaz zabierania ryb z łowiska, a po tych kilka latach dopiero wprowadzony górny wymiar :)

Szkoda, że takich ryb w okręgu Ciechanowskim nie ma, wydaje mi się, że na najbliższe kilka lat, to jest pusty przepis...Ryby muszą dorosnąć do takich rozmiarów, a ludzie im w tym nie pomagają :/ Dużo wędkuję w tym okręgu, dużo niefajnych rzeczy widziałem, PSR nad wodą niestety też nie :| Przez kilka lat powinien być całkowity zakaz zabierania ryb z łowiska, a po tych kilka latach dopiero wprowadzony górny wymiar :)

Całkowity zakaz?

@wisnia023 to Twoja opinia, może opinia wielu użytkowników tego forum, ale co z tego? Jaka jest opinia większości wędkarzy? Jaka jest opinia ludzi chodzących na zgromadzenia PZW i zasiadających w zarządach?

Pomarudzić w internecie sobie można, ale z tego niewiele będzie wynikać :)

Zgadzam się z Danielem,wprowadzenie górnych wymiarow gdziekolwiek na wodach PZW to ogromny sukces,zważywszy na to że ponad 90% członków związku jest za zniesieniem jakichkolwiek ograniczeń.Teraz przynajmniej będzie mozna delikatną persfazją nakłonić do C&R kolegę wędkarza próbującego zakisić dużą rybę(przynajmniej w tym okręgu).

• Like 1

Jesli jest gorny wymiar to po co szukac strazy na kontrole, sami mozemy reagowac i gosciu wypusci rybe ponadwymiarowa ,tylko musimy sie nauczyc reagowac niestety to co widze nad woda woła o pomste do nieba, wszyscy psiocza na PZW ale jak wedkarz łamie regulamin to drugi udaje ze nie widzi

nie możliwe, jak to przeszło? jak WŚ wystąpił z petycją podpisaną przez tysiące wędkarzy o ustanowienie górnych wymiarów to ZGPZW (albo OMPZW) powiedziało że to co WŚ chce chronić to SZKODNIKI bo pewnie im za dużo karpi wyjadają na święta

• 1 rok później...

Kilka nowości w regulaminie.

Wymiar ochronny kleń i jaź do 30 cm od 45 cm, łącznie 4 sztuki

I jeszcze:

W okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia obowiązuje na wszystkich wodach nizinnych zakaz połowu na żywą i martwą rybę oraz przynęty spinningowe dłuższe niż 5 cm.

Edytowane przez hlehle
  • Like 6

W okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia obowiązuje na wszystkich wodach nizinnych zakaz połowu na żywą i martwą rybę oraz przynęty spinningowe dłuższe niż 5 cm.

nowość w zapisie w postaci przynęt nie dłuższych niż 5 cm na pewno się zda, chociaż już nikt w kwietniu nie powie, że łowi na 4 calowe kopyto okoni :D jednak i w PL da się robić fajne przepisy:)

Super, jest jakiś link do nowych przepisów? Chciałem go przytoczyć na forum mojego okręgu, jako dowód, że się da...

Takie przepisy nie są nowe, od 2014 dochodzą widełki dla jazia i klenia.

http://www.pzw.org.pl/18/wiadomosci/87392/67/regulamin_polowu_ryb_obowiazujacy_na_wodach_okregu_ciechanowskie

Już to widzę jak fioletowy nochal wypuszcza szczupłą metrówkę albo kilogramowego pasiaka. Niemniej pomysł znakomity, tylko bić brawo.

Może "fioletowy nochal" nie wypuści metrówki, ale on także zabierze rybę niewymiarową. Jednak większość wędkarzy przestrzega przepisów.

Poza tym kontrole w Okręgu Ciechanowskim są dość częste, więc przepisy są dość dobrze egzekwowane (w przeciwieństwie do takiego Okręgu Mazowieckiego, w którym nigdy nie miałem kontroli).

• Like 3

Czy ktoś się orientuje na jakiej podstawie widełki i limity zostały ustalone? Zgłoszenie wniosków, referendum lub coś innego?

PZW Białystok i WSPANIALI ludzie dbający o dobre imię związku i znakomity stan naszych wód uporczywie twierdzą, że nie można wprowadzić widełek ot tak sobie na czyjś wniosek. W związku z tym ma zostać przeprowadzone referendum wśród całej społeczności wędkarskiej. LUD ZADECYDUJE (a, że lud pragnie mięsa...)!

Ciekawi mnie tylko czy inne okręgi też za jakiekolwiek działanie zabierają się za zrobienie czegokolwiek jak rak do srania czy nasz okręg wiedzie prym? 

Edytowane przez Maciek_7