Skocz do zawartości

Wymiary widełkowe w Okręgu Ciechanowskim

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, mijający rok jest najlepszym przykładem. W bardzo wielu miejscach karpie próbowały tarła, pewnie niektórym udało się. 

Uogólniając, karp próbuje tarła przy temperaturze wody 25 Celsjuszy i wyższej. Ten rok był bardzo ciepły i nie ma się czemu dziwić. To nie kraj jest ważny, tylko temperatura wody. 

Oki, jestem w stanie w to uwierzyć ale pod warunkiem, że sporo pań musiało do tej wody zrobić siku :) Wtajemniczeni będą wiedzieli o co chodzi :)

Nie sprowadzajmy dyskusji na manowce, jeśli interesuje kogoś tarło karpia to zapraszam na priv :)

od wielu lat limit roczny na drapieżniki wynosi 50 szt.

Coooo??!!! :o

To ja łowię niewiele więcej wszystkich drapieżników - i wymiarowych i niewymiarowych w roku :) 50 sztuk to o wiele za dużo, to nie Afryka - tu się nie umiera z głodu. 10 starczyłoby z palcem w nosie, jeśli myślimy o faktycznej ochronie ryb a nie ustaleniu absurdalnych limitów dla zamknięcia mordy zwolennikom CR (sorry za słownictwo).

Uważam że dla przeciętnego kowalskiego, który wędkuje w weekendy, taki limit jest nie do osiągnięcia przy obecnym stanie naszych wód. Przez 5 lat swojej spinningowej kariery nawet się nie zbliżyłem do takiej liczby w złowionych wymiarowych szczupakach i założę się że takich jak ja jest wielu. Ściągnęli te limity od właścicieli najlepszych łowisk szwedzkich czy co :)

• 1 miesiąc temu...

W okręgu ciechanowskim, moje koło PZW Nowe Miasto walczyło o odcinek no kill na wkrze - póki co wywalczyliśmy wymiar widełkowy - jeśli chodzi o limity - na łowisku specjalnym w Nowym Mieście wprowadziliśmy już limit np. sandacza - niestety spore grono wędkarzy nie jest zbytnio zadowolone z wprowadzanych zmian - niestety.

Dokładnie tak. Niestety potrzeba czasu. Nie wierzę w żadne rewolucyjne, nagłe zmiany. U mnie w kole jeden ze zbiorników jest łowiskiem no kill. Dopiero po trzech latach funkcjonowania skończyły się wojenki i podchody. Musiało potrwać. I nie chodzi o to że przeciwnicy tego rozwiązania nagle zmienili opcję, ale dotarły do nich powtarzane od samego początku argumenty za takim, a nie innym sposobem organizacji łowisk naszego koła.

Z drugiej strony tak się zastanawiam jak może tym wszystkim przeciwnikom takie bajorko no kill przeszkadzać, i mówię bajorko, bo jednak zakładana powierzchnia objęta strefą no kill w stosunku do reszty wód np. okręgu ma się jak 1 do 1000. Więc jak taki jeden z drugim chce sobie złowić rybkę na kolacje ma tyle wody pod dostatkiem...no ale cóż, w strefie no kill zapewne więcej ryb pływa i bardziej kusi :D  Ale każda zmiana świadomości, mentalności musi trwać...

• 4 lata później...

Regulamin mi się podoba. Jednak najlepsze są komentarze poniżej regulaminu - pokazują mentalność typowego polskiego wędkarza, czyli ładować wszystko do wora, a gdy już wszystko wyłowione, to pretensje, że za małe zarybienia. Niestety, taka mentalność, że ktoś musi wprowadzać ograniczenia, bo ludzie aspirujący do bycia cywilizowanymi ludźmi, myślą jak jakieś dzikusy.

Jestem pełen podziwu dla ludzi z okręgu, że udało się im przeforsować ten regulamin.

• Like 1

Mentalność jest jaka jest i długo się nie zmieni. Polska to ciemnogród. 

Sam jestem w niezłym szoku, że w ciechanowskim udaje im się wprowadzać takie zmiany, ale obawiam się, że to nie będzie trwać wiecznie ...

Chłop upomni się o "swoje", pomacha widłami, a na koniec zeżre wszystko w miesiąc.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Jeżeli czytają ten wątek wędkarze z OC to proponuję zalogować się na stronie OC i pod tym regulaminem napisać opinie

popierające wprowadzone zmiany, bo ma dzień dzisiejszy jest tam widoczne prawie w 100% oburzenie. Widząc taką "euforię" wędkarzy na wieść o zwiększeniu ochrony rybostanu, zarząd gotów jest cofnąć te zmiany.

• Like 1

Żeby załagodzić sprawę powinni w przyszłym roku wprowadzić zapis zakazujący zabierania szczupaka i okonia od pn. do sb., żywczaże by spokojniej spali nie martwiąc się że im ryba na spina wyjeżdza. Co do okazania poparcia to najlepiej  byłoby wykupić u nich składkę ja mam zamiar tak zrobić bo mają praktycznie te same porozumienia co Lublin który do tej pory opłacałem, Ciechanów wyjdzie troche drożej ale myślę że warto.

- szczupak 85cm :blink:

Wszystko fajnie pod warunkiem tylko aby jeszce miał kto tego pilnować a w razie czego trzeba egzekwować dzienne limity i przestrzegać okresy ochronne. Ja od 3 lat nie miałem kontroli na wodzie a jestem tam nie rzadko. Oczywiście za każda taka akcja jestem jak najbardziej na TAK – największe osobniki to najlepszy materiał genetyczny i zarazem najkrótsza droga do odbudowy danego gatunku.

I tu się mylisz bo najlepszy materiał genetyczny mają osobniki około 3 kg. Pozdrawiam. ps. Właśnie te ze środka.

• Like 1