jamesty Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 (edytowane) Nie wiem czy było więc piszę a w necie nie mogę znaleźćKupiłem Ponton do kolegi z Forum i pytanko czy trzeba przerejestrować.Czy może zarejestrować na Siebie od nowa w starostwie(miejscu zamieszkania) ?????????????. Edytowane 30 Października 2012 przez jamesty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Z tego co pamiętam, to u mnie był chyba wpisany typ kadłuba (łódź?). Dowód jest taki sam. Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 nie no nie jest stary. Łódź rejestrowałem w 2013 roku.Może zależnie od starostwa wpisują różne informacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sw.RP Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Klej i się nie przejmuj!ja na tych samych numerach mam już trzecią łajbę i nikt się nie doczepił!,z silnikiem miałem problemy bo nie mam patentu-naklejki z mocą odkleiłem i mnie mogą w d..e pocałować!. Pamiętam jak mnie na Domaniowie policja sprawdzała i się przyczepili o patent wtedy tłumaczyłem że chcę przed kupnem sprawdzić silnik i się jakoś odczepili a za tydzień też do mnie podpłynęli i już mocy nie miał i już patentu nie chcieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Cała ta rejestracja to fikcja. Klej co masz i już. Św.RP jest dobrze jak jest dobrze, jak coś złego się stanie (czego nie zycze) to prokurator sprawdzi moc tego silnika i będzie kłopot. A patent zrobisz w kilka tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Tak zrobię - dzięki za pomoc.A ja się cieszę, że parę lat temu, z myślą o skuterach zrobiłem patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saw Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 W Olsztynie wpisała mi na dowodzie ponton i moc silnika w kM ale nie mam wpisanej długości pontonu, na drugim dowodzie od łódki nie wpisała niczego, tak więc dowód od łódki używam też do belly boat. Dokumenty z wyglądu są identyczne, różnią się numerami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Dzięki za info Sławek.Mam dwa dowody i oba różnią się tylko numerami. Oba nowe.I tak się zastanawiałem, czy przypadkiem na ponton nie są inne dowody.Numery zamówione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Jak rejestrowałem ze 2 lata temu ponton wysłałem emeryta (bo dla dobra mieszkańców godziny urzędowania były takie żeby się petenci nie tłoczyli, w końcu niewielu ma czas w tygodniu przed południem ;> ). Na tabliczce znamionowej pontonu jest napisane że silnik do 15KM i tak ojciec wpisał we wniosku. Urzędas zaczął go przekonywać że jeśli tak wpisze to nikt bez patentu nie będzie mógł pływać tą jednostką i żeby zmniejszył do 10KW.Urzędnik nie chciał wziąć telefonu i pogadać ze mną żeby wyjaśnić na jakiej podstawie mu się wydaje.Na ponton, łódkę, kółko czy inną tratwę przepisy są takie same, więc i zaswiadczenia o rejestracji takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dżemik Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Odgrzebawszy temat....Są jakieś paragrafy mówiące o wielkości czcionki z numerem rejestracyjnym (rodzaj czcionki, kolor)? Edit:Sorki -już mam...1. Umieszczenia na obu burtach w sposób widoczny i trwały drugostronnie oznaczonego numeru, przy czym wysokość liter i cyfr winna wynosić 10 cm, a ich grubość 1 cm. Kolor uznam za nie istotny -burte mam niebieską. Edytowane 22 Marca 2015 przez dżemik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sołtys Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Ja w dowodzie od "szuflandii" mam tylko wpisane że łódka segmentowa ze sklejki, bez dł. Dzisiaj pompona rejestrowałem, ciekawe jaki dowód przyjdzie, bo od ręki nie mógł wydział zrobić, ponieważ mają teraz elektroniczny obieg dokumentów i musiało przez sekretariat czy inne biuro podawcze iśc. Natomiast urząd frontem do klienta, Pani podpowiedziała żebym dopisał na wniosku że proszę o podanie nr przez tel i że proszę o wysłanie dowodu pocztą jak bym nie mógł odebrać osobiście a urząd do mnie wyśle i to wszystko w opłacie 17zł :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Kiedyś było na poczekaniu, na szczęście wtedy nie było komputerów . Ja ostatnio rejestrowałem kolejną długość, rano wypełnienie wnioski, po 14 odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 13 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Odgrzeje kotleta. Przesiadam się z pontonu na lodke, ponton będę sprzedawał bez nr rejestracyjnych (mam podwieszone tabliczki z numerami) czyli papiery zostaja u mnie. I teraz sie zastanawiam czy bawić się w przerejestrowanie czy tam rejestracje na nowo- nie wiem jak wyglądają przepisy. Czy po prostu namalować nr na lodke i se to olać. Najgorzej, ze mam wpisany ponton ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 huligan77 Opublikowano 13 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Odgrzeje kotleta. Przesiadam się z pontonu na lodke, ponton będę sprzedawał bez nr rejestracyjnych (mam podwieszone tabliczki z numerami) czyli papiery zostaja u mnie. I teraz sie zastanawiam czy bawić się w przerejestrowanie czy tam rejestracje na nowo- nie wiem jak wyglądają przepisy. Czy po prostu namalować nr na lodke i se to olać. Najgorzej, ze mam wpisany ponton ???? Legalnie to zrobisz w 10 minut plus opłata ???? więc wg mnie szkoda nerw i problemów w razie w... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Malinplock Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Panowie i ja trochę odgrzeję temat bo mam pytanie. Muszę zarejestrować kupioną łódź. Czy prawdą jest że jesli wpiszę długość powyżej 4 m to na wyposażeniu będę musiał mieć między innymi bosak itp. natomiast jeśli zarejestruje łódź na 395 cm to będę musiał mieć o wiele mniejsze wyposażenie na łodzi.jakby kolejna część tego pytania czy wpisanie "nieprawdy" może mieć jakieś dalsze konsekwencje.Pytanie może wydawać się głupie ale nie mam pojęcia i wolę dopytać ludzi którzy mieli z tym do czynienia.Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 huligan77 Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Panowie i ja trochę odgrzeję temat bo mam pytanie. Muszę zarejestrować kupioną łódź. Czy prawdą jest że jesli wpiszę długość powyżej 4 m to na wyposażeniu będę musiał mieć między innymi bosak itp. natomiast jeśli zarejestruje łódź na 395 cm to będę musiał mieć o wiele mniejsze wyposażenie na łodzi.jakby kolejna część tego pytania czy wpisanie "nieprawdy" może mieć jakieś dalsze konsekwencje.Pytanie może wydawać się głupie ale nie mam pojęcia i wolę dopytać ludzi którzy mieli z tym do czynienia.Z góry dziękuję za wszelką pomoc.To "dodatkowe" wyposażenie to chyba zaczyna się od 360cm jak się nie mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Malinplock Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 (edytowane) Przyznaje bez bicia że nie mam żadnego pojęcia. Może ktoś się jeszcze wypowie.A wiesz może gdzie znajdę przepisy co musi być na łódce? https://www.jula.pl/porady/obowiazkowe-wyposazenie-lodzi-wedkarskiej-i-motorowej/ Znalazłem coś takiego i jak widzę to chodzi o koło ratunkowe. Edytowane 17 Marca 2020 przez MaLiNPlOcK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Wszystkie łódki powyżej 350 cm mają obowiązek być bardziej doposażone , jest stały wątek na samym początku żeby każdy mógł tam zajrzeć ,, Obowiązkowe wyposażenie Łodzi ,, . Są fajne łódki , ale mają 360 cm i te 10 cm powoduje że trzeba już mieć np. Bosak czy wielkie koło ratunkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 (edytowane) Koła ratunkowego nie trzeba na naszych wędkarskich łódkach. Wyraźnie jest to napisane w rozporządzeniu. Jest tam adnotacja iż "Wymagań nie stosuje się do małych statków, których budowa i konstrukcja nie pozwala na umieszczenie koła ratunkowego". Ze względu na zdrowy rozsądek można je mieć lub rzutkę, obowiązku nie ma. Trzeba znać prawo, którego czasem nie zna nawet policja wodna Edytowane 17 Marca 2020 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 (edytowane) @Wuran a co to jest maly statek ? smiem twierdzic ze chyba kazda konstrukcja-detka/lodka pozwala na zamocowanie kola - kreatywnosc sie liczy. nie pisze tego zlosliwie tylko przytoczony cytat jest wyrwany z kontekstu badz bez sensu... Edytowane 17 Marca 2020 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 (edytowane) nie każda łódka ma mozliwość umieszczenia koła, dlatego jest to zastrzeżenie. Gdzie ma być umieszczone koło,na burcie, pod nogami? poniżej zrzut z rozporządzenia, zacytowałerm całą uwagę po tabelką, nie wyrwałem nic z kontekstu a pokaż proszę gdzie są wymagania dla koła ratunkowego, czy koła mają być zgodne z SOLAS czy nie? jeśli nie to jakie wymagania i co jest podstawą prawną dla nich. Jeśli SOLAS to dlaczego akurat to, bo w rozporządzeniu nie ma wymogu SOLAS. SOLAS jest za to w innym ale dotyczącym statków morskich, a nasze są śródlądowe Edytowane 17 Marca 2020 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 raz bylem swiadkiem jak polcija na wodzie sapala do znajomego o kolo w lodce 4,3m ... koles mial rzutke , stwierdzili ze moze sobie ja miec a kolo ma byc i basta. to nie sa moje fanaberie tylko z tym sie spotkalem. nieznajomosc prawa skutkuje z tym ze zazwyczaj czlowiek sie nieklucic z sluzbami, bo za czyjes widzimisie sprawa do sadu idzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 (edytowane) Gdyby policja chciała mi dać za to mandat poprosiłbym o skierowanie sprawy do sądu, masz prawo nie przyjąć mandatu i tam (w sądzie) prowadziłbym dyskusję nt rozporządzenia. Jakoś dziwnym trafem ta sama policja nie wymaga gaśnicy od posiadaczy silników elektrycznych na łodzi, choć rozporządzenie jasno to precyzuje.Rozumiem sytuację, też czasem gryzę się w język bo czasem ludzie mający władzę nie lubią, kiedy pokazuje się im, ze nie znają się na tym co robią. Edytowane 17 Marca 2020 przez wuran 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Na akwenach po których pływam Szczecin i okolice) policja wymaga min.koła fi 70 cm, z linką 30 m, kamizelka ma być piankowa z kołnierzem ( samopompujace pasy nie są tu honorowane). Jak pójdziesz do sądu to biegłym będzie inspektor żeglugi śródlądowej którego przełożony te przepisy wymyślił i tak szkoli policję . Takie państwo w państwie. Lepiej się zorientować gdzie co wymagają. PS. Łódź poniżej 3,6 m to środek ratunkowy i nie musi być kole i reszty. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) Z 5 lat temu byłem na dniach , Dni Wędzonej Sielawy w Chrzypsku Wielkim nad tym jeziorem jest posterunek policji wodnej i w czasie festynu policja popłynęła na kontrol , po powrocie rozmawiałem z Nimi , wystawili mandaty za ponad 1000 zł między innymi za brak prawidłowych kamizelek , brak koła ratunkowego , podchodzą do tego bardzo rygorystycznie ponieważ jest to bardzo duże jezioro i było sporo utonięć . Tak jak kolega Filip napisał , lepiej upewnić się co jest wymagane na danym zbiorniku , dla tego ja mam może ciut mniejszą łódkę bo 320 , ale ten problem takich łódek nie dotyczy . Osobiście zawsze zabieram kamizelkę z kołnierzem i jak potrzeba zakładam na plecy Edytowane 22 Marca 2020 przez pawlo29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 te prawo jest chore badz jakies fanaberie ludzkie sa... co za roznica czy lodz ma 3,2m , 3,6m czy 4,01m..., powinno byc tyle ile zalogantow tyle srodkow ratunkowych, a nie tu kolko powyzej 70cm , tam SOLAS, tam kolnierz, temu sie wydaje ze pneumatyczne kamizelki to nie ratunkowe itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
jamesty
Nie wiem czy było więc piszę a w necie nie mogę znaleźć
Kupiłem Ponton do kolegi z Forum i pytanko czy trzeba przerejestrować.
Czy może zarejestrować na Siebie od nowa w starostwie(miejscu zamieszkania) ?????????????.
Edytowane przez jamestyOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
6
5
5
4
Popularne dni
30 Paź
9
17 Mar
9
19 Sie
8
31 Paź
7
Top użytkownicy dla tego pytania
Voldemort 6 odpowiedzi
psulek 5 odpowiedzi
newrom 5 odpowiedzi
wuran 4 odpowiedzi
Popularne dni
30 Paź 2012
9 odpowiedzi
17 Mar 2020
9 odpowiedzi
19 Sie 2014
8 odpowiedzi
31 Paź 2012
7 odpowiedzi
Popularne posty
psulek
Więc jak wyzej. Formalnie ten ponton jest niezarejestrowany, a dokumenty straciły ważność dwa lata temu. Nic nie musisz moim zdaniem robić. Te numery mają teraz takie samo znaczenie, jakbyś na burcie
wuran
Gdyby policja chciała mi dać za to mandat poprosiłbym o skierowanie sprawy do sądu, masz prawo nie przyjąć mandatu i tam (w sądzie) prowadziłbym dyskusję nt rozporządzenia. Jakoś dziwnym trafem ta sam
ptychoo
Moim zdaniem zarejestruj na siebie. Koszto rejestracji łódki około 15 pln. Myślę, że ponton podobnie. A numery teoretycznie będą miały czyste konto.
Opublikowane grafiki
64 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi