Skocz do zawartości

Rozbierane SESJE :-)

5384

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt, super maszyna.

Gablotowy stan, nówka sztuka- Jozi dziękować!!!;-)

Zadziwił mnie ten Biom jak i Ultegra- spasowaniem łożysk.

Żeby każdy kołowrotek który ma oryginalne łożyska jak i te którym sie je dorzuca miały je tak ścisło, sztywno usytuowane...

Musiałem nieźle się namęczyć by te oryginalne jak i dołożone, zainstalować.

Małymi krokami zbliża się koniec sezonu więc napewno jeszcze coś wrzucę :-)

Edytowane przez Arek X

Tak dla porównania...

post-50961-0-85661400-1415972932_thumb.jpg

Po lewej- koło od Ultegry / Biomastera 6000 Super Ship "00, z prawej koło od Super X 3000/4000 GT.

I żeby już nie tworzyć kolejnych wątków, kompatybilne szpulencje do Bioma i /Ultegry 6000 Super Ship.

Co się okazuje, od Shimano z lat "00, rozmiaru 8000 też pasują do nich szpulki...

post-50961-0-33645400-1415973850_thumb.jpg

post-50961-0-51327000-1415973856_thumb.jpg

Jedyna różnica to wielkość tarcz hamulcowych.

Edytowane przez Arek X

• 3 tygodnie później...

Na stole zmęczony powoli kończącym się sezonem, mój wołek roboczy Super X 4000 GT.

Pacjent na stole.

post-50961-0-37259700-1417333680_thumb.jpg

Zaczynamy od du...py strony.

post-50961-0-84771700-1417333740_thumb.jpg

Otwieramy dziada.

post-50961-0-17530300-1417333791_thumb.jpg

Elementy układacza linkóf.

post-50961-0-54105000-1417333868_thumb.jpg

Oporowo idziemy do przodu.

post-50961-0-71703500-1417333931_thumb.jpgpost-50961-0-60205800-1417333956_thumb.jpg

Kontrola hamowania się w ekstremalnych sytuacjach.

post-50961-0-49807400-1417334043_thumb.jpg

Ucinka zakręconej głowy, patroszenie.

post-50961-0-90871000-1417334163_thumb.jpg

Próba sklejenia wszystkiego do kupy.

post-50961-0-26520900-1417334222_thumb.jpgpost-50961-0-64624600-1417334244_thumb.jpgpost-50961-0-78306700-1417334288_thumb.jpg

Będzie żył!!!

Oby kolejny sezon pracował bez stresa. ;-)

post-50961-0-12129500-1417334388_thumb.jpg

• Like 4

• 2 tygodnie później...

Tak. Dobre filmy.

Myślałem nad własnoręcznym serwisem Ceratki 2510R - już nie myślę, trzeba znać swoje ograniczenia. 

:)

Bez przesady. Nie wiem z jakimi narzedziami i z jakim bagazem doswiadczen startujesz do tej Certate.

Ale jesli masz to komplet narzedzi, czysty stol, dobre swiatlo, smarowidla i 2 godziny czasu...to do dziela!

W razie czego polecam nagrywac filmik z rozkladania kolowrotka. W 100 % wyjasnia co skad wyszlo i gdzie ma wrocic.

Daniel... pewnie masz rację, ale... po pierwsze primo kot (włażący często na stół, bo tak), po drugie primo 1,5 roczna córka pod stołem, plus brak czasu, plus brak cierpliwości i umiejętności. 

Turki dałem radę, TD też. Ale ilość tych podkładek, podkładeczek... dziękuję. 

To pokazówka. Same czyste kołowrotki i trochę udawanych ceregieli z dostrojeniem.

Niech pokaże taki kołowrotek co z zewnątrz i wewnątrz przypomina ruski traktor umazany czarnym mazidłem,a stan techniczny daleko odbiega od ideału,wtedy białe podłoże zrobi się niezbyt czyste.A pieszczotliwe dostrajanie mechanizmów zajmie więcej czasu jak 10 filmików razem wziętych.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

• Like 1

To pokazówka. Same czyste kołowrotki i trochę udawanych ceregieli z dostrojeniem.

Niech pokaże taki kołowrotek co z zewnątrz i wewnątrz przypomina ruski traktor umazany czarnym mazidłem,a stan techniczny daleko odbiega od ideału,wtedy białe podłoże zrobi się niezbyt czyste.A pieszczotliwe dostrajanie mechanizmów zajmie więcej czasu jak 10 filmików razem wziętych.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

nie no ja mam go na yt w sledzonych i powiem Panu że w kilku daiwach były ścięte zęby :D także nie sam miód, ale niestety z filmu pracy po serwisie zweryfikować się nie da :D

nie no ja mam go na yt w sledzonych i powiem Panu że w kilku daiwach były ścięte zęby :D także nie sam miód, ale niestety z filmu pracy po serwisie zweryfikować się nie da :D

No właśnie nie sprawdzimy. Nie mniej jednak te filmiki dobre są jako lekcja poglądowa dla mniej wtajemniczonych i początkujących serwisantów.

W zasadzie tak właśnie powinien wglądać wzorcowo ergonomicznie wyposażony warsztat jak na tych filmach.Czysto,schludnie i wszystko na swoim miejscu.Tylko oby właśnie takie kołowrotki dopisały.

Nieskromnie dopowiem że mniej więcej mam podobnie urządzony warsztat.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 1

Daniel... pewnie masz rację, ale... po pierwsze primo kot (włażący często na stół, bo tak), po drugie primo 1,5 roczna córka pod stołem, plus brak czasu, plus brak cierpliwości i umiejętności.

Turki dałem radę, TD też. Ale ilość tych podkładek, podkładeczek... dziękujęr.

DO Not try this at home
  • Like 1

No właśnie nie sprawdzimy. Nie mniej jednak te filmiki dobre są jako lekcja poglądowa dla mniej wtajemniczonych i początkujących serwisantów.

W zasadzie tak właśnie powinien wglądać wzorcowo ergonomicznie wyposażony warsztat jak na tych filmach.Czysto,schludnie i wszystko na swoim miejscu.Tylko oby właśnie takie kołowrotki dopisały.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

zazdroszczę miejsca pracy

zazdroszczę miejsca pracy

Mój warsztat przeszedł wiele modernizacji i dostosowań i ostatnio udało mi się zamontować ostatnią część wyposażenia razem z dodatkowym oświetleniem.

Wyposażony jest oprócz dobrych narzędzi również w specjalne dorabiane,służące do demontażu,montażu niektórych mechanizmów bez uszczerbku dla nich oraz ich regulacji.

To co jest na stole to tylko cząstka,służąca do bezpośredniej pracy.Wisząca szafka nad warsztatem i obok z prawej strony z 4-ma szufladami kryją skarby z częściami i innymi akcesoriami. W każdej chwili mogę zamontować dodatkowe urządzenia na warsztacie jakie w danej chwili są potrzebne do pracy ( wiertarka precyzyjna,imadełko,lupa na łamanym wysięgniku z ośmiokrotnym powiększeniem,szlifierka itp.).

Warsztat dostosowany jest też do naprawy i montażu wędzisk oraz lakierowania.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 1

Masa maszynek. Już oglądam te moje. Może się czegoś dowiem ciekawego.

Już obejrzałem. Super zrobione. Dowiedziałem się kilku rzeczy upraszczających temat.

Część robiłem od dupy strony.

Tylko zmartwiły mnie te plastikowe zębatki w TP 02 SW....

Edytowane przez godski

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Teraz jest moda i ogólny przykaz na serwis kołowrotka zaraz po kupnie, bo inaczej mozna zęby na przekładni zgubić albo korbę ukręcić. Zatem duża część sprzętu na stole polskich majsterkowiczów wygląda dokładnie tak samo. Nie ma przy czym rąk ubrudzić.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Taaa, tylko żeby psiak tam jeszcze nie zaglądał ;)

Pozdrawiam

Józef Leśniak