Skocz do zawartości

Rozbierane SESJE :-)

5384

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli zęby spotykają się ze sobą nawet po 5 obrocie korbką i po kolejnych pięciu obrotach znów na siebie trafiają tzn że się "spotykają" i powinno się je zaznaczyć według mnie. 
W zauberach i jego klonach na przykład spotykają się ze sobą co obrót ( rozmiar 3000-4000 ) , a to ze względu na przełożenie 5,0:1. Kilka modeli shimano z takim przełożeniem ( 5,0:1 , 6,0:1 ) także obejmuje to zjawisko. 

• Like 1

Przecież napisałem, że jeśli spotykają się co np. piąty, szósty czy enty obrót systematycznie to według mnie jest sens znaczyć ale każdy niech robi jak uważa. I tak najważniejsze w długowieczności naszych maszynek jest to by nie zaglądać do nich za często...

• 5 miesięcy temu...

W ramach odgrzewania kotleta, zapraszam na rozbieraną sesję kilkunastoletniego kołowrotka Daiwa Regal X 

Kręciołek znajomego, który twardo łowi nim od nowości wszystkimi metodami na nizinnej rzece. Przez lata na zmianę obsługuje spinning, spławikówkę i wszelakiej maści wędki "gruntowe". Trafił do mnie utaplany w błocie, z informacją, że kilka razy zaliczył kąpiel, a jakiś czas temu ktoś go czymś przesmarował. Duży opór podczas kręcenia potwierdzał te przygody i nie byłem specjalnym optymistą zabierając się za rozkręcanie.

Dolna część mechanizmu pokryta była warstwą czarnego mazidła, reszta pracujących powierzchni była pozbawiona warstwy smarującej, która odłożyła się na bokach w postaci zaschniętej warstwy zielonej substancji, która pewnie kiedyś była smarem ? Dopiero dwukrotne mycie w benzynie ekstrakcyjnej przy pomocy twardego pędzelka pozwoliło usnąć stary smar. Byłem zaskoczony głównego mechanizmu, który jak widać na zdjęciach próbę czasu i katowania zniósł wyjątkowo dzielnie.

Wszystkie mechanizmy posmarowałem smarem Penn, otwarte łożyska ( 2 ) i podkładki hamulca również - ale w rozcieńczeniu z oliwką. Do tego wymieniłem połamaną sprężynę zbijaka kabłąka i pomimo tego, że widać po tym kołowrotku, że jest po przejściach i ma luzy, to kręci się nie gorzej niż niektóre współczesne konstrukcje. 

Kołowrotek wraca do właściciela, który pewnie jeszcze kilka lat będzie nim kręcił  ;)

post-59931-0-91472700-1463757280_thumb.jpg

post-59931-0-46873800-1463757282_thumb.jpg

post-59931-0-89850400-1463757283_thumb.jpg

post-59931-0-97866900-1463757284_thumb.jpg

post-59931-0-52110800-1463757286_thumb.jpg

post-59931-0-45545300-1463757287_thumb.jpg

• Like 3

Spoko  ;) Po przesmarowaniu tego kręciołka myślę, że gdyby jego konstrukcja miała lepsze łożyskowanie i metalową obudowę to wolałbym go od wielu współczesnych konstrukcji. Floty nie zamierzam zmieniać ale kto wie czy nie zacznę się rozglądać za jakąś starą dobrą Daiwą  ;)

Może ma ktoś foty z serwisu kołowrotków DAM, chętnie zoaczył bym starego dobrego Quick'a w rozbieranej sesji.