Kadet Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Witam.Czy ktoś z kolegów posiada schemat elektryczny ładowarki Minn Kota MK110P ?Spaliła się podczas ładowania i niezabardzo wiem co z tym fantem zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 powinna mieć jakiś bezpiecznik.jeśli poszło coś więcej to naprawa możenie nie być warta zachodu.ja wydałem ponad 100zł za części które wymienili a z ładowarki zrobił się zwykły prostownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 To musieli być goście nieznający się na rzeczy.Mam część która się spaliła ale symbol jest nadtopiony i nie można go odczytać dlatego schemat pilnie poszukiwany.Wkrótce zamieszcze fotke tego podzespołu.Tak w ogóle to kto robił Ci ten prostownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 jakiś gość który naprawia telewizory.spalone podzespoły mi oddał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Popeye Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 a na płytce znamionowej kolego nie pisze jaki tj element? i też nie masz pewnosci że to akurat tylko to się spaliło. Wrzuć fotke będziemy myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Nic nie pisze na płytce znamionowej. Z tego co wiem jest to rodzaj diody.Widoczna jest część symbolu.Może ktoś z kolegów rozkręcał prostownik i jest w stanie przeczytać dokładną wartość widniejącą na części.Typ prostownika Minn Kota MK-110P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Popeye Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 to jest kolego tranzystor, tylko jak na złość symbol wypalony i nie wiem jaki on ma kanał. Sprawdź w układzie czy nie ma podobnego. Powinien miec trzy nóżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Jest jeszcze jeden ale o innym symbolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RobertGizycki Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 to jest kolego tranzystor, tylko jak na złość symbol wypalony i nie wiem jaki on ma kanał. Sprawdź w układzie czy nie ma podobnego. Powinien miec trzy nóżkiSkąd ta pewność? Może to równie dobrze być dioda Schottkyego o oznaczeniu STPS20S100C (http://www.st.com/internet/analog/product/64864.jsp). Kadet czy jest to ładowarka z klasycznym transformatorem czy impulsowa? Jeśli zrobił byś zdjęcie PCBa od strony druku i elementów postarałbym się rozszyfrować co to za element. Zaznacz tylko miejsce gdzie ona była wlutowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Osoba która próbowała odczytać symbol również twierdzi że jest to dioda Schottkyego .Wlutowano inny rodzaj diody ( ta po prawej od strony druku).Po włączeniu prostownika spaliła się po minucie.Widocznie to nie ta co powinna być. Nie wiem czy to inpulsowa ładowarka ale ma transformator czyli chyba nie będzie inpulsowa.W instrukcjii znalazłem że prąd ładowania wynosi 10A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RobertGizycki Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Dzięki za fotki. Tak teraz już jest wszystko jasne. Ten uszkodzony element to na pewno dioda Schottkyego - poznałem to po tym, że przewody od transformatora podłączone są do skrajnych końcówek tego elementu a środkowa końcówka jest wyjściem (+) do podłączenia akumulatora. Diodę możesz wstawić dowolną byle napięcie wsteczne miała większe od 30V a prąd większy od 20A. Rozumiem, że te dwa elementy mocy przykręcone są do radiatora i odpowiednio odizolowane. Jeśli nie to każda dioda, nawet ta o niskim Vf usmaży się przy prądzie rzędu 10A, ponieważ w obudowie TO-220 możesz rozproszyć około 2W mocy a u Ciebie w układzie może wydzielić się od około 4W do 7W (w zależności od napięcia przewodzenia Vf). Jeśli jesteś pewien, że ten sąsiedni MOSFET jest sprawny, wymień diodę i przykręć ją do radiatora i powinno być OK. Na zdjęciu uszkodzonego elementu końcówka symbolu to 100CT, oznacza to prawdopodobnie diodę o napięciu wstecznym 100V co w tym wypadku jest lekkim przegięciem, ponieważ diody takie mają większe spadki napięć Vf co w praktyce oznacza duże straty i mocne nagrzewanie się elementu. Poczekaj chwilę poszukam Tobie jakiś odpowiedni element. Przepraszam, że opisałem to prostym językiem, pomijając i upraszczając pewne mało istotne rzeczy ale tak będzie czytelniej. Zaraz coś wybierzemy, chwila... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RobertGizycki Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Łatwo dostępna jest MBR2545CT - przy 10A charakteryzuje się spadkiem Vf 0,5-0,6V (zależnie od temperatury).Jakiś lepszy wypas to SBR60A45CT - przy 10A o Vf ~ 0,35V.Nie ma co się spinać, wstaw pierwszą i będzie OK, nie robimy jakiegoś super sprzętu tylko tak by działało .Pamiętaj koniecznie o radiatorze 5W to już spora moc, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Naprawde wielkie dzieki za pomoc.Jeżeli chodzi o przykrecenie do radiatora i izolacje to fabrycznie wygląda to tak jak na zdjęciu.Diody przykrecone do zwykłej blachy nie mające styku z nią.Wygląda tandetnie..Ciekawe do czego są te koszulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RobertGizycki Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Kadet jeśli to taka miękka guma to bedzie to termoprzewodząca podkładka silikonowa. Zapewnia ona izolacje elektyczną między elementami półprzewodnikowymi mocy umieszczonymi na wspólnym radiatorze. Nie obawiaj się o nią. Rezystancja termiczna takiego połącznia to około 1K/W. Oznacza to, że na każdy stracony wat mocy różnica temperatur między izolowanym elementem a radiatorem wyniesie jeden stopień. Jeśli nie są one uszkodzone możesz je zostawić. Jeśli są, kupisz je w sklepie razem z dioda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 stefankot Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 witam wszystkichteż mam kłopot z ładowarką minnkotyczy mogę prosić kolegę robsona1981 o pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 napisz do niego priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 stefankot Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 tak myślałem...ale wolałem zacząć tutaj, żeby było wiadomo o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kadet
Witam.
Czy ktoś z kolegów posiada schemat elektryczny ładowarki Minn Kota MK110P ?
Spaliła się podczas ładowania i niezabardzo wiem co z tym fantem zrobić.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi