Skocz do zawartości

Daiwa Bradia - opinie.

porto

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc--za duzo nie powiem,bowiem mialem ten kolowrotek swego czasu kilkanascie dni i tylko krecilem "na sucho"--ale z tego co kojarze----bardzo dobrze spasowany i bardzo dobra praca(podkreslam "na sucho" w domu bez obciażen)Nie podobala mi sie budowa--wydawał sie taki plastikowy :)i delikatny (w porównaniu do stradica czy sustaina) ,ale to pewnie rzecz gustu,a i pewne bedzie miało znaczenie do czego chcesz go używać

Ta łamana rączka cienko wygląda która będzie się wyrabiać.

Akurat Daiwowe korby się nie wyrabiają jakoś... Szczególnie po 1998 roku, nity są pancerne (czyli na zamku nie klekocą), a na "sześciokącie", to nawet starsze rupiecie się nie luzują (nawet takie dwudziestoparoletnie)... Co jak co ale te "łamane" korbki też robią dobre.. :)

A wracając do meritum, to taka uboższa ceratka... :D

Mam 3 Bradie. Niestety mało używane, ale poza łożyskowaniem rolki kabłąka (plastikowa tulejka, a nie łożysko kulkowe), nie mam powodu, żeby narzekać. 2500R, to po prostu pancerne 2500. 3000 (choć większy, a na takich samych bebechach, ergo - powienien mniej wytrzymać) robi nie gorsze wrażenie, natomiast 1503, to subtelny "lajcik", ale solidne i trwałe wrażenie robiący. Plastikowe, to one za cholerę nie są. Wręcz przeciwnie: bierzesz w łapę i czujesz metalowy konkret. Zaznaczam, że ja kupiłem je, kiedy były w USA (i śladowo w Europie) w bardzo promocyjnych cenach. Bardzo! :)

Pozdrawiam,

Fatso

Edytowane przez Fatso

No Bradie są mocarne..plastikowy mają jeno rotor...ale korpus żelazny :) myślę, że mocowo jak stare Emblemy..tylko odwrotnie...emblemy miały plastikowe korpusy a rotor ALU, a tu odwrotnie :)... i jak pisze Szwoleżer...te składane korbki luzów zadnych nie miały !!!!

Cytat ze strony sklepowej Mefisto:

'.. Bradia. Posiada ona dwa łożyska mniej niż certate, ponadto rotor został zaadoptowany od modelu Caldia. Korpus i całe "wnętrzności" to już CERTATE.'

Moja (2500R) drugi rok bez zarzutu.

Edytowane przez slawek_2348

A jak sprawa wygląda z przekładnia: na 100% jest taka sama jak w Certate ? Zdania są podzielone jedni mówią, że to samo inni że gorsze materiały itp ?

Na to bardzo bym nie liczył, prawdopodobnie tak jak JDM TP a Stelka.Popatrz za rarenium do tego lamiego, chłopaki dają mu pozytywne opinie, nie wiem czy nie warto się pokusić nawet o 4000, która waży 260g i długi kij powinna dobrze wyważać, a i mocowo będzie lepsza.Za 1000zł masz z zapasową szpulą.W Fm są chyba bez problemu.

Znajdziesz na forum Tpe chyba pisał że chłopaki katują na atlantyku i dzielnie młynki się spisują, wybór zawsze jest Twój.Tu masz jeszcze zapasową szpulkę.Szału napewno nie będzie a jakimi przynętami będziesz łowił, przecież to lekki patyk więc mordingu nie będzie :) .

A na atlantyku to one nie mają łatwego życia.

Edytowane przez Jozi

W DE rarenium jest w dosyć kuszącej cenie. Ma to byc do Avida 1oz, 15-20gr + 3 calowa gumka. Mam certatke 2500 i jestem b.zadowlony temu zastanawiam się nad Bradią. Rarenium hm myśle , że bedzie troche za delikatny............... jednak te moje myślenie jest bezpodstawne heheheh

Do jednouncjowego Avida (9') dopinam Bradię 3000, natomiast do Avida 3/4 oz. mam 2500R. Te kombinacje są (moim zdaniem) najlepsze.

Generalnie do kijów 12lb (niezależnie od długości) najlepiej pasuje mi rozmiar 2500, do 10lb i mniej - 1500-2000, a rozmiar 3000 do kijów 17-20lb. Cały czas mówię o rozmiarach Daiwy. Waga też ma znaczenie, ale rozmiar kołowrotka (WSZELKIE jego wymiary) według mnie jest ważniejszy, przy dobieraniu kręćka do kija.

Pzdr,

Fatso

• 3 lata później...

Kupilem pare dni temu Bradia 3000. Model chyba z 2010. Kilka pytan mam.

-Na sucho kolowrotek kreci bardzo fajnie ale szumi porownujac np do TD S/X 2500iA. Normalne? Da sie ten szum zredukowac?

-Jaki inne szpulki pasuja do tego kolowrotka? Certate?

-Gdzi moge kupic lozyska i jakie? Chodzi mi po glowie upgrade.  

-Do jakich max ciezkich przynet ten model sie nadaje?

Dzieki i Pzdr

Dobra to szpulke mamy mniej wiecej rozpracowana :)  A co z reszta pytan?

-Na sucho kolowrotek kreci bardzo fajnie ale szumi porownujac np do TD S/X 2500iA. Normalne? Da sie ten szum zredukowac?

-Gdzi moge kupic lozyska i jakie? Chodzi mi po glowie upgrade.

-Do jakich max ciezkich przynet ten model sie nadaje?