Livers Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 Dzień dobry. Chciałbym zamówić swój pierwszy kij z pracowni.Wędka posłuży mi do łowienia pstragów w średnich rzekach. Łowie głównie woblerami o długości 5 cm do 9cm. Blank o długości od 2.40 do 2.60 cm. Cw to kwestia trudna, dobrze by było żeby można rzucać 3 grami. Ale również zależy mi żebym dał rade wyciągnąć życiowego pstrąga 55 cm + albo przyłowy szczupak 70 cm. Krótko mówiąc wędka musi mieć zapas mocy. Akcja wedki progresywna przechodząca w parabolę. Wędka w dwuskładzie. Zostanawiam się jaki blank wybrać? Szukałem w internecie i znalazłem kilka: Batson REVST83ML, FishingArt Blaas SLIM SLS8010-2 N, albo coś Suzuki RxF6lb- 702 ta taka krótsza i mniejsze cw. ( czy da radę z duży pstrągiem). Proszę o pomoc kogoś kto zna się na blanlach. Z góry dziękuję za opinię i podpowiedzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 (edytowane) Suzuki RxF6lb- 702 - bardzo przyjemny kijek. Z pewnością da radę rybkom pod 60cm. Mój największy, tegoroczny, złowiony tym kijkiem miał równe 50cm. Zero problemów.https://photos.app.goo.gl/CPQzqcmNadM6ipGB7 Edytowane 2 Października 2023 przez popper 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 A i sumek 4kg wyjechał na takim Suzuki 6lb????Rzuć okiem na SLSa 15lb. To dopiero uniwersał pod Twoje potrzeby. 10lb klęknie pod wobkami 9cm 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 Postawiłbym na takie typy: SLM 808-2N (809-2N)SLS 8015-2NSLF 8610-2N (tutaj zapomnij o 3 gramach) Najlepiej wziąć do ręki i pomachać na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Livers Opublikowano 2 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 Postawiłbym na takie typy: SLM 808-2N (809-2N)SLS 8015-2NSLF 8610-2N (tutaj zapomnij o 3 gramach) Najlepiej wziąć do ręki i pomachać na sucho.Nigdy nie miałem w ręku tych blanków. Ten model SLS 8015-2N wydaje się z parametrów najbardziej mi odpowiadający. Tylko zastanawiam się czy akcja tego blanku będzie mi odpowiadała. Zastanawiam się gdzie mogę zobaczyć takie blanki ? czy gdzieś niedaleko Białegostoku są ogólnie dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Livers Opublikowano 2 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 (edytowane) A i sumek 4kg wyjechał na takim Suzuki 6lbRzuć okiem na SLSa 15lb. To dopiero uniwersał pod Twoje potrzeby. 10lb klęknie pod wobkami 9cm Postawiłbym na takie typy: SLM 808-2N (809-2N)SLS 8015-2NSLF 8610-2N (tutaj zapomnij o 3 gramach) Najlepiej wziąć do ręki i pomachać na sucho.Czy ten blank SLS 8015- 2N jest podobny do Batson REVST83ML jeżeli porównujemy akcje kija? Bo Batsona miałem w ręku. Albo coś podobnego do Pstrąga Fascynacji PF240MLMF ? Edytowane 2 Października 2023 przez Livers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
code Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 15 funtowy kij i 3 gramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 Weź pod uwagę Suzuki RXF-8LB-762 i może jeszcze Matagi TR78 Super Nimble Minnow. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 Vegter boron 2, 54 m 10lb 2-15g. Mam to cudo specjalnie pod pstrągi robiony. Kij rewelacja. Ma wszystkie parametry o które ci chodzi. Czułoś nie do opisania. Skałek mi robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 SLM 808-2N (809-2N)SLS 8015-2NSLF 8610-2N (tutaj zapomnij o 3 gramach) Najlepiej wziąć do ręki i pomachać na sucho. Zapomniałem dodać do tej listy jakby "najważniejszego": TALON 86 MLXF2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 15 funtowy kij i 3 gramy? SLS 15lb rzuca komfortowo od 3g. Nie ma co patrzeć na tabelki w tym przypadku. Realnie 3-18g można opisać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
code Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Zatem te 15 funtów można miedzy bajki włożyć, bo bliżej mu do 10-11 chyba ze to jakaś magiczna konstrukcja gniotsu nielamiotsu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 tak akurat ten opis jest lekko mylący te 15 lb bliżej 10-12 lb .Wspomniany suzuki 762 8 czyli 12 lb do 11 g realnie 15 g lepiej poradzi sobie z tymi większymi woblerami do 9 cm /gorzej z 3 g all in jigi i lekkie wobleryTen suzuki 702 6 czyli 8 lb 7 g realnie ca 10 g daje spokojne radę przy prowadzeniu takiej bassary 70 sp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Livers Opublikowano 3 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Ktoś ma kij na blanku Batson REVST83ML ? Jakie opinie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Tu masz opis REVST83ML-2 (IST993F): https://www.fishingcenter.com.pl/testy/test-blankow-batson-enterprises-oraz-composite-developments . W tej długości masz jeszcze Talona VI Plus 8'3" MLXF2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Livers Opublikowano 3 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Tu masz opis REVST83ML-2 (IST993F): https://www.fishingcenter.com.pl/testy/test-blankow-batson-enterprises-oraz-composite-developments . W tej długości masz jeszcze Talona VI Plus 8'3" MLXF2. Dzięki za linka fajne są opisane te blanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Tu masz opis Talona: https://spinningshop.pl/talon-vi-plus-salmon-and-steelhead-blanks/20790-talon-vi-plus-8-3-mlxf2-blank.html . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirval Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 (edytowane) Ten Talon jest dla Ciebie [emoji41]Dość długo łowiłem na niego pstrągi...Kwisa i Bóbr....jest super.Co do mocy...jest duży zapas...myślę,że to jest więcej niż 10 lb z opisu blaku.Z przyłowów....zdarzyła się troć 70 cm na Odrze....i boleń ok 90 cm też na Odrze...wyholowane ....w obu przypadkach nastawiałam się na klenie [emoji41]Wg mnie...bardzo dobry...uniwersalny kij pstrągowy....polecam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Edytowane 3 Października 2023 przez Adam K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Livers Opublikowano 4 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Jak na razie mamy 6 blanków zaproponowanych przez kolegów. 1.Blank Talon VI Plus, długość: 2,52m. Przynęty: 7-15g. Linki 6-10lb. Akcja Fast. 2 części. Waga blanku 69,5g.2.Batson IST993F 2 (REVST83ML-2) 2,55m fast medium light 6-10lb 7-14 gr. 3.Suzuki RXF 8lb 762 228cm 6-12lb, 3-11g. 4.Blaas SLIM SLS8015-2 N 3-18g, 8’0” 8-15lb5.Vegter boron 2, 54 m 10lb 2-15g. 6.Matagi TR 78 Super Nimble Minnow. 234cm 12 lb 3-14g Ktoś może jeszcze jakieś propozycję lub uwagi do ww. blanków, zapraszam do dyskusji. PS. głównie łowie na plecionkę - zapomniałem dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Jak pod plecionkę to nr 4 na pierwszym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 A nr 3 z plecionką, to raczej nie pod pstrąga. No, może, jak są na głodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Livers Opublikowano 4 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 A nr 3 z plecionką, to raczej nie pod pstrąga. No, może, jak są na głodzie. Dlaczego tak uważasz ? Możesz rozwinąć swoją wypowiedź. PS. nie znam się na tych blankach dlatego tak dopytuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Jak pod plecionkę to nr 4 na pierwszym miejscu.A nie 5 przypadkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 5 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 (edytowane) Dlaczego tak uważasz ? Możesz rozwinąć swoją wypowiedź. PS. nie znam się na tych blankach dlatego tak dopytuje.A dlatego, że łowię nim pstrągi i moim zdaniem mimo, że od zawsze łowię szybkimi wędziskami, to w tym przypadku plecionka jest nietrafionym wyborem. Kijek jest szybki. Posiada spory zapas mocy, który pozwala na zacięcie pstrąga, na dalekim dystansie, "z nadgarstka".To tylko moja ocena ale myślę, że akurat w tym przypadku plecionka bardziej przeszkadza niż pomaga.Ale już model 702 i 6lb do 7g, wręcz prosi się o plecionkę. Edytowane 5 Października 2023 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 5 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Nr 6 posiadam w cascie i spinie . Obie wersje z możliwością założeni wklejki (dodatkowa szczytówka uważam że jest to świetny kij pstragowo okoniowy do normalnej wielkości przynęt Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi