Skocz do zawartości

Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.

Livers

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. 

Chciałbym zamówić swój pierwszy kij z pracowni.

Wędka posłuży mi do łowienia pstragów w średnich rzekach. Łowie głównie woblerami o długości 5 cm do 9cm. Blank o długości od 2.40 do 2.60 cm. Cw to kwestia trudna, dobrze by było żeby można rzucać 3 grami. Ale również zależy mi żebym dał rade wyciągnąć życiowego pstrąga 55 cm + albo przyłowy szczupak 70 cm.  Krótko mówiąc wędka musi mieć zapas mocy. Akcja wedki progresywna przechodząca w parabolę. Wędka w dwuskładzie. Zostanawiam się jaki blank wybrać? Szukałem w internecie  i znalazłem kilka: Batson REVST83ML, FishingArt Blaas  SLIM SLS8010-2 N, albo coś Suzuki RxF6lb- 702 ta taka krótsza i mniejsze cw. ( czy da radę z duży pstrągiem). Proszę o pomoc kogoś kto zna się na blanlach. Z góry dziękuję za opinię i podpowiedzi. 

• Like 1

Suzuki RxF6lb- 702  - bardzo przyjemny kijek. Z pewnością da radę rybkom pod 60cm. Mój największy, tegoroczny, złowiony tym kijkiem miał równe 50cm. Zero problemów.

https://photos.app.goo.gl/CPQzqcmNadM6ipGB7 

Edytowane przez popper
  • Like 2

Postawiłbym na takie typy:

SLM 808-2N (809-2N)

SLS 8015-2N

SLF 8610-2N (tutaj zapomnij o 3 gramach)

Najlepiej wziąć do ręki i pomachać na sucho.

Nigdy nie miałem w ręku tych blanków.  Ten model SLS 8015-2N wydaje się z parametrów najbardziej mi odpowiadający. Tylko zastanawiam się czy akcja tego blanku  będzie mi odpowiadała.  Zastanawiam się gdzie mogę zobaczyć takie blanki ? czy gdzieś niedaleko Białegostoku są ogólnie dostępne. 

A i sumek 4kg wyjechał na takim Suzuki 6lb

Rzuć okiem na SLSa 15lb. To dopiero uniwersał pod Twoje potrzeby. 10lb klęknie pod wobkami 9cm

Postawiłbym na takie typy:

SLM 808-2N (809-2N)

SLS 8015-2N

SLF 8610-2N (tutaj zapomnij o 3 gramach)

Najlepiej wziąć do ręki i pomachać na sucho.

Czy ten blank SLS 8015- 2N jest podobny do  Batson REVST83ML jeżeli porównujemy akcje kija?  Bo Batsona miałem w ręku.  Albo coś podobnego do Pstrąga Fascynacji PF240MLMF ?

Edytowane przez Livers

tak  akurat ten opis  jest  lekko mylący   te  15 lb   bliżej 10-12 lb   .Wspomniany  suzuki 762 8  czyli 12 lb   do  11 g realnie  15 g    lepiej poradzi sobie z tymi większymi  woblerami   do 9 cm /gorzej z 3 g all in  jigi i lekkie woblery

Ten suzuki 702 6  czyli 8 lb 7 g realnie ca 10 g  daje spokojne radę  przy prowadzeniu takiej bassary 70 sp ... 

Ten Talon jest dla Ciebie [emoji41]

Dość długo łowiłem na niego pstrągi...Kwisa i Bóbr....jest super.

Co do mocy...jest duży zapas...myślę,że to jest więcej niż 10 lb z opisu blaku.

Z przyłowów....zdarzyła się troć 70 cm na Odrze....i boleń ok 90 cm też na Odrze...wyholowane ....w obu przypadkach nastawiałam się na klenie [emoji41]

Wg mnie...bardzo dobry...uniwersalny kij pstrągowy....polecam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Edytowane przez Adam K.

Jak na razie mamy 6 blanków zaproponowanych przez kolegów.

1.Blank Talon VI Plus, długość: 2,52m. Przynęty: 7-15g. Linki 6-10lb. Akcja Fast. 2 części. Waga blanku 69,5g.
2.Batson IST993F 2 (REVST83ML-2) 2,55m fast medium light 6-10lb 7-14 gr. 
3.Suzuki RXF 8lb 762 228cm 6-12lb,  3-11g. 
4.Blaas  SLIM SLS8015-2 N 3-18g, 8’0” 8-15lb
5.Vegter boron 2, 54 m 10lb 2-15g. 
6.Matagi TR 78 Super Nimble Minnow. 234cm 12 lb 3-14g

Ktoś może jeszcze jakieś propozycję lub uwagi do ww. blanków, zapraszam do dyskusji. 

PS. głównie łowie na plecionkę - zapomniałem dodać.  

Dlaczego tak uważasz ? Możesz rozwinąć swoją wypowiedź.

PS. nie znam się na tych blankach dlatego tak dopytuje.

A dlatego, że łowię nim pstrągi i moim zdaniem mimo, że od zawsze łowię szybkimi wędziskami, to w tym przypadku plecionka jest nietrafionym wyborem. Kijek jest szybki. Posiada spory zapas mocy, który pozwala na zacięcie pstrąga, na dalekim dystansie, "z nadgarstka".

To tylko moja ocena ale myślę, że akurat w tym przypadku plecionka bardziej przeszkadza niż pomaga.

Ale już model 702 i 6lb do 7g, wręcz prosi się o plecionkę.

Edytowane przez popper
  • Like 1