Skocz do zawartości

Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.

Livers

Rekomendowane odpowiedzi

A dlatego, że łowię nim pstrągi i moim zdaniem mimo, że od zawsze łowię szybkimi wędziskami, to w tym przypadku plecionka jest nietrafionym wyborem. Kijek jest szybki. Posiada spory zapas mocy, który pozwala na zacięcie pstrąga, na dalekim dystansie, "z nadgarstka".

To tylko moja ocena ale myślę, że akurat w tym przypadku plecionka bardziej przeszkadza niż pomaga.

Ale już model 702 i 6lb do 7g, wręcz prosi się o plecionkę.

Rozumiem o co Ci chodzi. Też mam obawy żeby nie kupić za szybkiego kija bo pstrągi mogą od nìego odbijać . Druga obawa jest taka żeby ryby nie spadały. Ponieważ umnie na wszystkich wodach jest no kill i łowimy na haki bezzadziorowe . Czyli skłaniam się bardziej ku MF . 

Nr 6 posiadam w cascie i spinie . Obie wersje z możliwością założeni wklejki (dodatkowa szczytówka smile.png uważam że jest to świetny kij pstragowo okoniowy do normalnej wielkości przynęt

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kiedyś próbowałem łowić pstrągi na wklejkę, po prostu nie moja bajka. 

A nie 5 przypadkiem ?

No właśnie na temat tego blank słyszałem też dobre opinie. Ale też takie że to specyficzny blank na który trzeba się nauczyć łowić.  I zakup takiego blanku to duże ryzyko że może nie podpasowac. A chyba jest najdroższym blankiem z pośród listy. 

Nie wiem jakie to mają być te woblery 9cio cm i jaka woda ale Matagi  nie udźwignie. Może minnow z nurtem. W sumie to mam 9 cm salmiaki i rapale  i w styczniu na wodzie pstrągowej będę więc jak się nie śpieszysz.....No i ma 234cm.

Edytowane przez Andru77

Zobacz wędki pstrąg fascynacja z corony fishing.

Swego czasu skuszony ceną (lobardu, na allegro) podjechałem do sprzedającego. Obejrzałem kijek. Co zobaczyłem, to zasadniczo Avida???? a przynajmniej kijek bardzo go przypomina. Pierwsze wrażenie ale w sumie, całkiem pozytywne. Niestety, ten był do 21g. Zbyt mocny dla moich zastosowań.

Ma Pan na myśli ten kij? Yamaga Blanks Calista 86L TZ Nano Spin. 258cm., cw.18g.,waga 93g. Powiem szczerze, że nigdy nie słyszałem o tych wędkach. Może ktoś jakieś opinie na temat tego modelu ?

Tak

Jest sporo filmików z kijkiem w roli głównej, np.

https://youtu.be/Nl64whwSNig?si=Q8LW6bTnbH8Q4xIc

Patrząc jednak na tę filmotekę, nie za bardzo widać, jak by się spisywały na pstrągach. Może to jednak była nie trafiona sugestia z mojrj strony.

Edytowane przez popper

Chyba nie było takiej propozycji. Rzuć okiem na DSS1024-2 batsona. Używkę można kupić w fajnych pieniądzach, a i nowy nie wyjdzie jakoś kosmicznie.

Parametry fajne 2,60 m, cw 10-21 g moc 8-12 lb akcja M/Fast, tylko zastanawiam się jak sobie ten kij radzi z małymi przynętami 4-5 gram ? Masz ten kij ? Jako się spisuje? 

Parametry fajne 2,60 m, cw 10-21 g moc 8-12 lb akcja M/Fast, tylko zastanawiam się jak sobie ten kij radzi z małymi przynętami 4-5 gram ? Masz ten kij ? Jako się spisuje? 

Nie mam bladego pojęcia, jak ten kijek da sobie radę ale wiem, od czego zaczynałem swoje "pstrągowanie".  Jakoś nie miałem problemów z rzutami ,czy prowadzeniem obrotówki nr 1, ale nie miałem też problemów z woblerami w rozmiarze trociowym. Wielokrotnie już powtarzałem, że to właśnie ten kijek, był moim podstawowym orężem, na Kwisę, Bóbr, Dunajec. A w Odrze łowiłem nim klenie, czasem brzany i sandacze. Przez wiele sezonów.

Mocy mu nie brakuje (17lb) a czuła, stosunkowo delikatna szczytówka, pozwala naprawdę na wiele. Mowa oczywiście o X86MTS od Lamiglasa. Są jeszcze w obiegu wtórnym. Dla mnie, białe kruki i właśnie jednego sobie "odkupiłem" kilka m-cy temu. 

https://photos.app.goo.gl/8e1qz2FiAEQoGKip9

Edytowane przez popper
  • Like 1