Skocz do zawartości

Gdzie na ryby?

krzyszt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

mam pytanie do kolegów z Warszawy i okolic: gdzie można wybrać się na ryby (jerkowanie, spinning), nie robiąc 300km. w jedną stronę? Szukam miejsca, gdzie można się wybrać w sobotę, zostać na noc i wrócić w niedzielę (oczywiście po porannym łowieniu). Możliwość wynajęcia łodzi mile widziana. Na taki luksus jak brak tłoku na wodzie nie liczę, ale może...

Pozdrawiam

Krzyszt

P.S.

Po 5 godzinnej jeździe samochodem tracę zapał wędkarski.

Mam ten sam problem co ty mieszkam jednak w Poznaniu. Przepraszam że się podłączyłem pod twój post ale ostatnio

bryndza Embarassed. Jestem już zdesperowany ostatnie 3 wypady bez brania. Zresztom Tofik z którym byłem też nic. Może ktoś zna jakieś miejsca niedaleko Poznania dla podbudowania morale :D . Ryby oczywiście wracają do wody pozdrawiam.

Polecam widły Wisły i Narwi.. Jest tam przystań, gdzie mozesz wypozyczyć łódź i popłynąć, gdzie oczy poniosą.. Zaręczam, ze kilka km od przystani nie znajdziesz za dużo luda (prawie nikogo, chyba że mnie :D), a zaszyty na jakieś wiślanej wyspie w spokoju spedzisz czas.. Na ryby też duża szansa, że trafisz...

@Krzyszt,

domyślam się, że chodzi ci o jezioro? :D

Jeżeli tak, to masz taki sam problem jak większość warszawiaków.

Jeżeli nie jest ci straszny hałas nad wodą i duża presja to możesz zawitać nad Zalew Zegrzyński.

Jeżeli chcesz gdzieś indziej to nie potrafię z czystym sumieniem, doradzić ci żadnego jeziora, które znajduje się blisko Warszawy... :unsure:

Popróbuj na cofce Narwi (od Serocka po Dzierżenin, dużo 'stojącej' wody do jerkowania). Np. w Serocku jest tania wypożyczalnia łódek i domki do przekimania. Namiary znajdziesz na stronach okręgu mazowieckiego PZW. Ciszy i spokoju nie znajdziesz (motorówki, spora presja wędkarska), ale całkiem przyjemnie popływać i połowić można.

Strefa przyujściowa Narwii jest IMHO jeszcze ciekawsza, a już pływanie po Wiśle i noclegi na wyspach to bardzo fajna przygoda (łodzie z Silurusa spokojnie się do tego nadają).

Z jezior przychodzi mi na myśl jedynie j. Góra (niedaleko ujścia Narwi). Całkiem przyjemna woda, ze stanicą (namiary na stronach okręgu mazowieckiego), potencjał wędkarski nieznany (byłem tam tylko raz).

----

zewu

sklep wedkarski

100km na zachód od Warszawy są nowo otwarte pokoje wędkarskie (www.nabrzegu.pl). Przejeżdżałem tamtędy ostatnio i zajrzałem zobaczyć jak to wygląda. Nowy budynek, chyba 5 pokoi (2 i 3 osobowe) z łazienkami i TV. Maja 3 duże lodzie.

Budynek stoi nad sama Wisła i spokojnie można zostawić sprzęt na łódce i schować sie przed słońcem w pokoju.

pozdrawiam

Michał

Ciekaw jestem gdzie jest jezioro kolo Piaseczna, sam mieszkam na Ursynowie i ciekaw jestem. może się wybiorę

Zatem by Ci ułatwić trafienie do celu:

http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=Piaseczno%2C+&am p;Submit.x=0&Submit.y=0

Troszkę na południe od niebieskiej kropy widać jakąś wodę... Czy to ta woda, o której mówi mleko_1, dalibóg, nie wiem...

W Piasecznie byłem osobiście w 1986 r (Polkolor) i nie pamiętam, gdzie jest tam woda. Ale w pilot.pl sprawdziłem na mapie:

Na południe od centrum Piaseczna jest zaznaczona na niebiesko jakaś woda. Wchodzi klinem w tereny leśne.

Może o ten zbiornik wodny chodzi ?????

post-151-1348913465,1686_thumb.jpg

no ten zbiornik są to stawy hodowlane, i tylko 1/6 tego udostepniona jest do wedkowania. mozna tam z gruncikiem posiedziec, ze spiningiem cienko.

do tego w weekendy masa turyswow, rowery wodne itp.

i to nie jest jezioro, tylko stawy utworzone na jakiejś rzeczce (nazwy nie pamietam)

aha i część dla wędkujących jest w zalesiu, nie w piasecznie

mleko_1byłeś tam?

• 12 lat później...

Cześć, nie znalazłem takiego tematu a sam szukam informacji więc zakładam.

Otóż chce się wybrać gdzieś nad dużą rzekę na wędkowanie. Ryby jakie mnie interesują to boleń, sandacz. Do Wisły Toruń, Włocławek, Płock mam około 100-150km i chciałbym się poradzić gdzie najlepiej jechać? Jak jest z wędkowaniem z brzegu? Na mojej Warcie już praktycznie nic nie pływa i niestety trzeba szukać dalej. Odpowiedz może być na priv. Pozdrawiam