Skocz do zawartości

Cormoran ULX 1-9g - opinie, uwagi

marty

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj

Nie jestem "szpecem" od akcji ale znam tą wędkę i spróbuję coś powiedzieć. Jakiś superxhiperfast to nie jest, choć też modem raczej bym nie określił. Szybko zaczyna głęboko pracować, pięknie amortyzuje odjazdy. Do tego sporo mocy. Znajomy na jeziorku na takiego powyciągał sporo szczupłych po 4-5kg bez zająknięcia.

Ponieważ to nie wklejka, to szczytówka kija nie jest tak miękka jak delikatne wklejanki. Za to czucie przynęty, brań super.

To tyle amatorskim okiem;)

Polecam kijka.

Pozdrawiam

EDIT: opinia tyczy się wersji 245cm z poprzedniej serii. Nowszych nie miałem okazji testować.

Edytowane przez Marcyś

nie mam możliwości obejrzenia tego kija bo w miejscu gdzie mieszkam jeśli chodzi o zaopatrzenie sklepów wędkarskich to jest murzynowo. Mam dwa typy kija na okonia: 1- ulx ,2 -Ocuma Black Rock 1-10g tylko w jej opisie widnieje że jest to akcja slow. Nigdy nie miałem w ręce kija o tej akcji

mam ulx 1-9 2.4 samo 1-9 niewiele mowi napisz jaka dlugosc bo to juz beda zupelnie inne kije . ten model ktory mam ja na okonia jest super.jest czuly ma sporo mocy wiec o przylowy sie nie boj chyba ze masz na wodzie metrowki.pieknie pracuje pod ryba.duzo frajdy z holu.rybki same sie wieszaja.uzywalem go tez na klenia z powierzchni i klen w nurcie nie robi na nim wrazenia nie wiem jak jest z tymi duzymi :) na stojacej lowilem kluchy takie w okolicach 50 2-3 odjazdy i ryba na brzegu.ogolnie super kijek ale nie wiem czy bym dal 400 zeta za nowy poszukaj uzywki moze ktos bedzie cchial sie pozbyc ale watpie :)

http://www.youtube.com/watch?v=xo7YdLJEMeM

http://www.youtube.com/watch?v=d6VHwUWPb2M&feature=related

rozejrzyj sie tez za Savage Gear Trutizimo 0-7 gr jak widac z przylowem sobie poradzi

okumy nie znam ale tu na jb.pl byl opis w wersji cast i dosc chwalony

Ja mam starą wersję ULX 2.13 1-9. Na okonie kosa. Tyle, że ja łowię dość ciężko okonie na główkach minimum 7g. Kij ochrzciłem wiosną wyjmując kelta 1,5 kg i srebrniaka 3,5 kg na paprocha ;) kij dał radę bez problemu. Jako okoniowa szpada ideolo.

Jak to jest "typowa klucha" to jaki twoim zdaniem jest szybki kij nie wspominając już o exstra fast?

Dla mnie sądząc po tym co zobaczyłem,to jest szybki kijek.

x2

Może to nie superxfast, ale klucha? I to w wersji 210? 240cm nie sprawiał takiego wrażenia, 210 raczej ciężko żeby był wolniejszy.

2.4 jest troche kluchowaty ale ma dosc mocny dol .tak wiec jest bardzo czuly i masz czym zaciac.wczoraj pobawilem sie z okonkami glowka 3gr +2cm paproszek super czucie przynety i okonki wieszaja sie same a do tego wytrzymuja spory przlow czego chciec wiecej.nie zapominajmy ze to kijek na okonie przy zbyt sztywnym kiju bedziesz rwal pyski.a jak komus zle to zalozy plecionke i z tego kija i tak nic nie spadnie

Trochę zrozumienia chyba brak ;)

Toudinho napisał, że klucha - i zapewne miał na myśli ugięcie pod rybą. Pod przynętą kijek wydaje się umiarkowanie szybki, pracuje raczej szczytem, pytanie jeszcze ile gram ma przynęta(z filmu wygląda mi na dobre 5 gram+gumiś)

Tak poza tym, fajny kijek.

Przyneta to paproszek na 4 g micor jigu, dlatego tak się wydje. Po zacięciu okona widać jak się gnie, łowiąc ciężej guma 55mm i 7g główka kij jest już kluchą. Łowie czasami nawet ciężej i jak okoń zassysa nie ma problemu z zacięciem, lecz kij jest już wyrażnie przeciążony i przy podbiciu gnie się niemal jak przy holu małego pasiaka.

Po zacięciu okonia jak dłoń na filmie widać, że kij gnie się prawie przy rękojeści, jeśli to nie jest klucha to co ? Szpada :P

Ostatnio był kolega z szybkim kijem ze mna na łodzi. Jakiś batsonik. Łowił kogucikiem kij chyba opisany do 15 czy 18g. Kij przy podbiciu przynęty wcale się nie poddawał. To jest szybki kij - szpada, mój przy kilku gramach szczytówka zawsze się podda - kluska ;) a dolnik ma w mairę szybki, jednak podczas holu gnie się zajebiście.

Edytowane przez Toudinho

Połowiłem trochę w niedzielę tym klijem i tak: ciężar wyrzutu jest okreslony prawidłowo. Taki sam jest rónież zakres obsługiwanych przynęt z tym, że górną granicę mozna troche przeważyć. Dolnik zatrzyma całkiem spory przyłów. Ugięcie kija- półparabola. W mojej opinii mogli zrobić trochę krótszy donik jak do tak lekkiej wędki. Szczytówka jest miękka. Łowiłem na wodzie do 1,5 m twisterami i ripperkami z główkami od 1-10g. Mniejszą 0,5g główką rzuci ale z wyczuciem pracy przynęty słabo. Opad w przypadku małych 1-3 g wyczuwlany. Ogólnie jestem zadowolony. Złowiłem 25cm okonia.

• 2 lata później...