Skocz do zawartości

Jaki to ptak?

wujek

Rekomendowane odpowiedzi

Trafiony zatopiony. Na zdjęciu dwa samce trznadla i ohara. Widać kolega obeznany w temacie, choć dla kogoś kto się interesuje ornitologią nie były to trudne ptaki do rozpoznania. Bardziej chciałem pokazać jak ładne są nasze ptaki widziane z bliska. Może to sprawi że będziecie zwracać na nie uwagę czemu nasze hobby bardzo sprzyja.

Odnośnie ohara to jest to morska kaczka, która nielicznie gniazduje na naszym wybrzeżu co ciekawe w ziemnych norach.

O trznadlu pewnie każdy słyszał bo jest to pospolity ptak, ale nie każdy pewnie widział go z bliska.

Ano troszkę obeznany B) W moich okolicach przy odrobine szczęścia można dość często spotkać ohara...fajne wrażenie robi na żywo, ma w sobie sporo egzotyki :D

Pozdrawiam ;)

To miło że trafił się kolega wędkarz-ornitolog :mellow:

W takim razie zamieszczę coś trudniejszego z czym sam mam wątpliwość. Chodzi o brodźca, wygląda mi na kwokacza, a może to śniady? Z niektórymi siewkusami można się pogubić szczególnie jeśli chodzi i formy młodociane i spoczynkowe.

post-161-1348913464,5671_thumb.jpg

post-161-1348913464,6813_thumb.jpg

Rognis co jakiś czas postaram się wrzucić fotkę z czymś ciekawym co można spotkać nad wodą :D

Wczoraj na Wiśle widzieliśmy płynącego łosia, ale niestety było już ciemno i nie dało się go sfotografować :( Nad Wisłą to brakuje już chyba tylko niedźwiedzi, ale może to dobrze :mellow:

Widzę Janek ,że nie tylko na łowieniu ryb się znasz B)

Ja mogę powiedzieć tylko ,że to stworzenia zwane ptakami ;)

Łosia?Wow..widziałem łosie nad Narwią,ale na brzegu,a w Wiśle zaobserwowałem tylko pływającego dzika i sarnę :D

Ptaki to było moje pierwsze hobby, teraz łączę jedno z drugim :D

Sarny, dziki też widziałem, ale łosia pierwszy raz(w Polsce). Potężne, piękne zwierzę, najpierw płynął Wisłą, a potem wytaszczył się na brzeg.

Ano troszkę obeznany B) W moich okolicach przy odrobine szczęścia można dość często spotkać ohara...fajne wrażenie robi na żywo, ma w sobie sporo egzotyki :D

Pozdrawiam ;)

To miło że trafił się kolega wędkarz-ornitolog :mellow:

W takim razie zamieszczę coś trudniejszego z czym sam mam wątpliwość. Chodzi o brodźca, wygląda mi na kwokacza, a może to śniady? Z niektórymi siewkusami można się pogubić szczególnie jeśli chodzi i formy młodociane i spoczynkowe.

Pierwsze spojrzenie-kwokacz...ale muszę mu się jeszcze przyjrzeć B)

Pozdrawiam :D

Nie to nie były samotniki, prawdopodobnie są to brodźce pławne lub kwokacze lub jedne i drugie. Min cechą rozpoznawczą u kwokacza jest to że za sterówki wystaje tylko część palców, u pławnego całe palce i część skoku. Po zdjęciu widać ze raczej kwokacze.

post-161-1348913464,9267_thumb.jpg

hehe kurcze przy tym drugim to ja bym powiedział, że to kanarek jest :lol: chyba jednak pozostane przy rybach bo z ptakami to miałbym kłopoty z rozpoznawaniem :unsure:

:lol: :lol: no to jak sam zobaczysz takiego to będzie to albo trznadel, albo kanarek :mellow: . Biorąc pod uwagę fakt że kanarki to u nas przeważnie są w klatkach to pewnie będzie trznadel.