Skocz do zawartości

adam 13 i jego patenty oraz przynęty

adam 13

Rekomendowane odpowiedzi

W postach znajdziesz fotki i filmy tego co obecnie stosuję. Generalnie to samo co muchówka tylko szybciej i wielozadaniowo...

Dzieki Andrzej

Bylem na FB, Robisz super muchy

Mozesz cos poradzic na poczatek z materialow, te twoje okonki sa super

Imadlo, nici, kleje ogony jelenia juz mam

Flash Hemingway's, co mozna z nim zrobic?

Wiem ze moze glupio pytam, ale laik jestem

Ate twoje robione telefonem  :clappinghands: :good:

Pozdrawiam

Od dłuższego czasu stosuję materiały Hemingway's, przeleciałem wszystkie kolory z trzech opcji: Streamer Fibres, Streamer Fibres Flash Blend i Streamer Fibres Predator. Ulubione to Flash Blend. Stosunkowo miękkie, ładnie pracują, są wydajne, cena do zaakceptowania. Do tego różne flesze Wapsi i firmowe Gawlik. Wzory i sposoby kręcenia znajdziesz w necie, jest tego multum. Zrezygnowałem całkowicie z materiałów pochodzenia zwierzęcego, po prostu syntetyki w nowoczesnym wydaniu są lepsze. Kręcę tylko streamery (na haku lub duże tuby) które penetrują wodę w całym przekroju słupa wody - zaporówka. Podaję spinem nawet do 25 metrów głębokości lub klasycznie muchówką #8 9'6" (do 2-3 metrów głębokości). Ta ostatnia coraz mniej za to trafione ryby dosyć okazałe, głownie wiosna.  Co do kolorów które najwięcej używam: Tan, White, Natural, Light Yellow, Chartreuse, Oliwe, Black, Pink. Mam wszystkie możliwe, czasami dobieram jako minimalne uzupełnienie do grzbietu, brody, ogona. Flesze w podobnej konfiguracji. Przy fleszach warto kupić 2-3 jasne dobrej jakości. Zwykle cena określa co jest dobre... Pozostaje siadać do imadła i kręcić. Jeszcze jedno - przy muszce siedzę zwykle minimum 1h, ma być dobrze wyczesana i przycięta, odwdzięczy się pracując w wodzie. Testy w wannie koniecznie! Powodzenia.

O kolorach mowa...

post-46662-0-49708000-1645555273_thumb.jpg

Edytowane przez Andrzej Stanek
  • Like 6

skombinuj przede wszystkim porzadne imadelko - albo przerob kijowe tak by je mozna bylo dokrecac np imbusem/kombinerkami.

Albo rurka plastikowa + zonker etc + dozbrojka na stalce albo calosc na drucie (jak oryginal abu). Do tej pory mam problemy z mocowaniem rurki - zwykle albo zaciskam na sile kawalek a pozniej po skonczeniu muchy go odcinam a przez rurke przekladam drut/stalke z kotwiczka. na tulw doby jest zonker ciety pod katem 45 st i nawijany w kolko "na siebie" od konca w kierunku przodu.

post-48321-0-76309400-1645562950_thumb.jpg

post-48321-0-40608200-1645562958_thumb.jpg

post-48321-0-14094700-1645562966_thumb.jpg

Edytowane przez gooral
  • Like 1

Imadlo kupilem "porzadne" od kolegi z forum  @wluczykij

Super wykonanie, jeszcze nie mialem okazji wyprobowac, ale wyglada b.profesjonalnie

Na razie zbieram informacje i materialy

Nie chce ,jak to bylo w przypadku kogutow, kupic duzo badziewia

Dzieki wam za porady, pomagaja, ale tez kazdy widze robi troche inaczej

Czytam , ucze sie, wyciagam wnioski :D

Pozdrawiam

Edytowane przez adam 13
  • Like 1

Po prostu któregoś pięknego dnia siądź nad imadłem, otwórz piwo/wino/drinka/wodę* (*niepotrzebne skreślić) i zacznij "kręcić". Spróbuj zrobić pierwsze wyroby z tego co masz. Na pewno nie wyjdą idealne ale będziesz nabywał bezcennego doświadczenia i dokupował to co uznasz za stosowne lub uznasz że tego Ci brakuje. A potem to co ukręcisz testuj na najbliższym łowisku. Wprowadzaj modyfikacje, realizuj wizje. Po prostu baw się z nami krętaczami. Ostrzegam, że to nieuleczalna choroba i wciąga niczym chodzenie po bagnie. Ale też każda ryba złowiona na własną przynętę cieszy, daje olbrzymią satysfakcję no i liczy się podwójnie. Swojego pierwszego brzydala ukręciłem z dwóch kawałków pianki, kawałka gumowej rękawiczki i piórka które poniewierało się w domu. Przynęta okazała się piekielnie łowna i dała mi ryby 4 gatunków (jaź, okoń, pstrąg i szczupak). Pamiętaj o tym, że mucha czy jigg który ukręcisz nie będzie będzie łowny na każdej wodzie, w każdej porze i złowisz na to każdy gatunek ale warto mieć taką przynętę w swoim arsenale bo może się okazać że któregoś dnia będzie to "przynęta dnia".

• Like 1

Po prostu któregoś pięknego dnia siądź nad imadłem, otwórz piwo/wino/drinka/wodę* (*niepotrzebne skreślić) i zacznij "kręcić". Spróbuj zrobić pierwsze wyroby z tego co masz. Na pewno nie wyjdą idealne ale będziesz nabywał bezcennego doświadczenia i dokupował to co uznasz za stosowne lub uznasz że tego Ci brakuje.

I tak chce  zrobic

Juz chcialem kupic materialy od Tomka z Pike Terror Flies, ma naprawde dobre

Ale odpuscilem sobie, najpierw chce nabrac troche wprawy, a od razu zaczynac ,na nie tak tanich materialach, troche szkoda

Na poczatek kupie troche syntetykow

Z jednym mam problem, co kupic na wykonczenie glowki, dubing? , ale jaki? A moze inne materialy?

Pozdrawiam

Z materiałami troszkę przegiąłem - konstrukcja drut tytanowy Knot Kinky 2, hak Ahrex Predator Stinger #6. kotwica Decoy, ogony Pacchiarini Dragon Tails XXL i Saddle Tails XL, agrafka ogona Fishon, kaski i oczy od Gawlika. Upierzenie - Pike Terror Flies, Glliss"n Glow, Marabou Strung FL, Big Fly Fiber i jakieś tam nieopisane cuda, które znalazłem w skrzynkach :).

Pracuje świetnie, a najważniejsze co pisałem wyżej, że są w wersji suspending.

"Lepszość" leży w konstrukcji by nie stosować czeburaszki.  Tu patentem jest ukryte wewnątrz spirolino :).

Rozumiem, ze to troche jak spintube? Czy sie myle?

https://www.youtube.com/watch?v=1xyWpS6gxpMhttps://www.jerkbait.com/SpinTubes---Fly/Eumer-SpinTube--Pike--20-cm-Fast-sinking-1745.html

Edytowane przez adam 13

Nie do końca. Idea podobna, ale bliższa systemowi Dobb Daddy. Troszkę też różni się konstrukcją. W filmie widzę zastosowane wyłączne naturalne materiały. Ja korzystam raczej z syntetyków, które dają mi więcej możliwości uzyskania odpowiedniej pracy i pływalności. Zobacz filmy poświęcone budowie much szczupakowych na Kanalgratis. 

Z materiałami troszkę przegiąłem - konstrukcja drut tytanowy Knot Kinky 2, hak Ahrex Predator Stinger #6. kotwica Decoy, ogony Pacchiarini Dragon Tails XXL i Saddle Tails XL, agrafka ogona Fishon, kaski i oczy od Gawlika. Upierzenie - Pike Terror Flies, Glliss"n Glow, Marabou Strung FL, Big Fly Fiber i jakieś tam nieopisane cuda, które znalazłem w skrzynkach

Pracuje świetnie, a najważniejsze co pisałem wyżej, że są w wersji suspending.

Wojtek, moglbys  zdradzic troche cos o twoim patencie? troche zdjec zestawu wrzucic?

No i czy miales jakies wyniki

Pozdrawiam Adam

• 2 tygodnie później...

Much jeszcze nie zaczolem krecic

Czesc materialow juz kupilem ,na reszte czekam

Ale kupilem ,jak dla mnie super imadlo

Dwie szczeki,hartowane

Obrotowe ,na dwoch lozyskach

Stal nierdzewna mosiadz, wykonanie bardzo solidne

Mysle ze teraz bedzie latwiej,na razie na nim , krece zonkery

Szczeka do duzych hakow, na zdjeciu hak 10/0

Kupione tu na forum od kolegi wloczykij