Andrzej Stanek Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 (edytowane) W postach znajdziesz fotki i filmy tego co obecnie stosuję. Generalnie to samo co muchówka tylko szybciej i wielozadaniowo... Dzieki AndrzejBylem na FB, Robisz super muchyMozesz cos poradzic na poczatek z materialow, te twoje okonki sa superImadlo, nici, kleje ogony jelenia juz mamFlash Hemingway's, co mozna z nim zrobic?Wiem ze moze glupio pytam, ale laik jestemAte twoje robione telefonem Pozdrawiam Od dłuższego czasu stosuję materiały Hemingway's, przeleciałem wszystkie kolory z trzech opcji: Streamer Fibres, Streamer Fibres Flash Blend i Streamer Fibres Predator. Ulubione to Flash Blend. Stosunkowo miękkie, ładnie pracują, są wydajne, cena do zaakceptowania. Do tego różne flesze Wapsi i firmowe Gawlik. Wzory i sposoby kręcenia znajdziesz w necie, jest tego multum. Zrezygnowałem całkowicie z materiałów pochodzenia zwierzęcego, po prostu syntetyki w nowoczesnym wydaniu są lepsze. Kręcę tylko streamery (na haku lub duże tuby) które penetrują wodę w całym przekroju słupa wody - zaporówka. Podaję spinem nawet do 25 metrów głębokości lub klasycznie muchówką #8 9'6" (do 2-3 metrów głębokości). Ta ostatnia coraz mniej za to trafione ryby dosyć okazałe, głownie wiosna. Co do kolorów które najwięcej używam: Tan, White, Natural, Light Yellow, Chartreuse, Oliwe, Black, Pink. Mam wszystkie możliwe, czasami dobieram jako minimalne uzupełnienie do grzbietu, brody, ogona. Flesze w podobnej konfiguracji. Przy fleszach warto kupić 2-3 jasne dobrej jakości. Zwykle cena określa co jest dobre... Pozostaje siadać do imadła i kręcić. Jeszcze jedno - przy muszce siedzę zwykle minimum 1h, ma być dobrze wyczesana i przycięta, odwdzięczy się pracując w wodzie. Testy w wannie koniecznie! Powodzenia. O kolorach mowa... Edytowane 22 Lutego 2022 przez Andrzej Stanek 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 (edytowane) skombinuj przede wszystkim porzadne imadelko - albo przerob kijowe tak by je mozna bylo dokrecac np imbusem/kombinerkami.Albo rurka plastikowa + zonker etc + dozbrojka na stalce albo calosc na drucie (jak oryginal abu). Do tej pory mam problemy z mocowaniem rurki - zwykle albo zaciskam na sile kawalek a pozniej po skonczeniu muchy go odcinam a przez rurke przekladam drut/stalke z kotwiczka. na tulw doby jest zonker ciety pod katem 45 st i nawijany w kolko "na siebie" od konca w kierunku przodu. Edytowane 22 Lutego 2022 przez gooral 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 (edytowane) Imadlo kupilem "porzadne" od kolegi z forum @wluczykijSuper wykonanie, jeszcze nie mialem okazji wyprobowac, ale wyglada b.profesjonalnieNa razie zbieram informacje i materialyNie chce ,jak to bylo w przypadku kogutow, kupic duzo badziewiaDzieki wam za porady, pomagaja, ale tez kazdy widze robi troche inaczejCzytam , ucze sie, wyciagam wnioski Pozdrawiam Edytowane 23 Lutego 2022 przez adam 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rowino Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Po prostu któregoś pięknego dnia siądź nad imadłem, otwórz piwo/wino/drinka/wodę* (*niepotrzebne skreślić) i zacznij "kręcić". Spróbuj zrobić pierwsze wyroby z tego co masz. Na pewno nie wyjdą idealne ale będziesz nabywał bezcennego doświadczenia i dokupował to co uznasz za stosowne lub uznasz że tego Ci brakuje. A potem to co ukręcisz testuj na najbliższym łowisku. Wprowadzaj modyfikacje, realizuj wizje. Po prostu baw się z nami krętaczami. Ostrzegam, że to nieuleczalna choroba i wciąga niczym chodzenie po bagnie. Ale też każda ryba złowiona na własną przynętę cieszy, daje olbrzymią satysfakcję no i liczy się podwójnie. Swojego pierwszego brzydala ukręciłem z dwóch kawałków pianki, kawałka gumowej rękawiczki i piórka które poniewierało się w domu. Przynęta okazała się piekielnie łowna i dała mi ryby 4 gatunków (jaź, okoń, pstrąg i szczupak). Pamiętaj o tym, że mucha czy jigg który ukręcisz nie będzie będzie łowny na każdej wodzie, w każdej porze i złowisz na to każdy gatunek ale warto mieć taką przynętę w swoim arsenale bo może się okazać że któregoś dnia będzie to "przynęta dnia". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 28 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Po prostu któregoś pięknego dnia siądź nad imadłem, otwórz piwo/wino/drinka/wodę* (*niepotrzebne skreślić) i zacznij "kręcić". Spróbuj zrobić pierwsze wyroby z tego co masz. Na pewno nie wyjdą idealne ale będziesz nabywał bezcennego doświadczenia i dokupował to co uznasz za stosowne lub uznasz że tego Ci brakuje.I tak chce zrobicJuz chcialem kupic materialy od Tomka z Pike Terror Flies, ma naprawde dobreAle odpuscilem sobie, najpierw chce nabrac troche wprawy, a od razu zaczynac ,na nie tak tanich materialach, troche szkodaNa poczatek kupie troche syntetykowZ jednym mam problem, co kupic na wykonczenie glowki, dubing? , ale jaki? A moze inne materialy?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 5 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Do zastosowań castingowych zrobiłem muchy, które ważą około 20 - 25 g i pięknie zawieszają się w toni. Długość bez ogona to 20 + 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 5 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Z materiałami troszkę przegiąłem - konstrukcja drut tytanowy Knot Kinky 2, hak Ahrex Predator Stinger #6. kotwica Decoy, ogony Pacchiarini Dragon Tails XXL i Saddle Tails XL, agrafka ogona Fishon, kaski i oczy od Gawlika. Upierzenie - Pike Terror Flies, Glliss"n Glow, Marabou Strung FL, Big Fly Fiber i jakieś tam nieopisane cuda, które znalazłem w skrzynkach .Pracuje świetnie, a najważniejsze co pisałem wyżej, że są w wersji suspending. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 5 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Lotne są ? Na czeburaszce latają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 5 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 mz cala "lepszosc" muchy to wlasnie zawieszanie sie w toni i praca przy najwolniejszym prowadzeniuna dowolnej glebokosci. na czeburaszce to juz chyba lepiej gumisia wieszac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 5 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 "Lepszość" leży w konstrukcji by nie stosować czeburaszki. Tu patentem jest ukryte wewnątrz spirolino . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 5 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 (edytowane) "Lepszość" leży w konstrukcji by nie stosować czeburaszki. Tu patentem jest ukryte wewnątrz spirolino . Rozumiem, ze to troche jak spintube? Czy sie myle?https://www.youtube.com/watch?v=1xyWpS6gxpMhttps://www.jerkbait.com/SpinTubes---Fly/Eumer-SpinTube--Pike--20-cm-Fast-sinking-1745.html Edytowane 5 Marca 2022 przez adam 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 5 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Nie moge edytowacAle czy to cos takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 5 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Nie moge edytowacAle czy to cos takiego? No, troche sie powtarzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 5 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Nie do końca. Idea podobna, ale bliższa systemowi Dobb Daddy. Troszkę też różni się konstrukcją. W filmie widzę zastosowane wyłączne naturalne materiały. Ja korzystam raczej z syntetyków, które dają mi więcej możliwości uzyskania odpowiedniej pracy i pływalności. Zobacz filmy poświęcone budowie much szczupakowych na Kanalgratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 6 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 To juz tez ogladalemFajny patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 6 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 Z materiałami troszkę przegiąłem - konstrukcja drut tytanowy Knot Kinky 2, hak Ahrex Predator Stinger #6. kotwica Decoy, ogony Pacchiarini Dragon Tails XXL i Saddle Tails XL, agrafka ogona Fishon, kaski i oczy od Gawlika. Upierzenie - Pike Terror Flies, Glliss"n Glow, Marabou Strung FL, Big Fly Fiber i jakieś tam nieopisane cuda, które znalazłem w skrzynkachPracuje świetnie, a najważniejsze co pisałem wyżej, że są w wersji suspending. Wojtek, moglbys zdradzic troche cos o twoim patencie? troche zdjec zestawu wrzucic?No i czy miales jakies wynikiPozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Nowy rzut pod spina i muchołapkę.Wybór metody zależny od potrzeby chwili... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 20 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 (edytowane) Much jeszcze nie zaczolem krecicCzesc materialow juz kupilem ,na reszte czekamAle kupilem ,jak dla mnie super imadloDwie szczeki,hartowaneObrotowe ,na dwoch lozyskachStal nierdzewna mosiadz, wykonanie bardzo solidneMysle ze teraz bedzie latwiej,na razie na nim , krece zonkerySzczeka do duzych hakow, na zdjeciu hak 10/0Kupione tu na forum od kolegi wloczykij Edytowane 26 Października 2023 przez remek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 27 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 Nie wiem jak to nazwaćGłówki koguta, reszta Zonker, Chenile, Flash, grzechotkaUkrecilem, widzadz film na YouTube, gość robił coś takiego na jigu Gesendet von meinem CLT-L09 mit Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 27 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 Nie wiem czy zdjęcia poszły Gesendet von meinem CLT-L09 mit Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 27 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 Cześć, ja zdjęć nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaonbis Opublikowano 27 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 Ja też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 27 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 (edytowane) Mam problem, nie wiem jak z tapatalka to wyslacBiore z galeri, i co dalej? raz mi sie udalo, a teraz kupa Edytowane 27 Września 2023 przez adam 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 27 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 (edytowane) Gesendet von meinem CLT-iL09 mit Tapatalk udalo sie Edytowane 26 Października 2023 przez remek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 27 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 Adamie świetny pomysł z tym zonkerem.Robiłem już takie i wierz mi,że działa to bardzo dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi