PRZEEMAS7 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Panowie sprowadzał ktoś łódkę z USA i mógłby pomóc? Przede wszystkim chodzi o oznaczenie CE, jak to jest w praktyce? Musi być na stałe naniesione na łódź czy wystarczy sam certyfikat na papierze do oclenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Wiem ze Rognis ściągał, jego bym podpytywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PRZEEMAS7 Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Dawno go nie było na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 drago75 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Niedawno próbowałem sprowadzić inną maszynę z USA i nie pozwolili nawet na wysyłkę bez CE. Problemem był ów certyfikat, a raczej tylko w postaci drukowanej, co podobno nie jest wystarczające. Zadzwoń na informację celną i zapytaj jak to teraz wygląda, choć mi powiedziano, że jeden może to przepuścić a inny nie. Takie loteryjne życie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saw Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Sam nadrukowany znaczek to tylko znaczek, wprowadzając do obrotu towar na teren UE należy przedstawić dokument stwierdzający zgodność z normami i dyrektywami unijnymi. Moja firma rozwiązała to w formie oświadczenia, produkt jest zgodny, opisany wydanym włoskim certyfikatem. Jeśli sprzedawca łodzi jest pewien że produkt jest zgodny z CE może napisać takie oto oświadczenie, powinno wystarczyć ale warto dopytać. http://www.sufitypodwieszane.net/do_pobrania/Classic_Declaration_of_conformity_Labcreation.pdf PozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PRZEEMAS7 Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 mi powiedziano, że jeden może to przepuścić a inny nie. Takie loteryjne życie... Słyszałem dokładnie to samo. @SławekDzięki za wzór, ale sprzedawca to osoba prywatna i wydaję mi się że bez odpowiednich uprawnień i skończonych kursów nie może wystawić takiego certyfikatu. Jeżeli chodzi o sam dokument CE przypuszczam że nie powinno być z tym problemu ponieważ producent ma w Europie swoich przedstawicieli. Ale co z trwałym oznaczeniem produktu? Musi być czy nie? Może ktoś spotkał się z tym w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 angler1212 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Od jakiegoś czasu śledzę łódki w USA jako że sam mam chrapkę zakupić. jak na razie tylko samochód sprowadzałem. Wydaje mi się, że jeśli jest to jakaś markowa łódź, nie potrzeba CE przy jej sprowadzeniu. Jeśli na fakturze zakupu jest dokładny opis towaru, tj co to za towar, marka, model, rocznik, kraj pochodzenia, to powinno wystarczyć. Jeśli to markowa łódź to celnicy będą ją mieć w taryfikatorze i oprócz faktury + powyższych informacji nie powinni chcieć dodatkowo CE choć oświadczenie sprzedającego na pewno się przyda.Musisz jeszcze wziąć pod uwagę, że jeśli celnicy będą mieć ten towar w swoim taryfikatorze, mogą (nie muszą) wycenić go na jego podstawie i wówczas kwota z faktury, jeśli jest zdecydowanie za niska nie będzie podstawą do obliczenia kosztów celnych. W tedy pojadą ci z wyceny taryfikatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 młody 75 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Zastanawiam się nad importem łodzi wędkarskiej z usa.Z tego co się dowiedziałem to celnicy wemagają przy ocleniu certyikatu ce.Jak sobie ztym poradzić,czy są producenci w usa co do nowych lub używnych łódek aluminiowych taki certyfikat mogą dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Chyba claudio sciagal, poszukaj było na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Popeye Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 http://jerkbait.pl/topic/18533-sprowadzenie-lodki-z-usa/ Może widziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PRZEEMAS7 Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Udało mi się bez certyfikatu Jeżeli będzie to nowa łódź to na 99% będą wymagali ce. Jeżeli będzie używana to najprawdopodobniej to oleją. Zależy od celnika i firmy firmy spedycyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 młody 75 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 kolego jaką łodkę sprowadziłeś, ile kosztował transport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PRZEEMAS7 Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Sprowadzalem uzywanego aluminiowego smoker crafta. Clo wynioslo mnie cos okolo 500zl plus 180zl za wypelnienie dokumentow celnych przez firme spedycyjna. Jezeli chodzi o koszt samej przesylki to napisze jutro jak bede w domu bo musze sprawdzic na fakturze. @EDIT Za cło wyszło 550zł a za przesyłkę 483$ za łódkę i za przyczepkę która przyszła oddzielnie w 2 przesyłkach/paczkach. Edytowane 17 Marca 2013 przez PRZEEMAS7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
PRZEEMAS7
Panowie sprowadzał ktoś łódkę z USA i mógłby pomóc? Przede wszystkim chodzi o oznaczenie CE, jak to jest w praktyce? Musi być na stałe naniesione na łódź czy wystarczy sam certyfikat na papierze do oclenia?
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi