TomCast Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Szczytówki z włókna węglowego pękną przy tak drastycznym ugięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 (edytowane) A widzieliście tradycyjne kije? oraz wywiad z sensei, który takie cacka robi (obejrzeć obowiązkowo!): Edytowane 15 Grudnia 2012 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 W Nederlandach też tym handlują.Nawet na początku się na to napalałem , ale już mi przeszło bo jakoś się na tamtejszych wodach z takim kijkiem nie widzę.http://fishon.nl/?page_id=41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Szczytówki z włókna węglowego pękną przy tak drastycznym ugięciu.No to można zrobic szklaną ale pustą w środku i właśnie muszę to rozeznać.Chyba trzeba będzie zakupić jedną w celach poznawczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 A nie można na pierwszą Tenkarę kupić sobie bata Mikado albo Jaxon'a Wiem, że to nie wypada , ale może się nada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Pewnie tak i jeszcze dać amortyzator gumowy w szczytówke a zamiast much białe robale.To nie ta akcja obawiam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Hehe, dzięki za odpowiedź, akcja może nie ta, ale pomysł z białymi całkiem ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Tomku, a w czym Ci przeszkadza szczytówka z pełnego włókna szklanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Bo pełnej nie dam/damy rady zrobić.Można by w w sumie zamówić od kogoś.Wolałbym jednak w swoim zakresie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Tomku w sklepach do wyboru do koloru jeśli chodzi o pełne szklane Edytowane 15 Grudnia 2012 przez TomCast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 A nie lepiej wziąć blank typu salmon-steelhead o akcji i ugięciu jak się uważa i puścić plecionkę w środku? Na szczytówkę dać tulejkę ochronną. Można by dowiązać wtedy każdą linkę, a obciążenie będzie przenoszone po całym kiju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) No było by to może jakieś rozwiązanie ale przy podbieraniu ryby jest dość mocny kąt i nie wiem czy by to pomogło.Po za tym co z tą linką po złożeniu kija.Nawijać na cos itd.zaczynają się kombinacje. Edytowane 16 Grudnia 2012 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) A widzieliście tradycyjne kije? oraz wywiad z sensei, który takie cacka robi (obejrzeć obowiązkowo!): Krzyś ale ile spokoju w tych filmach.Dawno czegoś tak fajnego nie oglądałem. Edytowane 16 Grudnia 2012 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Cześć! Rozpoznać metodę,przed zakupem sprzętu można by używając dość mocnej długiej muchówki,założyć malutki kołowrotek muchowy i zablokować go na "stop"przy odpowiedniej długości linki.Tak aby był,ale się nie obracał,Będzie lekki,a więc wagowo sytuacja będzie zbliżona do tej przy użyciu wędziska tenkara.Już widzę ileż to razy odruchowo sięgniemy do korbki .No,ale korbki -wg umowy-nie będzie .Dużą wątpliwość budzi we mnie chwyt za żyłkę,czy fluoro w ostatniej fazie holu-np, film o karpiu.To wbrew znanym mi dotychczas zasadom.W otwartym terenie hol może być dość łatwy,ale w otoczeniu drzew ,gdy trzeba chwycić muchówkę w połowie długości i skrócić zestaw to już chyba nie Ogólnie rzecz biorąc jestem nastawiony bardzo sceptycznie,może dlatego,że łowię głównie na Pomorzu.Argument mówiący o tym,że hol może być krótszy gdy nie ma kołowrotka,a więc ryba mniej się męczy jest nieprawdziwy.pzdr.kardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 To zależy Kardi w książkach też piszą że Bolenie łowi się expresem i jest to również znana,ogólnie przyjęta zasada. .Tenkara chodzi mi po głowie bo widzę jej zastosowanie np.na takich łowiskach [fotki] .Łowię tam klenie 30-50cm w ilości dokąd mi się nie znudzi.Występują co prawda okresowo a dojazd i dojście to istny "sajgon" ale jak się już dotrze i powyciąga kleszcze z tyłka,szyi itd.to się łowi jak za dawnych fajnych lat.Kiedy to wszystko było prostsze-była rzeka-były ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Juz dawno trafilem na tenkare, fascynacja ta metoda soprowadzila mnie w koncu na droge muchowki Sledze watek i niecierpliwie czekam na jakas wedke tenkarowa dostepna w Polsce. Robilem latem proby z unieruchomieniem kolowrotka hamulcem, metoda ta ma duzy minus bo sznur od kolowrotka do szczytowki bywa luzny. Chyba ma na to wplyw konstrukcja ostatnich metrow sznura muchowego. Mysle ze przeciazenie linki o klase albo jakis sznur typu short outbound moglby pomoc. Oczywiscie ryby sie lowia ale cos jest niedopracowane. Sprawdzalo mi sie tylko przy bardzo krotkim przyponie, zwlaszcza ze przed koncowym odcinkiem fluorocarbonu stosuje gotowy przypon koniczny. Moze macie jakis pomysl na sznur i budowe zestawu do wedki 9'. Frajda z takiego lowienia jest naprawde duza, zwlaszcza ze w moim wykonaniu jest wiecej rzutow w tym samym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) To pomysłem jest Tenkara.Żeby była frajda musi być wszytko tak jak ma być.Kupię model do połowu większych i średnich ryb po czym zdam relację.Jak będzie zainteresowanie wprowadzę ten temat na Polski rynek.Tenkara Polska czy inaczej coś się wymyśli.Napewno tego nie odpuszczę tak łatwo bo uparty ze mnie człowiek.Muszę mieć jedynie wzór na którym będę się mógł oprzeć,potem ewentualnie ulepszyć. Edytowane 17 Grudnia 2012 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba7 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Tomy jak będziesz coś zamawiał to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Filmik do kolekcji. zresztą koleś ma dużo filmów o tematyce tenkary. Edytowane 23 Grudnia 2012 przez Rudy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Tomku będziesz zamawiał teleskopowa wędkę? Jaka długość? To będzie cały komplet razem z linka? Może tez bym się pisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 To zależy Kardi w książkach też piszą że Bolenie łowi się expresem i jest to również znana,ogólnie przyjęta zasada. .Tenkara chodzi mi po głowie bo widzę jej zastosowanie np.na takich łowiskach [fotki] .Łowię tam klenie 30-50cm w ilości dokąd mi się nie znudzi.Występują co prawda okresowo a dojazd i dojście to istny "sajgon" ale jak się już dotrze i powyciąga kleszcze z tyłka,szyi itd.to się łowi jak za dawnych fajnych lat.Kiedy to wszystko było prostsze-była rzeka-były ryby.klenie 012.jpgklenie 016.jpgCześć !Patrząc na Twoje łowisko myślę o metodzie dużo cieplej Może i moją zwyczajną,typową,taką przeciętną muchóweczką bym tam machnął? pzdr.kardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Pewnie Kardi dało by radę.To niewiadomo jak się skończy.Teraz są nowe możliwości co do blanków i jestem troszke w kropce bo z czegoś trzeba zrezygnować.Wszystkiego naraz się nie da.Chciałbym ale nie te oczy już.Żeby robić wędki/blanki Tenkara muszę kupić na wzór przynajmniej jedną. Edytowane 23 Grudnia 2012 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Tomku będziesz zamawiał teleskopowa wędkę? Jaka długość? To będzie cały komplet razem z linka? Może tez bym się pisał Tylko teleskop nie wiem jeszcze co rozkminiam temat,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 To czekam na jakieś info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi