Skocz do zawartości

Tenkara w Polsce

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

No to zaczynam nabierać ochoty.TomCast Ty jesteś bardziej oblatany w tych linkach jedwabnych itd.poszperaj tam trochę za tym i daj znac na priv.Ja przez święta wybiorę wędkę na wzór.

Edit.Wędka wybrana będzie to Amago 410cm.według tłumaczenia ten prent służy do kierowania dużych ryb hehe :)

Jak dobrze pójdzie i uznam że ma to sens to moje Tenkary będą dostępne w lecie tak w okolicach Maja.

Edytowane przez Tomy

Mogę pogrzebać, ale to koniecznie musi być jedwab?

Tu chyba jest nawet linka dedykowana do tego kijka: http://www.tenkarausa.com/product_info.php/products_id/60?osCsid=abbf1035b03938cd9ac6aa29a3cb9266http://www.tenkarausa.com/product_info.php/products_id/85

Edytowane przez TomCast

Obejrzałem kilka filmików tu wstawionych i powiem szczerze że wygląda mi ta metoda na teleskopowy bat z linką i sztuczną muchą na końcu.

Swoją drogą ze 20 lat temu no może 18, razem z moim kuzynem łapaliśmy w ten sposób klenie, z tym że najpierw były to pasikoniki na końcu zestawu a później dopiero sztuczne muszki.

Zestaw składał się z bacika 4,5m, do tego dowiązana żyłka 0,25-028mm i na końcu metrowy przypon 0,16.

Tak z batem to ma tyle wspólnego że oba to teleskopy i na na tym się kończy.Całkiem inna konstrukcja.Sam kąt przy podbieraniu ryby zwykłego bacika by wykończył :)

TomaCast nie koniecznie jedwab.

Nie wiem co specyficznego może być w tej konstrukcji i o co chodzi z tym kątem przy podbieraniu.Z tego co wiem to w tej metodzie rybki w większości wypadków podbiera się podbierakiem a przy większych sztukach ryby podciąga się za linkę.

Oj tam było już wcześniej w tym wątku.Nie ma co gdybać.Przyjdzie patyk Amago to zdam relację.Tak to tylko będziemy bić pianę. 

Tomy żebyś mnie źle nie zrozumiał, nie mam zamiaru na żadne bicie piany tylko chodziło mi że by głębiej się nad tymi kijami zastanowić.

Zobacz ten link http://www.allfishingbuy.com/Tenkara-Rods.htm.Moim zdaniem te kijki są tak samo wytrzymałe jak nasze polskie baty.

Łapałem kilka lat zawodniczo i tyczką i batem i miałem w rękach wiele bacików ale takich naprawdę wypasionych, i wiem że spokojnie można dobrać o akcji jakiej się chce, czyli od szczytowej do lanej kluchy.

Nie no Ciebie nie podejrzewam tu o jakieś złośliwości i może fakty są po Twojej stronie.Jednak dopóki nie mam tej wędki w ręce nie jestem w stanie zająć zdecydowanego stanowiska.Przy podbieraniu kij jest cofany mocno do tyłu a szczytówka jest tak wygięta że dotyka prawie blanku.Moim zdaniem zwykły bat tego kąta nie wytrzyma.Pierdyknie na bank nie ma to tamto.Zobaczymy co to będzie .Teraz mam inny problem- temat szczurek na Tajmienie.

Tak właśnie.Też łowiłem swego czasu na Baty.Najlepiej wspominam Shimano Diaflash chyba EX 5tkę nie mylić z technium Diaflash.Jaki to był kijek!!!Spostrzeżenia i uwagi na temat Tenkary jak najbardziej mile są przeze mnie widziane za i przeciw.Taki test rynku czy warto drążyć temat czy nie.Wpisujcie tu swoje opinie co sądzicie o wprowadzeniu tego na nasz rynek.Pomińmy temat krainy pstraga i lipienia który występuje raczej tylko z nazwy na terenie RP i regulaminu z nim związanego. 

Edytowane przez Tomy