Skocz do zawartości

Tenkara w Polsce

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

Klub Ci legitymację wystawi oraz licencję na uprawnionego , my - nie ..

Łowiłem tak kiedyś płotki , wzdręgi , klonki i ukleje , na konińskich kanałach . Uklejówką , żyłką i muchami . Ale wtedy nie wiedziałem , że to zwie się tenkara , ani tym bardziej metoda dla najbardziej zaawansowanych . Jak to człowiek błądzi we własnej niewiedzy ..

No nie wiem co by z tej uklejówki zostało po podebraniu rybki w ten sposób co przy tenkarze.Jaź/pstrąg pod 60cm na krótkim dyszlu i na sztywno to raczej by była demolka takiego bacika.Nie widzę tego.Patrz na kąt wędki w końcowej fazie holu.Może to i wygląda jak bacik ale to inna konstrukcja blanku.

Edytowane przez Tomy

Tomek, próbowałeś robić już jakieś muszki? Ja się powoli do tego przymierzam, w sumie proste są :)

Jeszcze nie Tomku.Należę do ludzi raczej upartych i "Tenkara Polska" będzie.To tylko kwestia czasu no i są inne priorytety w tej chwili.Jeśli chodzi o temat fly fishingu to robię wędkę szklaka do suchej.Blank biały pół przezroczysty z wyraźną spiralną fakturą w klasie 5.Wędula do moich gąbek,które w tym roku powinny być dostępne.Rękojeść chciałem dać z czarnej pianki ale Krzysztof wyraźnie zawetował ten pomysł i powiedział że w świecie fly fishingu byłby to popłoch. :D  

Edytowane przez Tomy

• 1 miesiąc temu...

Jakieś 17 lat temu dostałem od ojca wędkę.  Długa na 6,6 metra , bardzo krótki skład, rękojeść pogrubiona, gięła się jak krowi ogon.

Przez długi czas "robiła" za wędkę spławikową. Jak nic tenkara. Odnalazłem w tym roku, trzeba tylko wymienić szczytówkę i do dzieła.

• 3 tygodnie później...

Blank pod Tankare, już myślałem że pęknie, a tu niespodzianka ;)

Fajnie!Panowie o Tenkarze nie zapomniałem.Poszło zamówienie i zaczynam bawić się w produkcję tych wędek oraz całej otoczki z tą metodą związanej.Potrzebny był mi jedynie czas i druga para rąk do produkcji przynęt.Postaram się żeby jeszcze tego lata coś było w ofercie.

• 3 miesiące temu...

Tak ja cały czas mam to na uwadze.Łowił będę tą metodą.Zostaje cast tylko konkretny-Boleń i przyłowy a mucha Tenkara.Wędki sprowadzę bo robić się nie opłaca.Po za tym po co?Te co są dostępne bardzo mi się podobają.Na 100% będą benche muchowe spod mojej ręki w sam razik do Tenkary.

• 7 miesięcy temu...

Witam serdecznie .Kreci mnie w kierunku tego wedziska .Na ebay znalzlem kilka tenkar i tutaj Panowie mam pytanie .Jaki sie maja opisy akcji w tenkarach i np 7-3 , 6-4 , 5-5 .Co to oznacza ?  Kij moze okazac sie strzalem w dziesiatke w moich malych niemieckich rzeczkach o szerokosci 5-10 m . Pozdrawiam i dziekuje za pomoc Zbigniew