Skocz do zawartości

Tenkara w Polsce

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

Nic nie trzeba zmieniać. Niech sobie będzie regulamin taki jaki jest. Jeżeli ktoś potrzebuje takiego "uciszacza" własnego sumienia to ok jego sprawa. Dziwne, że na żadnym znanym mi zachodnim forum, nie spotkałem się z takimi regulacjami, widoczne u nas jest taka potrzeba. Koniec tematu.

A ryby Tomku to łowi się całkiem normalne wcale nie "w zmniejszonych rozmiarach" ;).

Edytowane przez Sith
  • Like 1

Walkowalismy ten temat przy okazji sandaczy na muche i nie ma sensu do tego wracac. Wszelkie zastrzezenia co do regulaminu powinny byc przedstawione w odpowiednim dziale. Swoja droga jesli fotki malych ryb maja stanowic o "fajnosci" tematow, to nie wiem w jakim kierunku chcecie zmierzac...

@Sith jestes juz wystarczajaco dlugo na tym forum, zeby wiedziec w jakim celu Remek wprowadzil regulamin i gwarantuje, ze nikomu nie chodzi o "uciszanie wlasnego sumienia".

• 1 rok później...

W ten weeknd pobawilem sie tenkara. Zabawa przednia. Kijek odkupilem d kolegi z forum - Amago 4,1m 6:4. Lipienie 40, 45 wyholowalem bez problemu. Bardzo fajna amortyzacja. Silna ryba na tenkarze to dobra szkola holowania, wymagana jest praca nog :) Dzieki tej wedce poprawilem hole na zwyklej muchowce. Obejrzenie holi pstragow 70+ na youtube pomoglo mi prawidlowo holowac na tym sprzecie.

Edytowane przez ictus
  • Like 2

W ten weeknd pobawilem sie tenkara. Zabawa przednia. Kijek odkupilem d kolegi z forum - Amago 4,1m 6:4. Lipienie 40, 45 wyholowalem bez problemu. Bardzo fajna amortyzacja. Silna ryba na tenkarze to dobra szkola holowania, wymagana jest praca nog :) Dzieki tej wedce poprawilem hole na zwyklej muchowce. Obejrzenie holi pstragow 70+ na youtube pomoglo mi prawidlowo holowac na tym sprzecie.

Mozesz dac wiecej info ;) Plus jakies foty. Chetnie poczytamy, poogladamy :)

Tenkara na pierwszy muchowy ogień nadaje się wyśmienicie. Prosta w montażu, bardzo prosta i sprawiająca dużo frajdy w łowieniu.

Dorzucę fotki ryb jak tylko je zrzucę do kompa.

Wersja której używałem ma 4,1 m ze sznurem 4m i przyponem 3m. Zasięg całkiem spory - myślę że łowienie 9m od naszej pozycji jest absolutnie wystarczające jak chodzi o lipienie. Rzuca się łatwo mimo że sznur jest leciutki. Testowałem trzy średnice fluorocarbonu i żyłek 0,10 FC, 0,12 żyłka, i 0,14 FC. Na wszystkich średnicach można było holować ryby. Nie urwałem żadnego przyponu na tenkarze co mnie zdziwiło bo potem po przejściu na kij muchowy #6 na którym urwałem zestaw z 0,14mm FC ( na małej głowie).

Plus tenkary to brak konieczności wybierania linki na kołowrotku przy której to czynności straciłem wodnego potworka.

Tenkara amortyzuje zacięcie doskonale, znacznie lepiej niż muchówka. Myślę że powody sa dwa - wędzisko jest super uległe - wygina się pod własnym ciężarem. Dodatkowo sznur jest super lekki i daje mniejszy opór w wodzie. Może gdybym zacinał z kołowrotka i na lżejszej lince byłoby zupełnie inaczej ale to w następnym sezonie jak będę miał #3. Wędka jest tak elastyczna że myślę że założenie przelotek wygięło by ja już nadmiernie.

Hol polegał na tym że schodziłem prostopadle do ryby w dół rzeki jednocześnie idąc do brzegu i bez oporów lipień wypływał na płytka wodę. Ryby trochę głupiały chyba przez maślaną, delikatną i uległą pracę wędki.

Takie zestawienie spod małego palca - na szybko ( weźcie poprawkę że to po jednym dniu łowienia)

Zacięcie - Tenkara 1:0 Muchówka

Amortyzacja wędziska Tenkara 1:0 Muchówka

Hamulec kołowrotka Tenkara 0:1 Muchówka

• Like 4

• 9 miesięcy temu...