Sith Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Jakby kto chciał dołączyć do grupy, to na FB jest profil Tenkara Polska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Ryba ładna, lecz zaraz pewnie wytną to zdjęcie. Regulamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sith Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Ryba miarowa, więc nie widzę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Przy Tenkarze powinno się uwzględniać mniejszy wymiar.Tą metodą kabany łowi się rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Przy Tenkarze powinno się uwzględniać mniejszy wymiar.Tą metodą kabany łowi się rzadko. To może będzie ulga w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 No w wątku siurki,ciurki i strumyki są mniejsze ryby to i tu powinno być to dozwolone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Bede konsekwentny i prosze autora o usuniecie zdjecia, ze wzgledu na regulamin:http://jerkbait.pl/topic/17989-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87-na-forum-jerkbaitpl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) https://www.youtube.com/watch?v=MWU0SNt-WaY&list=UUsducE07ADX2qcn4RbkpdYQTu jest konkretna tenkara .Maszynka+spławik.https://www.youtube.com/watch?v=trb56ViIz_E&index=4&list=UUsducE07ADX2qcn4RbkpdYQ Edytowane 5 Lipca 2014 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Chyba czas najwyższy by ten "regulamin" zmodyfikować przynajmniej co do niektórych metod. Przy takim nastawieniu jak obecnie zabija się fajne tematy, foty, entuzjazm autorów... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Andrzej ma racje, do Tenkary powinien być oddzielny regulamin zamieszczania zdjęć z rybami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sith Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) Nic nie trzeba zmieniać. Niech sobie będzie regulamin taki jaki jest. Jeżeli ktoś potrzebuje takiego "uciszacza" własnego sumienia to ok jego sprawa. Dziwne, że na żadnym znanym mi zachodnim forum, nie spotkałem się z takimi regulacjami, widoczne u nas jest taka potrzeba. Koniec tematu.A ryby Tomku to łowi się całkiem normalne wcale nie "w zmniejszonych rozmiarach" . Edytowane 5 Lipca 2014 przez Sith 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Walkowalismy ten temat przy okazji sandaczy na muche i nie ma sensu do tego wracac. Wszelkie zastrzezenia co do regulaminu powinny byc przedstawione w odpowiednim dziale. Swoja droga jesli fotki malych ryb maja stanowic o "fajnosci" tematow, to nie wiem w jakim kierunku chcecie zmierzac...@Sith jestes juz wystarczajaco dlugo na tym forum, zeby wiedziec w jakim celu Remek wprowadzil regulamin i gwarantuje, ze nikomu nie chodzi o "uciszanie wlasnego sumienia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 ...a w wątku siurki,ciurki i strumyki są małe ryby i nie przeszkadza.Sith wiem że się łowi większe ale frajda na Tenkarze już jest przy 25-30cm klenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 No to zapraszam do watku siurki, ciurki i strumyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) W ten weeknd pobawilem sie tenkara. Zabawa przednia. Kijek odkupilem d kolegi z forum - Amago 4,1m 6:4. Lipienie 40, 45 wyholowalem bez problemu. Bardzo fajna amortyzacja. Silna ryba na tenkarze to dobra szkola holowania, wymagana jest praca nog Dzieki tej wedce poprawilem hole na zwyklej muchowce. Obejrzenie holi pstragow 70+ na youtube pomoglo mi prawidlowo holowac na tym sprzecie. Edytowane 5 Października 2015 przez ictus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 W ten weeknd pobawilem sie tenkara. Zabawa przednia. Kijek odkupilem d kolegi z forum - Amago 4,1m 6:4. Lipienie 40, 45 wyholowalem bez problemu. Bardzo fajna amortyzacja. Silna ryba na tenkarze to dobra szkola holowania, wymagana jest praca nog Dzieki tej wedce poprawilem hole na zwyklej muchowce. Obejrzenie holi pstragow 70+ na youtube pomoglo mi prawidlowo holowac na tym sprzecie. Mozesz dac wiecej info Plus jakies foty. Chetnie poczytamy, poogladamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M&M Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Mozesz dac wiecej info Plus jakies foty. Chetnie poczytamy, poogladamy Czyzbys planowal jakas zdrade spina ? Daj znac jak sie namyslisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Czyzbys planowal jakas zdrade spina ? Daj znac jak sie namyslisz Kiedys bedzie trzeba A co masz tenkare? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M&M Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Mialem... jednak z kolowrotkiem bardziej uniwersalnie, mam za to spoko miejsce gdzie mozna potrenowac tenakre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Mialem... jednak z kolowrotkiem bardziej uniwersalnie, mam za to spoko miejsce gdzie mozna potrenowac tenakre. Z kolowrotkiem to trzeba miec nauczyciela Sam to bym chyba nie ogarnal tego muchowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Tenkara na pierwszy muchowy ogień nadaje się wyśmienicie. Prosta w montażu, bardzo prosta i sprawiająca dużo frajdy w łowieniu.Dorzucę fotki ryb jak tylko je zrzucę do kompa. Wersja której używałem ma 4,1 m ze sznurem 4m i przyponem 3m. Zasięg całkiem spory - myślę że łowienie 9m od naszej pozycji jest absolutnie wystarczające jak chodzi o lipienie. Rzuca się łatwo mimo że sznur jest leciutki. Testowałem trzy średnice fluorocarbonu i żyłek 0,10 FC, 0,12 żyłka, i 0,14 FC. Na wszystkich średnicach można było holować ryby. Nie urwałem żadnego przyponu na tenkarze co mnie zdziwiło bo potem po przejściu na kij muchowy #6 na którym urwałem zestaw z 0,14mm FC ( na małej głowie). Plus tenkary to brak konieczności wybierania linki na kołowrotku przy której to czynności straciłem wodnego potworka.Tenkara amortyzuje zacięcie doskonale, znacznie lepiej niż muchówka. Myślę że powody sa dwa - wędzisko jest super uległe - wygina się pod własnym ciężarem. Dodatkowo sznur jest super lekki i daje mniejszy opór w wodzie. Może gdybym zacinał z kołowrotka i na lżejszej lince byłoby zupełnie inaczej ale to w następnym sezonie jak będę miał #3. Wędka jest tak elastyczna że myślę że założenie przelotek wygięło by ja już nadmiernie. Hol polegał na tym że schodziłem prostopadle do ryby w dół rzeki jednocześnie idąc do brzegu i bez oporów lipień wypływał na płytka wodę. Ryby trochę głupiały chyba przez maślaną, delikatną i uległą pracę wędki. Takie zestawienie spod małego palca - na szybko ( weźcie poprawkę że to po jednym dniu łowienia)Zacięcie - Tenkara 1:0 MuchówkaAmortyzacja wędziska Tenkara 1:0 MuchówkaHamulec kołowrotka Tenkara 0:1 Muchówka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Dzieki, moze kiedys pomysle nad takim zestawem na moje ciurki w PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graghowski Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Panowie, odświeżę trochę temat. Jak tam wrażenia z użytkowania ? Czy kije są już dostępne w Polsce ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Temat chyba upadl, ja odpuscilem temat niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graghowski Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 A ja widząc ciszę zamówiłem ze stanów Znajomy we wrześniu przywiezie to zobaczymy co to potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi