Flame Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Widziałem spory wybór na Ali.. w cenach zaczynających się od ok 50 $ . Opierając się na jakości muchówek z tego portalu wnioskuję, że mogą być naprawdę ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Odgrzeję temat.Mocno wkręciłem się w temat tenkary na razie teoretycznie, sprzęt na dniach powinien u mnie wylądowywać.Mam pytanie jak uważacie jaki zapis musiał by mieć miejsce w R.A.P.R aby metoda ta była legalna na wodach górskich. Jak wcisnąć i co w zapis dotyczący metody muchowej aby "wilki był syty i owca cała" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Witam.Myślę że pogadamy o tym szerzej przez weekend Też się napaliłem na tenkarę ze dwa lata wstecz (stricte z tego zainteresowania z resztą wsiąknąłem ostatecznie w muchłowieństwo) i ... odpuściłem sobie ostatecznie.Co do zapisu RAPR - wystarczy w definicji metody muchowej zapisać że kołowrotek o stałej szpuli może być zamiast "musi" i po sprawie ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Łowiłem. Kolega kupił sprawdzić. Nie dla mnie ani dla kolegi. Może w rybniejszych wodach.... Ja to widzę tak: łowimy na muchę, czyli utrudniamy sobie "życie" generalnie mniej skuteczną metodą na większość ryb w naszych nierybnych wodach, więc jeszcze bardziej nie będę zawężał dozy szczęścia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Paweł totalnie się nie zgodzę, że metodą muchową utrudniamy sobie życie ;-)Nie byłbym sobą gdybym nie szukał nowych doświadczeń i wyzwań dla tego w przyszłym roku mam dwa priorytety sum na muchę i tenkara. Co do zapisu RAPR - wystarczy w definicji metody muchowej zapisać że kołowrotek o stałej szpuli może być zamiast "musi" i po sprawie ... Pozdrawiam. Ziemek :-) chyba o szpuli ruchomej. Taki zapis wydaje mi się do końca nietrafiony bo wtedy noża by uznać że można używać kołowrotka np spiningowego czyli o szpuli stałej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 W normalnym kraju, wystarczyloby dopisać w dozwolonych metodach " i tenkara ".U nas zaczęłyby się dyskusje czym ona jest i szukanie definicji zestawu i jego budowy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Witam.A oczywiście że ruchomej Marian ... coś w tym jest co piszesz ... z drugiej strony wcale nie miał bym nic przeciwko temy żeby spotykać nad wodą dzieciaki bawiące się bacikiem wyposażonym choćby w zwykłą żyłkę na której końcu wesoło by dyndała sztuczna mucha. Bo to, podobnie jak przy batowym spławiku, najprostsze co może być i najepszy wstęp do całej filozofii wędkarstwa współcześnie pojmowanego.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Daniel, mucha kopana ze spławiczkiem jest dużo skuteczniejsza od muchy kręconej ze sznurkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebowski12 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Bardzo zaciekawiła mnie ta metoda. Chce zacząć na wiosnę. Jaki kij na początek kupić. Doradzcie coś proszę. Łowię na muchę normalnie, a chciałem czegoś innego spróbować. Przeglądałem aliexpress- ok 50 $ można coś znaleźć. Pytanie tylko czy to jest coś na co da się łowić. Przeraża mnie wydawanie 200 $. Proszę o poradę i ewentualne modele godne polecenia z dalekiego wschodu.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebowski12 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Czy nikt nie łowi w ten sposób? Jeśli macie jakieś informację na temat wędek od "chińczyka" to proszę. Dziękuję z góry za pomoc. Na wiosnę chciałem już mieć zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Ja tak nie łowię, ale mam bata LA BACHETTA MAGICA wyglądającą jak kij na filmiku w 16 poście tego tematu.Jest to dziwny kij który pod ładną płocią pracuje na 3/4 długości a bez problemu można nim zatrzymać 2kg karpia przy odpowiedniej żyłce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 (edytowane) Bardzo zaciekawiła mnie ta metoda. Chce zacząć na wiosnę. Jaki kij na początek kupić. Doradzcie coś proszę. Łowię na muchę normalnie, a chciałem czegoś innego spróbować. Przeglądałem aliexpress- ok 50 $ można coś znaleźć. Pytanie tylko czy to jest coś na co da się łowić. Przeraża mnie wydawanie 200 $. Proszę o poradę i ewentualne modele godne polecenia z dalekiego wschodu.Pozdrawiam!Hej Mam tenkarę zakupioną z drugiej ręki Tenkara Nano 3,6 m 7:3 action 7 składów jako uzupełnienie muchowej szajby o nowe doznania. Na Ali widzę podobne modele w zestawach lub pojedynczo w ok 50 $ i możesz śmiało takowe sobie kupić ciesząc się z użytkowania. Tenkara oprócz niewątpliwej prostoty zestawu : kijek + pleciony sznur ( robiący za klasyczną linkę ) przypon i mucha daje również fajne doznania z holu małych i średnich rybek.Ma też swoje ograniczenia :-nie nadaje się na zakrzaczone rzeczki, gdzie masz nad sobą jakieś gałęzie ( nawet pojedyncze ) długość robi swoje i łatwo uszkodzić delikatną szczytówkę-przy zaczepie w wodzie trzeba składać całą wędkę by móc chwycić za pleciony sznur i spróbować uwolnić muszkę-ograniczenie zasięgu w podawaniu muchy np. 3,6m kijka + 4-6 m sznura z przyponem ( cały zestaw robi się średnio dłuższy o 1,5 - 2 m od długości wędki )-przy dużej rybie ( jeszcze mi się nie zdarzyło ) nie ma możliwości oddania sznura - holujesz na tym co masz ( celowo nie napiszę "na twardym dyszlu" bo kijek gnie się w piękną parabolę )Jednak świadom obecnie tych pewnych niedogodności po raz kolejny kupił bym tenkarę dla kompletnego luzu, prostoty i minimalizmu sprzętowego Dysponując obecnie pływadełkiem planuję w nadchodzącym sezonie parę wypadów poświęcić na jeziorowe łowienie tenkarą szczególnie wzdręg i białorybu - to będzie jej żywioł Ps. Jak się uda ogarnąć to wstawię krótki filmik z pierwszymi krokami mojego syna w "tenkarowaniu" Jeżeli masz jakieś pytania dawaj na priv Edytowane 8 Stycznia 2018 przez szymanek69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Czy nikt nie łowi w ten sposób? Jeśli macie jakieś informację na temat wędek od "chińczyka" to proszę. Dziękuję z góry za pomoc. Na wiosnę chciałem już mieć zestaw.Na dniach, Tenkara pojawi się w oficjalnej ofercie dostępnej na naszym rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Pierwsze kroki Młodego z tenkarą i sucharem Tenkara i mokra mucha -nieporadnie ale z wielkimi chęciami 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Bomba!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebowski12 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Dla mnie bomba. Łowię głównie na Warcie. Na miejskim odcinku w Poznaniu z racji dużej liczby ludzi- spacerowicze i kajaki kleń jest mniej ostrożny. Dosłownie przyzwyczajony do obecności ludzi. Zasięg jak najbardziej wystarczający. Co z tą Polską dystrybucją. Poproszę jeśli to możliwe o więcej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Fly fishingową gwiazdą była odległościówka, teraz hitem uklejówka. Geny działają.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Witam.Nikt Cię nie będzie zmuszał, Sławku drogi, do takiego łowienia ... także o swoje geny spokojny być możesz i śmiało przekazywać je dalej ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Tenkara Sławku ma korzenie w czasach samurajów...Do dzisiaj nikt nie ustalił czy to Europejczycy zarazili ich łowieniem na muche, czy może przywieźli flyfishing z kraju wiśni dokładając z czasem kołowrotek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikSy. Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Tenkara Sławku ma korzenie w czasach samurajów...Do dzisiaj nikt nie ustalił czy to Europejczycy zarazili ich łowieniem na muche, czy może przywieźli flyfishing z kraju wiśni dokładając z czasem kołowrotek... To może tak w kwestii uzupełnienia tematu, przypomnę Artykuł z SzŁ . http://jerkbait.pl/topic/17659-artyku%C5%82-sztuka-%C5%82owienia-rozmowa-z-misako-ishimura/ Edytowane 9 Stycznia 2018 przez DominikSy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 No dobrze, pozostawmy gen gruntówki.. Promocyjne opowieści z kraju kwitnącej wiśni też bym pozostawił jak niesprawdzalne.. ale wówczas nici z drugiej Japonii tutaj.. Nie tyle jestem złośliwy - a broń Panie Boże - ile spostrzegawczy, i mam zdumiewające wrażenie że z ff jest podobnie z używaniem "garniaka" . Na niektórych ludziach nie chcą leżeć nawet w drugim albo i trzecim pokoleniu, są wyborem z musu tolerowanym, chętnie modyfikowanym i zastępowanym alternatywnym strojem.. A uklejówkami łowili już woje Piasta Kołodzieja.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebowski12 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zestaw zamówiony. Teraz tylko czekać na kuriera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Witam.Na FB jest grupa dyskusyjna (mocno czasem ) w temacie tenkary.Warto polubić.Pozdrawiam.PS. no proszę ... jest już i EGOhttp://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/wedki_jednoreczne/441-tenkara.html Edytowane 12 Stycznia 2018 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Jak to się ma do RAPR czy to jest zgodne z regulaminem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Jak to się ma do RAPR czy to jest zgodne z regulaminem? Na wodach górskich możesz zapomnieć. Ani nie podciągniesz tego pod przynętę sztuczną:e/Przynęty sztuczne to grupa przynęt wykonanych z różnych materiałów naturalnych lub sztucznych. Przynęty te mogą być uzbrojone najwyżej w trzy haczyki o rozstawie ostrzy nie większym niż szerokość przynęty sztucznej / z tolerancją do 2 mm ani pod sztuczną muchę:f/ Sztuczne muchy to grupa przynęt sztucznych wykonanych na haczyku z jednym lub dwoma ostrzami, w dowolnej kombinacji co najmniej dwóch materiałów. Chyba że łowiąc na muchę będziesz w stanie udowodnić że to sztuczna przynęta bo:b/ wędka stosowana w metodzie muchowej musi być wyposażona w sznur muchowy i kołowrotek o szpuli ruchomej. żyłkę wolno stosować wyłącznie do wiązania przyponów, których długość nie może przekroczyć dwukrotnej długości używanego wędziska, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi