Skocz do zawartości

Agregat prądotwórczy na wypady pod namiot

count_martin3z

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Rzuciłem okiem w szukajkę, ale słabo w tym temacie. Chciałbym poprosić o pomoc... Chodzi o kompaktowe urządzenie do zasilania nagrzewnicy 2 kW w nocy i w ciągu dnia kuchenki i innych pierdółek. Może być chiński, bo będzie używany sporadycznie i nie chciałbym wydawać tysięcy, ale też nie chciałbym go rozkładać i składać co wyjazd. Mogę dołożyć, jak trzeba będzie... 

Edyta:

Nie znam się w ogóle, do dzisiaj nie miałem pojęcia, że będzie mi potrzebny, a tym bardziej, że muszę kupić. Jeśli ktoś poradzi linkami, znajomymi itp. - będę zobowiązany. 

Dzięki i miłego!

Edytowane przez count_martin3z

Nie wiem czy jest sens w pchanie się w agregat  , prąd jest mega nie efektywnym nośnikiem energii wbrew toerii  która krąży po  internetach .
Do ogrzewania już  lepiej coś na gaz  tak samo kuchenka  tak samo na gaz   natomiast prąd jest przydatny do mniej energochłonnych urządzeń jak lodówka  (agregatowa) , ładowanie akumulatora  do łódki , echa , ładowanie wszelkiej maści urządzeń i do tego możę warto  zmontować jakiś  panel foto woltaiczny   ew agregat prądotwórczy  jakiś  mały  max 0,8kW  coś  na bazie silnika od kosy  to tak awaryjnie.

Ja mam taką małą jednoaplnikową z osłoną od wiatru, na kartusz. 45 PLN, działa jak złe, małe i lekkie. Co do ogrzewania to niemądrze zamieniać paliwo na prąd że sprawnością pewnie ze 25% i ogrzewać prądem, zamiast je po prostu spalić.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 2

Marcinku , koledzy powyżej dobrze prawią. Tylko i wyłącznie gaz Cie ratuje . Agregaty walzikowe są drogie , bynajmniejn te markowe i sprawdzone -hondy. Od 4000-5000zl , tyle nie dasz bo Cię znam :) ogarnij to co możesz na gazie , a resztę zasiłki z litu. Tj. Jedyna słuszna droga

Piszemy o ogrzewaniu tak aby był komfort

czyli te powiedzmy 18 stopni czy dogrzewaniu jak się zrobi za zimno ? Dogrzewania gazem ok, ale ogrzewanie i utrzymywanie stałej temperatury gazem ma między innymi tę wadę, że po prostu nim wali w całym namiocie. I to nie jedyny kłopot.

Edytowane przez S.N.

Nie wiem czy jest sens w pchanie się w agregat  , prąd jest mega nie efektywnym nośnikiem energii wbrew toerii  która krąży po  internetach .

Do ogrzewania już  lepiej coś na gaz  tak samo kuchenka  tak samo na gaz 

Nie chcę gazem smrodzić w namiocie 12 kw. To ma być w 95% ogrzewanie. Reszta, to aspekt pomijalny, bo używamy gazu do jedzenia. 

Lodówka z zamrażarką czy też podgrzewacze wody też są na gaz . 

Podgrzanie posiłków  czy też wody na herbatę można spokojnie ogarnąć na zwykłej chińskiej kuchence gazowej na kartusze.  

No właśnie chodzi o to, że będzie używane do ogrzewania namiotu 12m kw namiotu w okresie jesień/zima. Do zrobienia jedzenia i picia, mamy kuchenkę gazową.  

Ja mam taką małą jednoaplnikową z osłoną od wiatru, na kartusz. 45 PLN, działa jak złe, małe i lekkie. Co do ogrzewania to niemądrze zamieniać paliwo na prąd że sprawnością pewnie ze 25% i ogrzewać prądem, zamiast je po prostu spalić.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapat

Marcinku , koledzy powyżej dobrze prawią. Tylko i wyłącznie gaz Cie ratuje . Agregaty walzikowe są drogie , bynajmniejn te markowe i sprawdzone -hondy. Od 4000-5000zl , tyle nie dasz bo Cię znam  :) ogarnij to co możesz na gazie , a resztę zasiłki z litu. Tj. Jedyna słuszna droga

Nie no, ja wiem, że najlepiej lit, ale wiesz, że nie lubię płacić wincej jak muszę ;) Do 2 kW nagrzewnicy, to nie wiem ile bym musiał mieć aku, żeby się nie zagazować z grzejnikiem na propan-butan :)

A może do ogrzania chińskie ala webasto ? Drogie to nie jest ,coś tam dmucha a na rybach nie potrzeba nam wodotrysków . Nie miałem nigdy tego ale może ktoś z nas ma wiedzę w tym temacie.

O tak!!! Zapomniałem o tym cholera. Mam kumpla TIRarza, któ©y zamontował właśnie w kabinie. Dzięki!! Dobry trop!

Piszemy o ogrzewaniu tak aby był komfort

czyli te powiedzmy 18 stopni czy dogrzewaniu jak się zrobi za zimno ? Dogrzewania gazem ok, ale ogrzewanie i utrzymywanie stałej temperatury gazem ma między innymi tę wadę, że po prostu nim wali w całym namiocie. I to nie jedyny kłopot.

... plus taki, że wilgotność rośnie chyba ze 100%. Dawno temu, jak zaczynałem działalność, wstawiliśmy sobie grzejnik do pomieszczania ok 20m2. Wodę z osuszacza, wylewałem codziennie pod 2 litry.