WedkarzIncognito Opublikowano 3 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 (edytowane) Nowy Legalis LT. Na plus:- Wkręcana korba w przekładnię.- Niska waga w rozmiarze 1000/2000 (175/180 gramów).- Jeżeli wierzyć na słowo autorowi tego nagrania to nowy Legalis startuje lżej i stawia mniejszy opór podczas kręcenia w porównaniu do starszego modelu.Na minus:- Cienki drut kabłąka (Według opisów producenta ten nowy kabłąk Airdrive jest lżejszy, ale tak samo wytrzymały, jak ten stary).- Aspekt wizualny tzn. za dużo chromów oraz polakierowanie korpusu i rotora w błyszczącą czerń.- Szpula bardzo przypomina tę z Sahary (Nie żeby ta szpula była brzydka, ponieważ szpula jest w porządku i nawet mnie się podoba, ale moim zdaniem wygląd tej szpuli jest zerżnięty od Sahary i za to właśnie Legalis otrzymuje minusa).Przedział cenowy sugeruje, że jest to bezpośredni konkurent dla Sahary (tyle, że dużo lżejszy). W drapieżniku za rozmiar 1000 krzyczą sobie 320 ziko. Edytowane 3 Listopada 2023 przez WedkarzIncognito 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 3 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 (edytowane) Też czekałem, na tę premierę. Jako, że jestem fanem tej serii i uważam, że te kołowrotki chodzą lepiej niż 2/3x droższe modele to już do mnie leci z kraju kwitnącej wiśni. Niestety to co sprzedają w Polsce to kompletnie nie jest ten kołowrotek. Na dystrybucję europejską jest wersja ze składaną, nieładną, dwukolorową korbą, zwykle przełożenie, cięższy i bez płytkiej szpuli. Trochę słabo… Edytowane 3 Listopada 2023 przez GroPerch 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebulba Opublikowano 3 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 Też czekałem, na tę premierę. Jako, że jestem fanem tej serii i uważam, że te kołowrotki chodzą lepiej niż 2/3x droższe modele to już do mnie leci z kraju kwitnącej wiśni. Pokaż proszę link, z którego zamówiłeś:-) Niestety to co sprzedają w Polsce to kompletnie nie jest ten kołowrotek. Na dystrybucję europejską jest wersja ze składaną, nieładną, dwukolorową korbą, zwykle przełożenie, cięższy i bez płytkiej szpuli. Trochę słabo… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Exceler 23 jest to europejski Legalis 23 , tylko srebrny i na pewno ma wkręcaną korbę. Chociaż mi osobiście Legalis bardziej się podoba.https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.jpfishingtacklenews.com/affordable-airdrive-design-spinning-reel-daiwa-23-legalis/&ved=2ahUKEwiAzo3dib-CAxUihP0HHerkDpIQFnoECBwQAQ&usg=AOvVaw0FS-r4K_tVfc1Of_iPgnXr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 No i w końcu przyjechały. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 (edytowane) do kija z max cw rzędu 13-14g takie 2000 będzie ok, czy raczej 2500?Legalis ma pinion podparty z dwóch stron, tak, jak Fuego, czy tylko jednostronnie? Edytowane 16 Listopada 2023 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Ma wkręcaną korbę w korpus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Ma wkręcaną korbę w korpus?Tylko wersja na rynek japoński. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 24 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 Czy w tych nowych '23 Legalisach i Excelerach knob jest rozbieralny ? W pierwszym Exceler LT był, później już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Czy w tych nowych '23 Legalisach i Excelerach knob jest rozbieralny ? W pierwszym Exceler LT był, później już nie.Hej, knob nierozbieralny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warciany Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Nowy Legalis LT. Na plus:- Wkręcana korba w przekładnię.- Niska waga w rozmiarze 1000/2000 (175/180 gramów).- Jeżeli wierzyć na słowo autorowi tego nagrania to nowy Legalis startuje lżej i stawia mniejszy opór podczas kręcenia w porównaniu do starszego modelu.Na minus:- Cienki drut kabłąka (Według opisów producenta ten nowy kabłąk Airdrive jest lżejszy, ale tak samo wytrzymały, jak ten stary).- Aspekt wizualny tzn. za dużo chromów oraz polakierowanie korpusu i rotora w błyszczącą czerń.- Szpula bardzo przypomina tę z Sahary (Nie żeby ta szpula była brzydka, ponieważ szpula jest w porządku i nawet mnie się podoba, ale moim zdaniem wygląd tej szpuli jest zerżnięty od Sahary i za to właśnie Legalis otrzymuje minusa). Przedział cenowy sugeruje, że jest to bezpośredni konkurent dla Sahary (tyle, że dużo lżejszy). W drapieżniku za rozmiar 1000 krzyczą sobie 320 ziko. Wlasnie ostatnio trafilem na kanal tego goscia i ma tam rewelacyjny film o akcji wedek (jeden z ostatnich filmow). Moglby on sporo wyjasnic naszym producentom i wédkarzom co to jest akcja wedki który to termin jest u nas stosowany dowolnie przemiennie z ugiéciem (nawet przez producentów blanków) a na dokladké uzywa sié jeszcze okrelenia "szybkosc" majac na mysli responsywnosc ( iczesto wlasnie to nazywajac akcja) tak aby wszystkim chyba do konca namieszac. Aha no i jeszcze mamy tez "zbieznosc":) Legalisa wlasnie zakupilem zobaczymy jak to chodzi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Jakieś macie wrażenia z nad wody- jakieś wnioski nowe?Myślę o modelu 2500/3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 Jakieś macie wrażenia z nad wody- jakieś wnioski nowe?Myślę o modelu 2500/3000.Podbijam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 Używam Legalis 23 3000C od czerwca. Głównie rzeki przynęty 1-5g. Wziołem taki rozmiar bo w miarę lekki (chyba 205 lub 210g), nie ma szybkiego przełożenia a duży nawój, przyda się na pstrągi.Co widzę i czuje.- Zwija bardzo ładnie, dobrze układa tutaj nie ma co narzekać.- fajnie zbija kabłąk, nawet korbą, zawsze i pewnie, jeszcze nie przytrafiło się niepełne zbicie korbą. Nowa Sahara parę razy nie zbiła mi korbą i została w pozycji pół zamkniętej.- korba niestety nie jest wkręcana co czuć jak zaczniesz szukać luzów, instynktownie od czasu do czasu dokręcam korbę. Nie są to jakieś mega luzy ale są i przy przyginaniu je znajdę.- podoba mi sie że nie stuka nic przy zwijaniu pod nurt, mam kilka innych Daiw z podobnego budżetu i tam czuć jak stuka- nie mam też problemu z regulacją hamulca, w innych daiwach bywało, że za luźno ustawiony powodował że szpula latała. tutaj tego nie ma. Choć uważam że hamulec w shimano ma lepszą regulacje. Mam dwa podobne zestawy, jeden z Shimano też w podobnym budżecie i drugi z Legalisem. W Daiwie częściej ustawiam ten hamulec po holach ryb. W shmiano mam ustawiony raz na rok i zawsze mi pasuje.- w końcu nie klejący knob, mam inne daiwy i klei się knob ciul wie czego, ja czuję, że jest w tym modelu progress do innych Daiw jakie mam, jeszcze tej wkręcanej korby brakuje. Ja myślałem, że jest wkręcana bo gdzieś to czytałem. Otwieram pudełko i lipa, miałem już oddawać ale został jakoś. Kurcze czasem badziewia za 150zł mają wkręcaną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 Tylko modele 23 Legalisa na rynek japoński mają wkręcaną korbkę, natomiast modele 'global' - na rynki poza Japonią - nie mają wkręcanej korbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warciany Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 (edytowane) Używam Legalis 23 3000C od czerwca. Głównie rzeki przynęty 1-5g. Wziołem taki rozmiar bo w miarę lekki (chyba 205 lub 210g), nie ma szybkiego przełożenia a duży nawój, przyda się na pstrągi.Co widzę i czuje.- Zwija bardzo ładnie, dobrze układa tutaj nie ma co narzekać.- fajnie zbija kabłąk, nawet korbą, zawsze i pewnie, jeszcze nie przytrafiło się niepełne zbicie korbą. Nowa Sahara parę razy nie zbiła mi korbą i została w pozycji pół zamkniętej.- korba niestety nie jest wkręcana co czuć jak zaczniesz szukać luzów, instynktownie od czasu do czasu dokręcam korbę. Nie są to jakieś mega luzy ale są i przy przyginaniu je znajdę.- podoba mi sie że nie stuka nic przy zwijaniu pod nurt, mam kilka innych Daiw z podobnego budżetu i tam czuć jak stuka- nie mam też problemu z regulacją hamulca, w innych daiwach bywało, że za luźno ustawiony powodował że szpula latała. tutaj tego nie ma. Choć uważam że hamulec w shimano ma lepszą regulacje. Mam dwa podobne zestawy, jeden z Shimano też w podobnym budżecie i drugi z Legalisem. W Daiwie częściej ustawiam ten hamulec po holach ryb. W shmiano mam ustawiony raz na rok i zawsze mi pasuje.- w końcu nie klejący knob, mam inne daiwy i klei się knob ciul wie czego, ja czuję, że jest w tym modelu progress do innych Daiw jakie mam, jeszcze tej wkręcanej korby brakuje. Ja myślałem, że jest wkręcana bo gdzieś to czytałem. Otwieram pudełko i lipa, miałem już oddawać ale został jakoś. Kurcze czasem badziewia za 150zł mają wkręcaną. Ten Legalis to chyba najlepszy kołowrotek w tych pieniądzach na rynku. Wkręcaną korbkę ma Exceler, który jest w zasadzie dokładnie takim samym kołowrotkiem ale co z tego jak luzy w gniazdach łozysk są takie, że musiałem je kropelką na miejcu podkleić. Za takie pieniądze nie można oczekiwać jakiejś super kontroli jakości i każdy egzemplarz będzie inny. Edytowane 18 Listopada 2024 przez Warciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 Używam Legalis 23 3000C od czerwca. Głównie rzeki przynęty 1-5g. Wziołem taki rozmiar bo w miarę lekki (chyba 205 lub 210g), nie ma szybkiego przełożenia a duży nawój, przyda się na pstrągi.Podobnie jak Gnat kupiłem z myślą o pstrągach, z tym że rozmiar 2000, przykręcony do daiwa caldia sensor do 5g, żeby animować robactwo. Kupiłem ponieważ mam już legalisa 20 lt 2000, z szybkim przełożeniem w okoniówce i jestem więcej niż zadowolony. Obydwa nie mają niestety wkręcanej korby i luz na ośmiokącie jest wyczuwalny. Co do hamulca nie mam zastrzeżeń, z tym że luzuję go po każdym łowieniu, przed schowaniem wędki do pokrowca i przed kolejnym łowieniem ustawiam od nowa. Start hamulca jest mega płynny, co nie jest takie oczywiste w budżetowych konstrukcjach. Nawijają równo, ciężko się przyczepić, rzutowo jest ok.Na 23 lt jeszcze nie miałem niczego co przetestowałoby "bebechy", ale jego poprzednia edycja i kilka szczupaków wycholowała, sandacz się trafiał no i z 12m wycholowala kłusowniczą siatę, w której było kilkanaście okoni i leszczyków. No i waga 185g - w sumie to było główne kryterium przy pierwszym zakupie.Z budżetowych propozycji zdecydowanie polecam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcipas Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 2000/2500 legalis nie mam pytań, super kołowrotek, ale 3000 mnie osobiście irytuje "klikający" knob. Tu, w moich oczach wygrywa niedoceniany regal, który ma knoba na łożyskach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 Nie miałem okazji na żywo sprawdzić 3000. W tym rozmiarze wziąłem fuego, bo mi kolorystycznie do pro guide x pasował [emoji6]I uważam że jest to półka wyżej niż legalis, ale i cena jest inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 Nie miałem okazji na żywo sprawdzić 3000. W tym rozmiarze wziąłem fuego, bo mi kolorystycznie do pro guide x pasował [emoji6]I uważam że jest to półka wyżej niż legalis, ale i cena jest inna.Raczej w 90% to samo. W Fuego jest wkręcana korba i uszczelnienia, ale jak Fuego jest na promce w okolicach 300zł to warto. Ja dodam od siebie, że mam 2x legalisa (co prawda z Japonii), ale jestem zachwycony. 2000S-P i 2500D który ciągał szczupaki i lipienie w Finlandii Chodzą lepiej niż niejedne konstrukcje za tysiaka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 Ten na i_fish robił ranking w pewnych przedziałach cenowych i Legalis 24 całkiem dobrze wypada https://youtu.be/yFNtxlst1qw?si=wMHJ4QKUBbDv6c2e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2024 Od kilku dni jestem użytkownikiem modelu 2000 na rynek JDM z niskim przełożeniem (PG, 4.8:1) do zastosowań XUL. Nawinąłem plecionkę PE #0.3. Jeśli chodzi o kulturę pracy kołowrotka to nie mam najmniejszych zastrzeżeń - wyjęty prosto z pudełka kręci nie gorzej niż kołowrotki za kilka tysięcy złotych. Mam pewne zastrzeżenia co do nawoju na szpuli ale być może winą jest to że dałem za dużo podkładu i po prostu nawinąłem trochę za dużo plecionki więc tutaj nie chcę przesądzać. Jak się mi ułoży na mokro na szpuli, kilkanaście metrów odejdzie na zaczepach itp to będę mógł napisać więcej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 19 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2024 Gdyby tylko ta korba była wkręcana w korpus to nie byłoby nad czym się zastawiać, a tak to moim zdaniem warto dołożyć parę dyszek do srebrnego legalisa z wkręcaną jednoczęściową korbką (czyt. Excelera) i nie przejmować się luzami na wielokącie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2024 Od kilku dni jestem użytkownikiem modelu 2000 na rynek JDM z niskim przełożeniem (PG, 4.8:1) do zastosowań XUL. Nawinąłem plecionkę PE #0.3. Jeśli chodzi o kulturę pracy kołowrotka to nie mam najmniejszych zastrzeżeń - wyjęty prosto z pudełka kręci nie gorzej niż kołowrotki za kilka tysięcy złotych. Mam pewne zastrzeżenia co do nawoju na szpuli ale być może winą jest to że dałem za dużo podkładu i po prostu nawinąłem trochę za dużo plecionki więc tutaj nie chcę przesądzać. Jak się mi ułoży na mokro na szpuli, kilkanaście metrów odejdzie na zaczepach itp to będę mógł napisać więcej.Im mniejsza rozmiarowo Daiwa LT tym nawija gorzej, w miarę równy nawój jest od rozmiaru szpuli 3000. Co nie znaczy że brzydki nawój jest zły czy kłopotliwy. Miałem kilka od legalisa kończąc na Certate i problemów nigdy nie miałem z rzutami, czy spadaniem linki. Kwestia tylko wizualna, moje oczy krwawią jak patrzę na nawój w Daiwach 2000 czy 2500 w porównaniu do Shimano gdzie jest perfekt w każdym rozmiarze szpuli. Nie przejmowałbym się brzydkim nawojem, jedynie żeby nie było zbyt dużo plecionki bo będzie spadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2024 Gdyby tylko ta korba była wkręcana w korpus to nie byłoby nad czym się zastawiać, a tak to moim zdaniem warto dołożyć parę dyszek do srebrnego legalisa z wkręcaną jednoczęściową korbką (czyt. Excelera) i nie przejmować się luzami na wielokącie. W tym modelu który mam (JDM) korbka jest wkręcana w korpus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi