mario Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca Skoro Legalis stoi wyżej niż Luvias, to odpowiedź jest oczywista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Old Sasame Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca (edytowane) Mam Legalisy 2000/3000 - 3 albo 4 szt.(muszę policzyć ). A dlatego tak dużo, ponieważ pierwszego kupiłem 6-7 lat temu i byłem pod wrażeniem jego pracy przy takiej cenie. Dlatego potem kupiłem kilka następnych.Są też Ballistick 2500 i 3000 i jeszcze jakieś pomiędzy...Ogólnie lubię Daiwę(dopóki będą z przełącznikiem wstecznych ). Jedyny, mały, problem z Legalisem(tym pierwszym) to że czasem, bardzo rzadko, blokują się obroty wsteczne mimo wyłączonej blokady.Piszecie o łożyskach. Nigdy nie bawiłem się w wymianę tocznych na kulkowe ale gdzie można je kupić i czy nie trzeba robić przeróbek żeby je wymienić? Tak po prostu wyjąć ślizgowe i włożyć kulkowe?Technicznie sobie poradzę tylko potrzebuję podstawowych informacji, a myślę że innym kolegom też się przyda... Do nowego Legalisa LT 23 wchodzi 2 łożyska kulkowe o wymiarach 3x7x2 chińskie możesz kupić już za 4zł na allegro ale dobre made in japan EZO kosztuje ~15zł za sztukę a z uszczelnieniem ponad 20zł. Warto jest też mieć kilka sztuk podkładek dystansujących ze stali nierdzewnej w różnych grubościach od 3x4x0,1 do 3x4x0,5 żeby zniwelować luzy. Do rozkręcenia rolki klucz T9 torx. Starsza wersja Legalisa ma inaczej skonstruowaną rolkę i wymaga jednego łożyska 3x6x2.5 oraz 2 podkładek 3x5x0.5. Każdy element przed skręceniem powinien zostać przesmarowany minimalną warstwą rzadkiej oliwki a śruba wkręcana w rolkę uszczelniona smarem wodoszczelnym na początku gwintu. Tutaj filmik pokazujący mniej więcej jak to zrobić choć autor nie używa podkładek: Edytowane 2 Marca przez Old Sasame 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca Skoro Legalis stoi wyżej niż Luvias, to odpowiedź jest oczywista.I jeszcze zostanie na paczkę tanty z aliexpress 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robsson Opublikowano 11 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca Orientuje się ktoś w tych sprawach a mianowicie do którego kraju najbardziej opłacałoby się zamówić Legalisa z Japonii?Mam do wyboru 3 adresy Polska, UK i Irlandia. Czy to bez różnicy odnośnie ewentualnych dodatkowych opłat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chulo Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca A czy majster od kołowrotków podpowie czy szpula od poprzedniego modelu będzie pasować do 23. Mam dwie stare i po założeniu niby pasuje ale mniej terkocze co mi nie przeszkadza tylko czy nic nie niszczy się w mechaniźmie? Regulacja działa też płynnie. Dotyczy modelu 2500Widać gołym okiem że wewnątrz w starym modelu tarcza stykająca z mechanizmem jest mniejsze średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca (edytowane) Do nowego Legalisa LT 23 wchodzi 2 łożyska kulkowe o wymiarach 3x7x2 chińskie możesz kupić już za 4zł na allegro ale dobre made in japan EZO kosztuje ~15zł za sztukę a z uszczelnieniem ponad 20zł. Warto jest też mieć kilka sztuk podkładek dystansujących ze stali nierdzewnej w różnych grubościach od 3x4x0,1 do 3x4x0,5 żeby zniwelować luzy. Do rozkręcenia rolki klucz T9 torx. Starsza wersja Legalisa ma inaczej skonstruowaną rolkę i wymaga jednego łożyska 3x6x2.5 oraz 2 podkładek 3x5x0.5. Każdy element przed skręceniem powinien zostać przesmarowany minimalną warstwą rzadkiej oliwki a śruba wkręcana w rolkę uszczelniona smarem wodoszczelnym na początku gwintu. Tutaj filmik pokazujący mniej więcej jak to zrobić choć autor nie używa podkładek:https://www.youtube.com/watch?v=HAutTK-HIUMA kojarzysz, jakie łożyska wchodzą do knoba, bo kupuję Legalisa JDM i knob powinien być zdejmowalny. A właśnie, czemu podkładki 3x4, a nie np. 3x5/6/7 skoro łożysko ma 7mm? Edytowane 23 Marca przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 24 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca A kojarzysz, jakie łożyska wchodzą do knoba, bo kupuję Legalisa JDM i knob powinien być zdejmowalny. A właśnie, czemu podkładki 3x4, a nie np. 3x5/6/7 skoro łożysko ma 7mm?A dobra, wiem, bo lożysko się i tak opiera tylko wewnętrznym pierścieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadio Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) Do nowego Legalisa LT 23 wchodzi 2 łożyska kulkowe o wymiarach 3x7x2 chińskie możesz kupić już za 4zł na allegro ale dobre made in japan EZO kosztuje ~15zł za sztukę a z uszczelnieniem ponad 20zł. Warto jest też mieć kilka sztuk podkładek dystansujących ze stali nierdzewnej w różnych grubościach od 3x4x0,1 do 3x4x0,5 żeby zniwelować luzy. Do rozkręcenia rolki klucz T9 torx. Starsza wersja Legalisa ma inaczej skonstruowaną rolkę i wymaga jednego łożyska 3x6x2.5 oraz 2 podkładek 3x5x0.5. Każdy element przed skręceniem powinien zostać przesmarowany minimalną warstwą rzadkiej oliwki a śruba wkręcana w rolkę uszczelniona smarem wodoszczelnym na początku gwintu.Dzięki za szczegółowe informacje. Łożyska wymieniłem ale nie chcą się obracać Myślałem że obejdzie się bez podkładek a teraz ich szukam i nie mogę znaleźć. Potrzebuję z szybką dostawą.Może podpowiesz gdzie tego szukać. Rozmiar 3x4 jest dość specyficzny bo wąska powierzchnia.Ew. poczekam dłużej i założę z powrotem tulejki Edytowane 18 Kwietnia przez Ardoro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Old Sasame Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) Dzięki za szczegółowe informacje. Łożyska wymieniłem ale nie chcą się obracać Myślałem że obejdzie się bez podkładek a teraz ich szukam i nie mogę znaleźć. Potrzebuję z szybką dostawą.Może podpowiesz gdzie tego szukać. Rozmiar 3x4 jest dość specyficzny bo wąska powierzchnia.Ew. poczekam dłużej i założę z powrotem tulejkiTutaj jest schemat wymiany zaczerpnięty z japońskiej strony. Jeżeli podmienisz tylko plastikowe tuleki na łożyska bez zmiany tej mosiężnej tulejki to musi działać chyba, że masz złe łożysko. Zmierz suwmiarką wymiary tulejki i łożyska. Faktycznie podkładki dystansowe 3x4x0.5mm są teraz bardzo trudne do kupienia. Edytowane 23 Kwietnia przez Old Sasame Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia Tutaj jest schemat wymiany zaczerpnięty z japońskiej strony. Jeżeli podmienisz tylko plastikowe tuleki na łożyska bez zmiany tej mosiężnej tulejki to musi działać chyba, że masz złe łożysko. Zmierz suwmiarką wymiary tulejki i łożyska. Faktycznie podkładki dystansowe 3x4x0.5mm są teraz bardzo trudne do kupienia. Czy można użyć podkładek 3x5? Czy jest tam jakiś problem, który się przy takim rozmiarze pojawi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Old Sasame Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia Czy można użyć podkładek 3x5? Czy jest tam jakiś problem, który się przy takim rozmiarze pojawi?Powinny być ok byle nie były większej średnicy niż ta mosiężna tulejka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia Ultegra c2000s ma jakie body? Od 1000? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 1 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja Tak, od 1000, stąd ta literka C i niemal identyczna masa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robsson Opublikowano 4 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja Czy ma sens kombinowanie z zakupem Lagalisa 2000 z Japoni czy lepiej kupić w PL Daiwa 24 Iprimi LT 2000S-P? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 4 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja (edytowane) Iprimi wyjdzie bardzo podobnie kosztowo, a masz dodatkowo gwarancje Edytowane 4 Maja przez GroPerch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi