Skocz do zawartości

Sprzęt 5-25

Szperaczz

Rekomendowane odpowiedzi

IMO każda szpula SV daje pełen komfort w zapytanym przedziale rzutowym. 5g lata komfortowo na starym MGX, który ma szpulkę większej średnicy niż wspomniany Zenon i zdaje się zdecydowanie głębszą. Obie maszynki mają również ten sam hamulec rzutowy więc jeśli uważacie, że nie nadają się tzn. że kij nie nadaje się bądź rzucający. Zgadzam się z Robertem, że na odpowiednim kijku to te 10g poleci również z Toro. Niestety w BC musimy budować zestawy w zawężonym przedziale rzutowym. Z korby zawsze poleci...

PS. Mój pierwszy zestaw 5-25g z czasów kiedy z marszu przestawiłem się na BC skłądał się z Okumy Black Rock oraz Abu Revo SX gen3. Latało wystarczająco mimo, że szukałem komfortu w postaci odległości.

Edytowane przez sucks_one
  • Like 3

Multik przyszedł, fajnie wygląda.

By nie zakładać kolejnego tematu.

Miał ktoś styczność z tymi kijami? Co lepiej wybrać? Może coś innego w tym zakresie?

https://allegro.pl/oferta/wedka-daiwa-prorex-xr-baitcast-180-8-35g-14060284681

https://allegro.pl/oferta/wedka-daiwa-tatula-bc-2-15m-8-35g-13102025432

Mam dokładnie taką: Daiwa Tatula Baitcasting 8-35 g 114 cm - 215 cm i używam jej z multikinem Kastking Spartacus Plus od sierpnia 2020. Na końcu wisi od 10 g do 40-tu paru gramów i jest super. Co ciekawe za Daiwę dałem te trzy lata temu 610 zł a więc niewiele podrożała[emoji846]

Sent from my KFTRWI using Tapatalk

Edytowane przez aslpg

Mam dokładnie taką: Daiwa Tatula Baitcasting 8-35 g 114 cm - 215 cm i używam jej z multikinem Kastking Spartacus Plus od sierpnia 2020. Na końcu wisi od 10 g do 40-tu paru gramów i jest super. Co ciekawe za Daiwę dałem te trzy lata temu 610 zł a więc niewiele podrożała[emoji846]

Sent from my KFTRWI using Tapatalk

Ale masz HFV czy SFV bo różne są opisywane. Ponoć blank SFV jest lepszy.

Są różnie opisywane bo sklepy źle opisują,do tego mylą z modelem Tatula XT który jest na HVF i dlatego jest też tańszy.

Model ww. 215cm 8-35gr jest na SVF. Jak Twoje przynęty nie będą przekraczały 30gr to nie bierz tego kija, z tatulą SV TV 103 miałem swego czasu model wersję 2m 7-28gr i bez problemu łowiłem tym 10cm sliderem.

post-48797-0-14306500-1699774100_thumb.jpg

Edytowane przez Biesan

Jak Twoje przynęty nie będą przekraczały 30gr to nie bierz tego kija, z tatulą SV TV 103 miałem swego czasu model wersję 2m 7-28gr i bez problemu łowiłem tym 10cm sliderem.

Czyli 7-28 będzie lepszy z dolnej granicy? W zasadzie to max 30gr Cannibal 12.5 cm chciałbym by dał radę.

Do wszystkich cięższych mam Abu Beast X Pike 20-70 i 45-100

Ja brałbym na Twoim miejscu ten 7-28gr, to krótki cast, udźwignie więcej jak 28gr. Bez problemu rzucałem sliderem 10F który waży 36gr. Dla mnie ten kij był za krótki, często łowię z brzegu i dlatego go sprzedałem. Celuj w coś do 30gr, nie koniecznie musi to być Daiwa, a jak już się nastawiłeś na ten kij to w niemczech jest za 126€ w jednym ze sklepów. 

• 2 tygodnie później...

Nie zakładając nowego tematu....

Jak zima to i pewne nowe pomysły.

Chciałbym złożyć zestaw w podanej gramaturze.

Przynęty: twitche 65-110-130mm, gumy robactwo i inne okoniowe 9-12cm.

Jako, że nigdy na casting nie łowiłem i nie mam pojęcia jak dobierać sprzęt, proszę o poradę.