Skocz do zawartości

Jaki kij spinningowy na łódkę do 40-45g?

ipolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po ostatnich połowach w Szwecji wyleczyłem się z kijów 2,4-2,7. 2,7 zostawiłem na rzekę a teraz poszukuje kijka spiningowego na łódkę (2,10-2,25).

Raczej jeden kij, choć pewnie polecicie dwa. Głównie szczupak, ale także czasem okoń i sandacz. Łowię gumkami 7-12 g i 25g (duże gumy) do tego jerki 10cm i woblerami do 35g.

shekaespere ulgy stik 15-40g nigdzie już nie ma :-( i raczej już nie dostanę (może gdzieś, kiedyś przez allegro). Sklepy, które podają, że go posiadają po rozmowie telef. potwierdzają nie ma w magazynach :-(

Budżet 300zł

- czy coś podobnego polecacie? podobnego do ugly, może nie tyle akcją (głownie na szczupaka) co jakością i niezawodnością kija

- czy polecane przez Was kije w przedziale 15-45g dobrze poradzą sobie z 7-10g przynętami czy lepiej kupić 2 kije np: 5-15g i 15-45

Gdzie to jest? (ja nie moge znaleźć)

wykonanie takie sobie ale blank, materiał radzi sobie podczas holowania ryb?

Mam 24, więc tylko o tym mogę mówić - daje rade bez problemu

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/shimano-vengeance-spinning-sea-bass-g5-a3-p208-k10769.html

Niedostępny..

Cena tego sea bass jest oki. Onanistą sprzętowym nie jestem, aż tak wielkiej wagi do wyglądu nie przywiązuje. Bardziej zależy mi na niezawodności. Miałem przeznaczyć ok. 300zł ale jak jest taniej to lepiej. Kiedyś miałem go chyba nawet w ręku...ale jeszcze pomacam dokładnie.

Czyli na szwedzkie szczupaki powinien dać radę;-)?

jeśli macie jakieś inne propozycje będę wdzięczny.

Szkoda, że w Polsce tak mało innych firm wędkarkich. Nie wiem czy np: kije greysa, kołowortki pflueger'a ? można gdzieś pomacać w Wawie (nie wiem czy są w ogóle w sprzedaży u nas w necie). Widzę co jakiś czas w UE (Niemcy, Francja) jakiś sprzęt....i czasem się okazuje, że sprzęt b. znany, solidny tylko u nas w PL nie było, nie ma i pewnie nie będzie.... ehhhh

Edytowane przez ipolo

W tym roku sprawdzałem w małym sklepiku na grochowie

- Savage Gear Saltwater Lure

Koleś zamówił więcej, jak brał dla siebie (do dużych przynęt). Podszedłem do tego trochę z dystansem - morski?, z pianką? beee

Teraz myślę, że może byłoby to dobre rozwiąznie...tym bardziej, że w ręku i z akcją leżał dobrze.

Kijek podobny do tego shimano, też morski ale w miarę lekki

w gramaturach - 8 - 30 g, 10 - 45 g, 15 - 65 g. Solidny.

Komponenty ALPS - (nic mi to nie mówi)

Ktoś uzywał tego sprzętu?

Mam tytułowego Ugly Stika 2,1m 40gr i Shimano Sea Bass 2,4m do 50gr.
Do większych gum lepszy będzie Ugly ,Shimano jest bardziej spolegliwy i te 50gr. troszkę zawyżone IMO.

Ugly jest pancerny i dobrze wykonany, w Shimano wypadł wkład przelotki, mojemu koledze też sypnęła się przelotka ,więc to słaby punkt.
Sam kijek fajny, za te pieniądze ujdzie.

Łowiłem tym kijem (2,4m do 40g) z łodzi przez jakies 4 lata. Do tych zastosowań, a nawet trochę cięższych będzie się nadawał bardzo dobrze. Ja nim głownie trollingowałem, ale zdarzało się tez porzucac 15cm gumą na głowce 15 - 20g - dawał radę bez pierdnięcia. Nie jest może tak czuły jak jakieś nowe Phenixy czy inne kosmiczne grafity ale branie szczupaka da się wyczuć :) Amortyzacja też bardzo dobra.