Skocz do zawartości

Jaki kij spinningowy na łódkę do 40-45g?

ipolo

Rekomendowane odpowiedzi

Obejrzałem wczoraj 2 uglys stiki (graphit) na łukowskiej w Warszawie (chyba ostatnie miejsce gdzie jeszcze te kije posiadają).

Z 2,4/15-40g zrezygnowałem (taka kluskowata) ale 10-25g w wersji 210cm - cudo - nie zasztywna , nie za miekka - cięta!!! KUPIŁEM. Będzie podstawowym kijem na łódkę (Resztę mogę sprzedać;-) Faktycznie już na sucho robi wrażenie - wykonanie, blank, moc.

Pytanie tylko co kupić teraz do dużych przynęt nawet nie do 45g a gdzieś do 70g, (mam takie woblery). Tylko proszę nie polecajcie castingu. Do multików nic nie mam (super rozwiązanie) ale pałowatość krótkich kijów poniżej 2m mnie przeraża. Moszę mieć coś 2,1-2,4 ale w spinningu i z takich uchwytem na penn slammera

PS

Oczywiście każdy sprawdzany w sobotę ugly stik spokojnie przyjmuje slammera w uchwyt. :-)

Edytowane przez ipolo

By nie zabierać kilku kijków na łajbę do tego "uniewersała" - ugly stika

potrzebuję jeszcze czegoś mocniejszego do 60g-80g (tylko nie cast) na dużę gumy, woblery 60g itp. Budżet max. 300-350zl

Widziałem kiedyś u człowieka kijek dragon millenium. Podobna jest jerkówka ponoć, to był pod zwykły kręcioł. Millenium fatso? Slider? C.W. do 60g, ale ponoć może więcej. Chwile tym machalem - bardzo zacny kijek, w kategorii "w chińskim chruśniaku".

Millenium fatso jerk do 60g - też słyszałem, że zachwalany (także na tym forum). Miałem dragona (Team D) cast do 70g i to był kij do szczoty. Może i przez niego zrezygnowałem z castingu (bo z "brodami" na multiku nie miałem problemów). Zostałem przy spinningu. Ten fatso chyba bardziej cięty i jest jakos cast i jako spinning.Macałem kijki savegear salt. Naprawdę blank lekki ale chyba mocny w końcu morski. Oglądałem do 45g ale jest też 15-65g. Praktycznie żadnych informacji ( fora - opinie, testy itp.) o tych kijach :-(...Moim zdaniem do spinningu byłby oki.

Edytowane przez ipolo

opinie na beastmastera znam :-) szczególnie z tego forum. Ale do cięższych modeli. Po drugie jestem posiadaczem 2,7 50-100g serii BX. Co do wersji szczupakowej takiej na łajbę ale nie suma to nie wiem ;-)

Myślę by na łajbę do cięższych przynęt mieć beastmastera ale no właśnie. Może 2,4 do 50g

• 3 tygodnie później...

ps dzisiaj bylem w sklepie co ma tego ugly stika braid z niebieska plecionka. wersja 30-60g mz nie nadaje sie do niczego (popelnilem filmik, ale takiej jakosci, ze nic nie widac) - trzymasz wedke 1 reka i dajesz jej lekkiego klapsa od gory druga reka (lekkiego!) a pol wedki lata gora dol przez 5 sekund...

• 5 miesięcy temu...

rzecz gustu. mi z lodki kijek ponad 2,4 raczej kiepsko idzie podbieranie :P

No może i masz trochę racji. Ale ja się przyzwyczaiłem. A przyzwyczajenie to druga natura. Dawno temu, w latach '90, kogutowałem z łódki takim strasznie twardym i pałowatym, jednoczęściowym St. Croixem, coś ok. 2 metrów albo trochę mniej. Nie pamiętam już modelu. Jakoś mi nie leżał. Teraz łowię kijkami znacznie bardziej miękkimi tyle że na plećkę. Więc z zacięciem nie ma problemu. Zaś na dłuższym wędzisku rybka ( jak się złapie ) lepiej chodzi. Ale to tylko moja opinia, mogę się nie znać :)

• 7 lat później...