Skocz do zawartości

Uniwersalna #5 do 1000 zł

octavus

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz tak przyszło mi do głowy, że był taki kij Hardego 3m chyba 3 częściowy opisany jako #4,5,6, była to najlepsza uniwersalna wędka jaka łowiłem...

I ona była taka nie za szybka i nie za wolna ;) po prostu uniwersalna...

Dla mnie wędka x/x jest już takim trochę wynalazkiem, bo tak na prawdę to ani x ani x1 (chociaż łowiłem już takimi wędkami całkiem fajnie się spisywały). A co dopiero x/x/x ? To tak jak spining 2-150gr ;) Im dokładniej opisana jest wędka tym lepiej się będzie nią łowić.

Edytowane przez TomCast

Z obecnie dostepnych to mi najlepiej leżał Cult Visiona,ev GT4.

Jednak, z braku kasy i chęci wywalenia tyle pln za wędkę łowię teraz taimenem CLX i... jest ok.

Myślę że bardzo dobrym wyborem będzie clearwater orvisa - miła wędka, zmiescisz sie chyba w budżecie, 25 lat gwarancja?

Na FlyFishing była do kupienia #5 Orvis Superfine 7'9" co prawda w 2składzie ale za fajne pieniądze, świetna wędka, powiedziałbym kapitalna, gdybym miał kasę już dawno bym sobie go kupił,jako,że mam juz #5(Greys Streamflex 10') zakupu nie będzie. Wspomnianego greysa z czystym sumieniem mogę polecić nowy kosztuje coś ponad 1 tyś. fajnie się rzuca, dobrze trzyma rybę, stosuję z 10 do lipieni jak i 22 ze strimerem do pstrąga.

Na FlyFishing była do kupienia #5 Orvis Superfine 7'9" co prawda w 2składzie ale za fajne pieniądze, świetna wędka, powiedziałbym kapitalna, gdybym miał kasę już dawno bym sobie go kupił,jako,że mam juz #5(Greys Streamflex 10') zakupu nie będzie. Wspomnianego greysa z czystym sumieniem mogę polecić nowy kosztuje coś ponad 1 tyś. fajnie się rzuca, dobrze trzyma rybę, stosuję z 10 do lipieni jak i 22 ze strimerem do pstrąga.

Widziałem tego orvisa, nie polecam, jest w fatalnym stanie, poza tym to nie cale 240cm, a kolega szuka kijka 9'

Dla mnie wędka x/x jest już takim trochę wynalazkiem, bo tak na prawdę to ani x ani x1 (chociaż łowiłem już takimi wędkami całkiem fajnie się spisywały). A co dopiero x/x/x ? To tak jak spining 2-150gr ;) Im dokładniej opisana jest wędka tym lepiej się będzie nią łowić.

Jak już się kolega zacznie trochę specjalizować to może i masz rację jednak na początku specjalizacja to średnio działa...

Jeśli dobrze pamietam śp Antek Tondera łowił takim Hardym o jakim pisałem i łowił nim wszystko co się dało, ze skutkiem ogolnie znanym....

Ale to oczywiście były inne czasy no i wędkarz bardzo nietuzinkowy,- dziś już takich nie robią,- bo jest specjalizacja...

Edytowane przez Rheinangler

Wiesz kiedyś były inne wędki, inne blanki. Teraz można kupić kilkukrotnie lżejsze blanki, więc po co pakować sie w ciężary? Zawsze można iść do siłowni, jak ktoś ma nadmiar energii ;) A na poważnie, to z pewnością dobry kijek, tylko kupno takiego w dobrym stanie będzie trudniejsze, niż kupno nowego.

swego czasu kupiłem na forum CD ICT 9' #5.

to najlepszy kij jaki miałem.

kocham tą wędkę. łowię nią pstrągi nimfą, mokrą i suchą.

na rzece jak i na jeziorze. sprawdza się doskonale. bardzo uniwersalny kij.

polecam.

Krzysztof gdzie kupiłeś tego swojego CD'ka? Potrzebuje jakiejś fajnej #5 :) Ile Cie kosztował?

tak Andrzej, piszę o kiju który nabyłem od Ciebie.

jak pisałem wcześniej to mój ulubiony patyk na pstrągi.

co prawda potworów jeszcze nie połowił ale takie pod 50 i owszem.

nigdy jeszcze żadna ryba mi z tego kija nie spadła.

zaprawdę fajowa wędka.

@TomCast - nie pamiętam ile, ale nie było jakoś drogo. 700PLN?

pozdrówka

A ja polecam TFO BVK gotowce np. tu: http://www.tacklebargains.co.uk/acatalog/Lefty_Kreh_BVK_Series_Fly_Rod_46.html

Mam w tej chwili blanki #6 i #8 na warsztacie, i po próbnym łowieniu szczena opada. Może nie mam wielkiego doświadczenia, tak jak paru kolegów z forum, ale ja je wybierałem na podstawie opinii z forów amerykańskich i opinie o nich nie są przesadą. Kupiłem blanki w USA ale można je dostać w EU np tu: http://mistpool.com/product_info.php?products_id=1527 Podobno jeszcze niezłą opcją są też blanki MHX, i seria Profesional TFO dla tych co wolą łagodniejszą akcję.