Arkady36 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) Witam Kolegów, mam za sobą dwa sezony z użyciem multiplikatora do spiningowania nad morzem na wodach zalewowych i z plaży ( nie jest to jedyne doświadczenie wędkarskie, lecz te po moim "nawróceniu na multiplikator " ). Wiem jak ważna jest "energetyka" wędki w fazie wyrzutu i jej raczej szczytowa akcja w fazie brań czy holowania, ale dręczy mnie cały czas pytanie dlaczego i czy naprawdę jedyną opcją wędki z multikiem jest kij składowy ? A co z teleskopem ?Czy są gotowe rozwiązania lub możliwe wypracowanie po zmianie uchwytu i przelotek, takiej akcji teleskopowej wędki o długości 6 - 8 stóp, która spełni nasze oczekiwania we współpracy z multiplikatorem, a jednocześnie da nam komfort taniej, popularnej i łatwej w transporcie wędki ?Czy ktoś z Kolegów ma jakieś praktyczne doświadczenia lub przemyślenia w tej kwestii ? Edytowane 6 Listopada 2012 przez Arkady36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Mnie też nurtuje to zagadnienie. Fajnie byłoby mieć w samochodzie takiego teleskopa , choćby bublowatego ale zawsze na miejscu. Gdyby na pierwszych trzech częściach przejść spiralą w dolną pozycję przelotek to może by to zadziałało. A może są blanki teleskopowe ośmioczęściowe - wtedy można by je było zbroić górą na całej długości. Może ktoś robił takie eksperymenty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Czy przypadkiem daiwa, nie ma takiech kijów w ofercie? Chyba gdzieś widziałem w katalogu, a może to u kogoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady36 Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Dziękuję, jak na razie za dwugłosowy odzew, za ok. 4 dni pokażę Kolegom link do takiego norweskiego tele-wynalazaku o długości 1,80 cm, z krótka rękojeścią i uchwytem w pazur ( na razie się boję , bo chcę wygrać tę aukcję ).Gdyby sie nie udało chodzi mi po głowie właśnie pomysł przezbrojenia krótkiego ( 2,10 ) teleskopu Jaxona np. cantara ma bardzo krótki 48 cm skład, ale czy jest sens ? Czy w przypadku teleskopu wypracowywano krzywa ugięcia, czy jako miękki parabolik jest on symetryczny w każdą stronę ( więc przelotki zawsze moga być w górze, a ostatni niezbrojony odcinek przy rękojeści zapewni ich wyrównanie górą); pozostanie więc problem rękojeśc z uchwytem czyli jej wymiany ( w zasadzie przełożenia składów do zamówionej nowej - raczej groszowa sprawa, a całość możliwa do realizacji we własnym zakresie ).Ale problemem pozostaje praktyka i doświadczenia - czy to ma sens ? Czy nawet jako zapas, z bądź co bądź kolejnym gotowym zawsze do użycia multiplikatorem ( w teleskopie to nie problem naszykować zestaw i zabezbieczyć ) spełni nasze oczekiwania w zakresie rzutów, zacięcia i holu ?Drążę ten temat, bo wędkowałem kiedyś z uzyciem multiplikatora w metodzie ciężkiego, rzecznego gruntu i pamiętam rzuty godne zazdrości kolegów ze stałymi szpulami, a i holowanie było lżejsze ale przy spiningu takim tele-składem jestem na razie teoretykiem. Czekam więc nadal na poglądy i autopsje Kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Ostatnio na aledrogo byl tele cast.. Popatrz tam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 A czyli mam nie wklejac tego linku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady36 Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Przepraszam, nie byłem dostępny przez 4 dni, Oczywiście wklej, chętnie zobaczę, dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Ale to wlasnie ten co chciales wygrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady36 Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Przyznam, że 4 dni bytności offline skorygowały pewne spojrzenie na krótki telecast i to taki o stosunkowo małym ciężarze wyrzutu 5-25 g. Brałem pod uwagę gotowca w stylu http://allegro.pl/wedka-norsjo-5-25g-6-tele-180cm-i2762960933.html wynalazem typu combo z pazurem i górnymi przelotkami. Korekta moja dotyczy doświadczeń nad wodą, a mianowicie : rzucić z multiplikatorem można prawie z każdego kijka teleskopowego, bo układ przelotki pierwszej i kolejnych jest raczej po linii niskoprofilowych czy "normalnych " multików , ale zacięcie i holowanie to może być juz problem, kij teleskopowy jest z reguły wolny, miękki i o akcji bliskiej parabolicznej, a już zbrojenie niemal symetryczne przelotkami sprawia,, że żyłka/ plecionka trafi na odcinku 2-3 przelotki z reguły pod wędkę , może dodatkowa 2-ga ruchoma przelotka skorygowała by ten fakt ? Co sądzicie ?Już lepiej myśląc o zapasowym kijku skłonić się w str. uniwersalnego verticala ( gdzie multiplikator i niski ze stałą szpulą znajdą zastosowanie ) np. http://allegro.pl/spin-savage-gear-vertical-and-dropshot-xlnt-183-cm-i2788746870.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady36 Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 ja z niego zrezygnowałem, bo (zielony listek ) gość starał się grać aukcją, jak by to był sprzęt z wyższej półki , a nie szkalak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) Jest taki kij - St. Croix Avid AVC710HMF 7'10" H Mod. Fast 1-tel. 14 - 30 1/2 - 2 6.9 4 $ 240 http://www.stcroixrods.com/product/avid-series-casting Edytowane 14 Listopada 2012 przez dawid_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Kolumb odkrył Amerykę , a ona odkryła resztę . Spragnionym , jakżeż sugestywne voila ..http://www.youtube.com/watch?v=QpWC8SwVdoI 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) Wędkarz Instant.. Generalnie nie widzę sensu. Jak ma być przenośny kij, to jest na rynku poro wędek typu travel, gdzie długość pojedyńczego składu wynosi ok. 50cm. Edytowane 14 Listopada 2012 przez dawid_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Jakieś opcje są. http://www.gandermountain.com/modperl/product/details.cgi?pdesc=Shakespeare-Travel-Mate-Telescopic-Casting-Rod-46&i=435856&aID=504AB1&merchID=4006 http://www.fareastfishing.com/322-pokee-gs-line-12-20lb-telescopic-casting-rod.html http://probassfishingstore.blogspot.nl/2010/04/eagle-claw-pack-it-telescopic-spincast.html http://huntergathercook.typepad.com/huntergathering_wild_fres/2010/05/pen-telescopic-fishing-rod-the-poachers-choice.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Tiaaa... tym ostatnim linkiem to dałeś do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 hmm a nie lepiej travela? jest sporo tanich opcji. np blackrock seria hellboy albo geotrek - wedki 4/5 skladowe kosztujace tutaj 50-100 euro.osobiscie uzywam hellboya pod korbe na kajak i jest super. kolega mial hellboya pod multi, byl zadowolony, ale jako, ze sporo jezdzi na motorze to mu 5 skladow robilo lepsza robote niz 4 i wymienil - tez zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady36 Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Woow, dziękuje Wam wszystkim jesteście super .Dawid, ten St. Croix Avid jest zapewne wart grzechu, ale cena przy bądż co bądż teoretycznych rozważaniach dla mnie za duża.Kolego Sławek Oppeln Bronikowski, tak pamietam to cudo zachwalali u nas w telezakupach w połowie lat 90 i niektórzy chyba uwierzyli w genialność wynalazku USA, ja niestety nigdy nie wierzyłem telezakupom Makamba, dzięki, no właśnie o tym myślałem , w tym coś jest 1, 2 i 3, ale ciekawi mnie jak by to wygladało po rozłożeniu, czy jest zachowana identyczna długość składów i przelotek, czy zaczynają gęstnieć schodząc do szczytu ? No i właśnie jakby to wygladało w praktyce, na pewno rzucić by się dało, ale czy to wygięcie i żyłka na dole pomiedzy 1-3 ( a może dalej ?) przelotką była by "do przeskoczenia " w tych skałdach ? W tym 2 linku widać przelotkę ruchomą, która ma to eliminować.Tak Dawid i gooral travel byłby pewnym rozwiązaniem, też dojeżdzam zwykle na łowisko jednośladem i zależąło by mi na minimalizacji skłądów wędki, ale teleskopy kijek jak wspominałem na wstępie spełniał by dodatkową funkcję załadowanego zapasu, zawsze pod ręką ( na łódce czy w plecaku ) zawsze gotowy do użycia, bez tracenia czasu ( niekiedy w trudnych warunkach ) na montowanie, przewlekanie, wiązanie itp. ; czasami ma to duże znaczenie, zwłaszcza po zaczepie, utracie zestawu, gdy nadal widzimy, że się coś dzieje i nie chcemy tracić czasu .... chyba coś w tym jest, ja na pweno spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady36 Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Jednak "przeprosiłem się" z oferentem z Allegro i dokonałem zakupu kijka teleskopowego pt. Norsjo 180/5-25 z górnymi przelotkami rękojeścią i "cast" pazurem , jak dotrze pokażę zdjęcia, a i doświadczenia z użyciem multika obiecuję zamiścić... chyba tylko rzytowe na razie , bo o tej porze nie wróżę mu już sukcesów nad wodą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady36 Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) Wstyd się przyznać, ale z tym zakupem popełniłem gafę Kijek dotarł, w stanie dobrym wskazującym na "piaszczyste " użycie rękojeść krótka i elegancka pasuje na montaż każdego niskoprofilowca, ale co z tego wędka stracznie miękka, przelotki ( tylko 4 + 2 jak dodam wkrótce ruchome) osadzone sumetrycznie; nie przeszedłem jeszcze do "prób "rzutowych, ale generalnie nie wróżę jej sukcesu ( widziałem sztywniejsze o zbliżonej długości 2,10 ), a kojeść to kwestia umowna ( można zawsze wymienić ) , bo cena jaką zapłaciłem akurat jest bliska ( lub nawet przekroczyła ) niejednej nowej z tych propozycji :http://www.art-rod.com/uchwyty.htmlWkrótce zdjęcia tego "wynalazku" i dalsze "zmagania" z tematem. Edytowane 30 Listopada 2012 przez Arkady36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Co już dowiedziono wielokrotnie , najwyższym stopniem wieloskładu jest oczywiście .. jednoskład . Z życzliwości , Arkady , podaję tą definicję , abyś nie błądził , albo przepłacił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady36 Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) Co już dowiedziono wielokrotnie , najwyższym stopniem wieloskładu jest oczywiście .. jednoskład . Z życzliwości , Arkady , podaję tą definicję , abyś nie błądził , albo przepłacił Dzięki za życzliwość, ja doskonale wiem o tym, ale ten temat zmierza do prób z wędką zapasową i to wersji tele-travel, który zawsze jest już uzbrojony i gotowy do użycia; ustaliliśmy , że są takie produkty w sprzedaży w formie teleskopowej, a i zarzucanie nimi jest możliwe.... ( nawet tymi długimi cast teleskopami ), a dalej postaram się sprawdzić doświadczalnie ( liczę też na pomoc innych, tych wstępnie zainteresowanych tematem) czy da się sprawnie wykorzystać taką wędkę do efektywnego zacięcia i holu.... a dalsze teoretyzowanie będzie zmierzało do tego czy jest możliwe stworzenie niesymetrycznych składów teleskopu schodzących się w str. szczytu ( też uzyskanie innej bardziej szczytowej akcji ). Może to i nie ma dla niektórych sensu, ale dla mnie ma , a i zima się zbliża i można bardziej teoretycznie zająć się jakimś tematem. Edytowane 30 Listopada 2012 przez Arkady36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) Ok. Wytargałem z szafy moją super wypaśną wędkę z która kiedyś jeździłem na kanałowe okonki, po pracy, złapać oddech. Marka z pewnością wszystkim wyjadaczom znana : "Tumbertini Stream" - 6 sekcji, 5 przelotek + 1 ruchoma, 180cm. Używana do max 3gr główek. Zapomniałem o niej odkąd przestałem używać stałoszpulowców. Przed chwilą założyłem multik, przelotki po spirali i cholera muszę przyznać że działa. Co prawda rzucałem siedząc na podłodze z odległości jakichś 5m ale gdyby nie firanki na oknie to 3g główka z przyjemnością leciała by daleko dalej.Dzięki za temat bo lubię tą "wędeczkę" za to, że jest krótka, poręczna i co ważniejsze bardzo czuła. Tak tak... teraz możecie się smiać do bólu Edytowane 30 Listopada 2012 przez vBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady36 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Woow..... vBartek, to ja dziękuję za twoje "3 grosze" i fajne fotki - jestem pod wrażeniem Też niezmiennie sądzę, że coś w tym jest i nie należey z góry negować wszystkiego co nie pasuje do utartego schematu, wszak to co ma nazwę "chodzenia na ryby" jest tak subiektywną sprawą ( a dojazd na łowisko, jego charakter, , zdarzenia i syt. losowe podczas wypraw ) nie wykluczają posiadania tematowego tele-travela.Mam nadzieję tylko, że ten rzut z podłogi typu 5m, to dopiero początek twoich prób , ja już się chwaliłem na początku machami ( co prawda gruntówką na multiplikatorze rzędu 50-60m, no ale to było 35-50 g. ołowiu i kijek ok. 3 ( raczej ponad ).... dawne bajki .Podaj jak możesz linka do opisu twojego kijka lub wrzuć do tej długośći ciężar wyrzutu i subiektywne odczucia związane z jego akcją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Niestety linka nigdzie nie mogę znaleźć.Kupiłem ją na jakichś targach ze 3 lata temu za około 12 euro (chyba ze względu na te targi taka cena). Wbrew pozorom wykonana jest naprawdę ładnie i starannie, mało lakieru, ładne omotki. Parametrów nie ma podanych ale myślę że max 6-7gr, nigdy nie założyłem główki większej niż 3 gramy. Akcja chyba medium, może medium-fast. Powiem szczerze, że z multikiem łapie się na niej przyjemniej niż ze stałoszpulowcem. Dzisiaj podjechałem na kanał na godzinkę i 2gr główką + kilkucentymetrową rybką rzucałem ok 18m, tak bez zwierania pośladków, co przy długości wędki 180cm chyba nie jest najgorszym wynikiem. Trafił się nawet mały prawie 40stak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady36 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 No i widać taki sprzęt się też spisał. Odległość wystarczająco - imponująca; i rozumiem, że nie przeszkadazało ci, że teleskop nie jest wyposażony w uchwyt z pazurem? Gratuluję. Tylko pozazdrościć i warunków i efektów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi