Skocz do zawartości

Nowoczesna wrocławska oczyszczalnia ścieków

saalar

Rekomendowane odpowiedzi

Owszem kanalizacja sanitarna i deszczowa to mogą być dwa systemy niezależnie pracujące - system kanalizacji rozdzielczej. Jednak występuje jeszcze system półrozdzielczy w którym to do kanalizacji sanitarnej trafia pierwsza faza deszczu, która jest najbardziej zanieczyszczona za sprawą spłukiwanych z ulic, placów, parkingów różnych zanieczyszczeń w tym ropopochodnych. Jednak przy deszczu nawalnym przelew burzowy sprawia, że nadmiar ścieków deszczowych trafia bezpośrednio do odbiornika. Jest jeszcze kanalizacja ogólnospławna i tu wszystko płynie razem do oczyszczalni. Jeżeli wystąpi przepływ, który przekracza wydajność oczyszczalni część ścieków trafia do odbiornika. Podejrzewam, że właśnie z taką sytuacją mamy do czynienia we Wrocławiu. Nie są to fekalia tylko ścieki rozcieńczone. Według mnie mało groźne w porównaniu do pompowanych bezpośrednio do małych rzeczek zawartości szamb, czyli ścieków silnie zatężonych- fekaliów.

http://maps.geoporta...06&variant=ORTO

A kliknijcie w link i sobie zobaczcie: Odra to wiecie co, Widawa też pewnie wiecie ale Trzciana to nawet tubylcy tej nazwy nie znają. Raczej ją znają jako "smródka" To po prostu rzeka gówna i chemikalii ze sporej części Wrocławia, które sobie tam wpływają do Odry, tak po prostu i od zawsze.

Tak też działa "Nowoczesna" wrocławska oczyszczalnia ścieków...

A ja znam toto, to kanał który prowadzi przefermentowane ówno z pól irygacyjnych wprost do Odry. Zresztą ów kanał z ównem musi pokonać każdy spinningista, który idzie z Rędzina do ujścia Widawy.

sam znalazłem ciekawszy rowek. Mianowicie idąc od betonowego slipu na Rędzinie w kierunku jazu jakieś 150-200 metrów w strone jazu wpada do Odry rów, którym płynie ... no właśnie nie wiem jak to określic i skąd to się bierze ale po zapachu stwierdzam że to "czysta" uryna!