Skocz do zawartości
  • 0

silniki 2takt

slawek60

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wtr ace tu swoje 3 grosze.Według mnie też jest logiczne ze jak silnik chodzi wolniej dostaje mniej paliwa i co za tym idzie mniej oleju do smarowania ALE...skoro chodzi na niższych obrotach to ma mniejsze obciążenie i wystarczy mu mniejsze smarowanie czyż nie tak ?

• 0

W Holandii zakazują np używania aut starszych niż 10 lat, jeżdżą samochodami elektrycznymi itd.

Pływam z yamaha 9.9 2t od 3 lat ok 500 mtg w sezonie głownie w trollu. Silnik nigdy mi sam nie zgasł, prędkość od 2 km/h. Mieszanka wedle producenta, serwis na wiosnę i tak do pierwszych lodów bez problemu. Dymi owszem tylko gdy wiatr od rufy, mnie nie przeszkadza. Spalanie 2t jest większe od 4t o ok 20%, mi spala 5 wiec 4t 4 litry to jakieś 5 zł . W UK te silnik 2t są w sprzedaż nowe w salonie pod warunkiem ze kupujesz do celi komercyjnych. To nie są złe konstrukcje tylko zbyt niezawodne i nakazano zakaz ich sprzedaży w UE. W zamian można kupić 4 t który po spaleniu paliwa kwiatki wypuszcza przez śrubę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

nie wiem jak większe,nowsze silniki reagują na spalanie-objawy jw.odnosi się głównie do jednocylindrówek.

zauważyłem też że starsze silniczki zdławione na wydechu typu yamaha 6km [dmh,cmh] 2 garki nie uzyskuje pełnych obrotów co także skutkuje nie dopalaniem oleju.

• 0

Jak silnik nie uzyskuje obrotów podanych w instrukcji ( ok 4500- 6000)to jest przeciążony ( nie właściwa śruba za ciężka Łódź itp.) każdy 2t; 4t; czy diesla. Ważna jest regulacja gaźnika na wolnych obr. Miałem 6 i 8 km yamaha oba kręciły się ze aż strach ( brak ograniczenia obr. w 2t! ) 9.9 potrafi rozkręcić się znacznie powyżej 6000.

• 0

nie do końca.na wolniejszych obrotach śruba przemieli daną ilość wody bez problemu,wraz ze wzrostem obrotów dojdzie do momentu w którym dodanie gazu nic nie daje a silnik buczy-tylko wtedy jest przeciążony.

większość małych silników to pchacze na srubach uciągowych stosowane przy jachtach i tu nie ma szans na uzyskanie wysokich obrotów.

• 0

Jeśli śruba ma mały skok to właśnie " buczy" i obroty rosną. W 4 suwie jest odcięcie obr w 2 suw nie ma i kręci. Trzeba podłączyć obrotomierz to wszystko widać. 4 suw tez będzie gasł jeśli bedzie miał za dużo paliwa w stosunku do powietrza. Fabrycznie silnik wyposażony jest w śrubę pośrednia.

• 0

Ok mały silnik przy dużym kadłubie nie osiągnie wysokich obr. Ale każdy 2/4 suwowy. Obie konstrukcje maja wady i zalety. Dla mnie więcej zalet ma 2t jeśli chodzi o pływanie. Właściwie jedyna istotna zaleta 4suwa to cicha praca na wolnych obrotach.

• 0

Ile smali w trollingu taki dwu suwik 6-8hp w 2 garach? Waham się czy brać yamahe/honde 4-6 hp 4t czy jakiś 2t 6-8hp.

4 suw w 2 garach odpada ze wzgledu na wage. Tam gdzie trzymam łódkę strach zostawiac silnik i musze go zabierac do domu.

Płynąc +- 3,5 km/h po przepłynieciu +- 20km spali około 4 litry. 

• 0

To spalanie wychodzi podobnie jak teraz na moim staryn johnsonie 2hp z 83' na 1l plywam 1:50h jak jest bezwietrznie. Tylko jest cholernie glosny i mocno bije po rumplu no i biegów nie ma to przy braniu trzeba gasić zawsze. Kolezka plywal na yamaszce 4hp 4t i na 6h mówił, ze tylko 1 zbiornik wypalil ????