Skocz do zawartości
  • 0

Regulamin wedkarski

rafaelo1996

Pytanie

Witam wszystkich chciałbym sie zwrocić do was z pytaniem co do regulaminu. Dzisiaj wędkując 50m Od jazu Na betonach kontrolowała mnie straz rybacka podjechali spytali o karte dałem i spytałem w czym problem tkwi. A oni ze tutaj nie moge łapac ja mowie przecierz 50 m od jazu jestem. I powiedzial mi pan ze 50m to jest dopiero jak sie skoncza betony to dopiero 50m od ich skonczenia ale mi sie wydaje ze nie ma jasno napisane ze po skonczeniu sie betonow ? czy jakas inaczej w regulaminie. Wiec prosil bym o krótkie wyjaśnienie. Naszczescie mandatu nie dostałem pouczyli mnie na przyszłosc.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ale z nimi sie nie wygra ;/ Straszyli mnie sądem jeszcze a pozatym oni sami prawo łamia bo tam jest teren budowy lecz mnie pani wpuscila bo sie jej grzecznie spytałem i oni nie powinni wchodzic na ten teren budowy ;] a to zrobili. I tłumaczyli ze jak sie ten betony beda ciagnanc nawet 500 metrow to dopiero jak sie skoncza od tamtego momentu 50m obowiazuje i mozna wtedy łapac

• 0

Wygra się... 50m od jazu, to chyba nie ma takiego biegłego, żeby stwierdził, że to jaz. Zresztą, wiadomo że prawodawca miał na myśli linie przegrody a nie wszystkie inne umocnienia towarzyszące niezwiązane z jazem jako takim. Nie ma co wkręcać się w jakieś głębsze dyskusje z deb...ami.

Edytowane przez Krzysiek_W

• 0

No ale najlepsze jest to ze znajomy dostał tam mandat 200 zł i inni tez co tam łapali Według mnie to jest idiotyzm bo zamiast pilnowac jazu obok gdzie wchodza pod sam jaz Do wody łapiac bolenie <jest tam płytko i spory nurt> I wynosza je worami i tez nie pilnuja ani kart ani niczego byle sie uczepic. Nawet rejstru nie sprawdzili osly.

• 0

Przeczytaj dokładnie z Regulaminu IV.Zasady wędkowania Pkt.3.4.d ze zrozumieniem.Zakaz nie dotyczy budowli hydrotechnicznych służących do regulacji brzegów lub dna np.ostrogi, opaski i progi denne.To nie są urządzenia piętrząe wodę a zaopry, jazy, śluzy takimi są.Ale często strażnicy matołami są i to jest fakt pewny, bo też ostatnio jeden mnie próbował przekonywać w pewnej kwestii więc go wyśmiałem.

Edytowane przez Jozi

• 0

Tam pod jaz do prawdziwych kłusoli nie podejdą.Haha! spokojnie.Wiedzą że dostali by po pyskach.Jeszcze dzielna straż miejska powinna brać udział w takich kontrolach.Tooo!by było wesoło.Zdecydowanie chłopaki wysportowane,rozgarnięte o bezczelnej urodzie w czapce w szachy dały by czadu.

• Like 1

• 0

A ponoc wprowadzili takie cos ze Straz Rybacka mandatu nie moze dac Musi byc policja w Poblizu słyszałem od znajomego ;]

PSR ma manday, natomiast SSR nie ma mandatów.Napisałem wyżej weź wydrukuj ten punkt regulaminu, który CI podałem.Jak będziesz łowił na betonach poniżej jazu 50m na betonach, i będącieli Cię ukarać mandatem to mają sporządzić notatkę służbową, że łowiłeś poniżej jazu na betonach w odległości większej niż 50m.Zmierz dokładnie dokąd jest 50m.Powiedz im że niech oddają sprawę do sądu bo TY mandatu nie przyjmujesz, a w razie czego ich zaskarżysz o nękanie.Daj matołom niech przeczytają ze zrozumieniem ten pkt regulaminua jak nie mają mózgu to niech idą do mądrzejszego.

• 0

PSR ma manday, natomiast SSR nie ma mandatów.Napisałem wyżej weź wydrukuj ten punkt regulaminu, który CI podałem.Jak będziesz łowił na betonach poniżej jazu 50m na betonach, i będącieli Cię ukarać mandatem to mają sporządzić notatkę służbową, że łowiłeś poniżej jazu na betonach w odległości większej niż 50m.Zmierz dokładnie dokąd jest 50m.Powiedz im że niech oddają sprawę do sądu bo TY mandatu nie przyjmujesz, a w razie czego ich zaskarżysz o nękanie.Daj matołom niech przeczytają ze zrozumieniem ten pkt regulaminua jak nie mają mózgu to niech idą do mądrzejszego.

Jozi, betony są integralną częścią jazu\zapory, tak samo jak fundamenty są częścią domu.

Łowienie 50 od jazu nie oznacza stanięcie 50m i 1 cm od jazu i rzucanie w górę rzeki, to tak dla tych co kombinują że będą rzucać w samą zwałkę.

• 0

W RAPR jest napisane że 50 m od budowli hydrotechnicznych i jest tak jak napisał @jozi, ale jeśli umocnienie brzegu jest integralną częścią np. jazu ( a jest wiele takich budowli) to 50 m. od tejże budowli.

Nic regulamin nie mówi że umocnienia brzegu przyległe do jazu stanowią integralną część budowli.Umocnienia brzegu to budowla hydrotechniczna, której zakaz nie dotyczy!!!!!

• 0

W tym kraju prewencja kojarzy się jedynie z wlepianiem mandatów. Skoro - jak piszesz- są tam częste kontrole , znaczy się wielu wędkarzy różnie rozumie te 50 m.

Prewencja w tym wypadki to postawienie tablicy informacyjnej i określenie początku / końca budowli. ;)

Niektórzy , rekompensują sobie mandatami niepowodzenia życiowe ... :wacko: