Skocz do zawartości
  • 0

Regulamin wedkarski

rafaelo1996

Pytanie

Witam wszystkich chciałbym sie zwrocić do was z pytaniem co do regulaminu. Dzisiaj wędkując 50m Od jazu Na betonach kontrolowała mnie straz rybacka podjechali spytali o karte dałem i spytałem w czym problem tkwi. A oni ze tutaj nie moge łapac ja mowie przecierz 50 m od jazu jestem. I powiedzial mi pan ze 50m to jest dopiero jak sie skoncza betony to dopiero 50m od ich skonczenia ale mi sie wydaje ze nie ma jasno napisane ze po skonczeniu sie betonow ? czy jakas inaczej w regulaminie. Wiec prosil bym o krótkie wyjaśnienie. Naszczescie mandatu nie dostałem pouczyli mnie na przyszłosc.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nic regulamin nie mówi że umocnienia brzegu przyległe do jazu stanowią integralną część budowli.Umocnienia brzegu to budowla hydrotechniczna, której zakaz nie dotyczy!!!!!

To weź sobie plan najbliższego jazu w swoje okolicy. W planie budowy jak wół stoi co jest jazem, a co umocnieniem brzegu!!!!

• 0

Tam pod jaz do prawdziwych kłusoli nie podejdą.Haha! spokojnie.Wiedzą że dostali by po pyskach.Jeszcze dzielna straż miejska powinna brać udział w takich kontrolach.Tooo!by było wesoło.Zdecydowanie chłopaki wysportowane,rozgarnięte o bezczelnej urodzie w czapce w szachy dały by czadu.

Tomy nie moge z Ciebie :lol:

• 0

Ostatnio ratowałem d. jednemu kumplowi bo miał rozłożone 3 wędki na gruncie, ja miałem sam spinning w ręce już bez kołowrotka bo skończyłem wędkowanie i Pan Strażnik powiedział mi, że mógłby mnie ukarać bo prędzej wędkowałem inną metodą więc go wyśmiałem i powiedziałem aby dobrze poczytał regulamin ze zrozumieniem przed snem.

• 0

Dobra wiem, że stoisz ponad 50m od zapory. A napisz gdzie posyłasz swoje przynęty? Dla niektórych to jest martwy przepis, bo i tak będą rzucać w stronę samej zapory. Co z tego, że 50m jak zaraz oddasz rzut na 40m w kierunku zapory. Ktoś kto chce ominąć jakiś przepis to i tak zawsze znajdzie jakiś sposób na to.

• 0

ale powiem wam że PSR rzeczywiście często ma własne interpretacje.

Spotkałem się kiedyś na zalewie zegrzyńskim że łowiący nawet 200m od zapory dostawali mandaty bo lewym brzegiem na długości ok 400-500m ciągnie się betonowa grobla która wg nich jest "kierownicą zapory" czyli integralną jej częścią, czyli urządzeniem spiętrzającym wodę. jak dla mnie to są bzdury bo nikt z nas nie jest ekspertem od budowli hydrotechnicznych i nie musimy się znać na tym do czego służy jakiś beton na brzegu. beton to beton i służy do wzmocnienia brzegu a nie spiętrzania wody a 'kierownica" do kierowania a nie spiętrzania.

Jak dla mnie jest to nadinterpretacja i nadgorliwość PSR

• 0

Powoływanie się na wiki przed sądem w przypadku odmowy przyjęcia mandatu, raczej nie polecam. Ma to mniej więcej taki sens jak dyskusja z policją na temat homologacji fotoradaru :P

:lol: Paweł ale tu chodzi o definicję jazu bo sąd jak rozpatruje to szczegółowo, nawet opinii biegłego będzie zaciągał.Według mnie RAP mówi o samym jazie czy zaporze i odległość mierzy się od ściany piętrzącej wodę.

• 0

Te przepisy (odległośc od budowli, łowienie na więcej niż dwie wędki, itrp.) są zawarte w ustawach, a są w regulaminach jako "wtórne" zapisy. Ukaranie w tym zakresie odnosi się do naruszeń ustawy. Nieprzestrzeganie regulaminu, jeśli jest "dalej idący" niż zapisy ustawowe, też jest naruszeniem ustawy. Zaś nakładanie grzywny i jej tryb wynika również z treści przepisów o rybactwie środlądowym.

"...złamanie opisywanego tu zakazu stanowi wykroczenie stypizowane w art. 27 ust. 1 pkt 2 ustawy o rybactwie śródlądowym."

http://www.ww.media....Viewer&nid=2407

Sprawy o naruszenia ustawy o rybactwie środlądowym powinny ZAWSZE być rozstrzygane przed sądem, a podstaw do nakładania grzywny w postępowaniu mandatowym mandatów nie ma żadna służba.

http://www.ww.media....Viewer&nid=4011

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

Edytowane przez Jerzy Kowalski

• 0

:lol: Paweł ale tu chodzi o definicję jazu bo sąd jak rozpatruje to szczegółowo, nawet opinii biegłego będzie zaciągał.Według mnie RAP mówi o samym jazie czy zaporze i odległość mierzy się od ściany piętrzącej wodę.

Masz napisane " od budowli..." Czyli całości. Filar mostu to osobna budowla czy jednak część mostu?

• 0

Masz napisane " od budowli..." Czyli całości. Filar mostu to osobna budowla czy jednak część mostu?

No nie żartuj :) .jasne, że filar to część mostu ale nie opaska wzmacniająca brzegi.Przyczółki mostu to będą najdalej wysunięte kraje budowli, licząc od przyczółka 50m,można łowić oczywiście nie rzucać przynęty w górę tylko prostopadle do brzegu.Tak mi wynika z interpretacji, którą przedstawił Pan Jerzy ze stron WW.

• 0

Jeśli można to zapytam tutaj bo temat jest,, Regulamin wędkarski ,, . Co wędkarz powinien mieć ze sobą nad wodą . Pytanie może bardzo ogólne ale włąsnie dziś przy kontroli ssr nakazał mi opuscić łowisko z powodu ..... Braku podbieraka . Na nic w sumie było moje tłumaczenie że nie zabieram ryba i ryba musi mieć szanse , ale odpusciłem bo miałem już dość gadania z nim i łowienia . A szukając po pzw nic takiego w sumie nie znalazłem no chyba że ktoś wie gdzie to jest zapisane to proszę o linka .                

• 0

Na niektórych łowiskach jest obowiązkowy. Najczęściej tych pstrągowych, ale i karpiowe dołki nieraz wymagają podbieraka, maty, czy innych wynalazków.

Regulują to najczęściej tak zwane regulaminy łowiska, z którymi lepiej się zapoznać przed, niż w trakcie łowienia. ;)

• 0

Czytam ze zdumieniem. Czy dla zadającego pytanie tytułowe aż tak duże znaczenie ma te 5 metrów betonu? Masz aż takie parcie na harcujące tam bolki, że nie możesz łowić w innym miejscu - lub po prostu 70 metrów od? Czy to wszystko co tutaj czytam nie kłóci się z ideą jerkbait.pl? Tak, tak, ble, ble - że tylko chcesz znać swoje prawa... Gadanie! Sprawa druga: czy tylko ja mam tutaj pełne szacunku podejście do strażnika podczas kontroli? Przecież ten facet z założenia strzela gole do tej samej bramki co my! To on dba o to, żeby kretyni nie wędkowali 40 metrów od jazu z rosówkami ugruntowanymi pod samymi betonami! A co ja tutaj obserwuję? Tomy pisze: "Mogą Ci wskoczyć na kant.Debile jedne.Tylko sobie kosztów narobią jak polecą do sądu.Byli ze swoimi najlepszymi przyjaciółmi pałami czy solo?" *8000 postów u tego pana... jednak nie zobowiązuje. Autor tego wątku: "maniek Ale zrozum ze to nie jest łamanie prawa wiec dlaczego mam sie dostosowac do tych osłów jak by tak patrzec na wszystkie bzdury ktore wymyslaja oni to by nigdzie lapac by nie mozna bylo". Jakich osłów? To są chłopcze dorośli ludzie, którzy dbają o porządek na twojej wodzie! Uszanuj, przesuń się niżej/dalej, przeproś i życz dobrego dnia i mniej idiotów na akcjach, co się o brak podbieraka wykłócają! I najlepszy kwiatek, kol. Jozi: "Ostatnio ratowałem d. jednemu kumplowi bo miał rozłożone 3 wędki na gruncie (...)  więc go wyśmiałem (strażnika) i powiedziałem aby dobrze poczytał regulamin ze zrozumieniem przed snem". Co znaczy, że Twój kumple miał 3 wędki na gruncie a ty go ratowałeś? Mógłbyś jaśniej? Za niedługo przeczytam tutaj: "ratowałem kumplowi tyłek, bo nieśliśmy sumy do auta i kumpel poślizgnął się na śniegu gdy akurat z za zakrętu straż...". To jeszcze jerkbait.pl? Czy już nie? Tyle razy przejeżdżałem koło mojego jazu w Raciborzu i ani razu się nie zastanowiłem - gdzie może być te 50 metrów. Odstraszony tłokiem z uporem maniaka szukam na odludzi ryb, które jeszcze wędkarza nigdy nie spotkały. I tego życzę młodemu autorowi tego wątku, bo widzę, że na złą drogę chłopak schodzi. Pozdrawiam

• Like 6

• 0

Chociaż jedna sensowna wypowiedź....

Najpierw narzekają, że kontroli nie ma a kłusoli pełno a jak się kontrola pojawia to też źle, bo się czepiają "debile". A jak się mają nie czepiać jak nawet ci "etyczni", ta "elyta" wiecznie coś kombinuje i patrzy jak tu przepisy nagiąć lub ominąć... Żenada

Edytowane przez Artech

• 0

Pozatym stanie 50m od jazu i rzucanie w jego stronę to nadal jest łowienie w obrębie 50m od jazu, bo przepis nie mówi o odległości wędkującego od jazu, tylko o miejscu gdzie znajduje się przynęta

Edytowane przez minecjusz