Gregmegabass Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Łowiło mi się nim świetnie jednak postanowiłem sprzedać bo przechodziłem na dłuższe casty.Padło na Morethany Branzino,UFM Ueda-też były ok.Teraz kije z pracowni i tak się też tam plątam.bawię w design itd.Myślę nad swoimi wędkami firmowymi pod moje przynęty i napewno będę się starał wzorować na MB.Po prostu są to wędki jedyne w swoim rodzaju i piękne.Teraz co prawda firma MB ciut poszarzała.Obstawiam że następna generacja rzuci na kolana.No i ten był mega miodny!!![fotki] od kleników po Bolenie 70++ ta wykałaczka była niesamowita. [img=http://jerkbait.pl/public/style_images/tctc91_simplify/attachicon.gif] Espade (2).jpg[img=http://jerkbait.pl/public/style_images/tctc91_simplify/attachicon.gif] Espade (1).jpg[img=http://jerkbait.pl/public/style_images/tctc91_simplify/attachicon.gif] Espade (3).jpg Az milo popatrzec na twoje zabawki.... Ja osobiscie cenie sobie wedziska z tej kolekcji z ktorej masz espada ale niestety zostal mi tylko super griffon:(... Tak jak napisales MB to juz nie to samo co kiedys aczkolwiek Yuki Ito dalej zaskakuje orginalnymi rozwiazaniami w swiecie wedziska,mlynkow jak I przynet.....wiec nie pozostaje nam nic innego jak z tego korzystac.... Ps Wiecej zdjec.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Greg ja sprzedałem MB bo muszę mieć wędki dłuższe.Trochę dłubię przynęty na Bolenie a teraz przymierzam się do tworzenia swoich wędek począwszy od projektowania blanków.Jeśli chodzi o ich design napewno będę się wzorował na MB,nie chodzi o kopiowanie ale napewno będą się kojarzyć.Jak dla mnie ta firma jest the best pod każym względem.Espada tą którą miałem to był lajtowy kijaszek ale z Bolkami 75-80cm nie miał zbyt dużego problemu.Akurat brały wtedy na tzw.sieczkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Miałem duuuużo wędek megabassa czy everka w ręku czy innych...potwierdzę sprawę KORKA w większości jest podłej jakości pianki ultra zajebiste, ale korki....szpachla..szpachla w swoim Paganim trout też mam szpachli moc ... Jedynie w UFMach korek był bardzo dobrej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Jako, że z Daiwy zrobiło się o MB, to odświeżę temat bliżej tytułu Mam okazję kupić/sprowadzić po dość atrakcyjnej cenie Steeza, w sklepie obok kumpla leży 701MHFBA nie miałem do czynienia, ale czytałem sporo dobrego i pytanie czy tym kijem da się podbijać gumy 3"-4" na główkach 15-30g przy Wiślanych sandaczach ? Edytowane 14 Lutego 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darsio Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Jeśli cena jest atrakcyjna, to bierz, jeśli nie będzie Ci pasował, znajdziesz chętnego do zakupu Moim zdaniem elitka w spinie którą miałeś zostaje daleko w tyle jeśli chodzi o czułość.Guma 4" + 30g ołowiu może być trochę dużo ( ale przy właściwym młynku komfortowo obsłużysz też "lekkiego " sandacza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Wolałbym nie sprzedawać , czy on jest podobny do tego co Ty miałeś ? W zamyśle powinien obsłużyć 3" + 30g komfortowo, 4" +30g to już sporadycznie, częściej 4" + 25g Na razie to miałem składać Phenixa TX-714MH, ale ten wyszedł by zauważalnie taniej ps. Elitka 12-20lb do 1oz obsługuje takie zakres Edytowane 14 Lutego 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darsio Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Elitki jak wszyscy wiemy są niedoszacowane, ten mój był opisany do 28g i był to opis właściwy.Ja 32-35g nie przekraczałem.Ale jak pisałem wyżej ten kijek przy przynętach od 7g pracował fajnie Tego o który pytasz nie miałem, moje uwagi odnoszą się do wędki z tytułu wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 (edytowane) wracając do tematu 671HMHFB FLOGGER - SVF ale mnie bardziej zainteresowały dwa inne modele 701HMHXB-XTQ HUSTLER (3/16-1oz 12-25lb !!) i 721MHXB-SV FLANKER (1/8-1oz 8-20lb) (ten nawet bardziej ze względu na pracę pod obciążeniem) Edytowane 21 Lutego 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) teraz ja zahaczę o MB : EVOLUZION Ti F5.1/2-70Xti SUPER DIABLO JIG & TEXASCARROZZERIA BIG TAPER F5.1/2-70XTi-EVA SUPER DIABLO co oznacza w tych kijach opis : Fast - Medium - Slow lub Fast - MediumFast - Slow (dla tej samej wędki) a dokładnie jak to się ma w praktyce Edytowane 25 Lutego 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Witam, Jesli masz problemy z nadgarstkami o jakich pisales to nie powinienes patrzec w strone Megabassa. Te wedki sa zdecydowanie ciezsze od chociazby Steeza. Luknij na GLX czy NRX Loomia jak juz cos badz Daiko Burroughs bodajze ( te blanki sa identyczne jak brazowe Elitki z poprzednich seri) A w praktyce owe akcje powoduja, ze wedki sa dosc uniwersalne, przy wymachu glebiej sie uginaja, szczytowka wraca bardzo szybko ( moje doswiadczenie z poprzednich seri producenta) Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregmegabass Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 teraz ja zahaczę o MB : EVOLUZION Ti F5.1/2-70Xti SUPER DIABLO JIG & TEXASCARROZZERIA BIG TAPER F5.1/2-70XTi-EVA SUPER DIABLO co oznacza w tych kijach opis : Fast - Medium - Slow lub Fast - MediumFast - Slow (dla tej samej wędki) a dokładnie jak to się ma w praktyceWitam... W podanych przez Ciebie wedziskach MB zastosowal tzw. Multi step variable taper .... Mianowicie w momencie uzywania lekkich przynet typu jig szczytowka wedziska bedzie pracowac fast ... Kiedy bedziesz uzywal ciezszych przynet medium...ostatnim etapem ugiecia jest slow (regular) ktory mozna zaobserwowac w momencie zaciecia ryby czyli kiedy obciazenie jest najwieksze....Podane przez Ciebie dwa modele wedzisk roznia sie tylko rekojescia ,w carrozzeria MB uzyl pianke... Akcja I blank sa takie same...jedynie w f5 1/2-70xti super diablo stage 2 MB uzyl regular taper .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 @bazylossjak tobie tak nadgarstki cierpia, to po kiego ... sorry, za dygresje ... do dlaczego szukasz kija ze sklepowego stojaka? blanki st. croix (od avida w gore) czy phenixy bardzo ladnie kryja sie z twoimi potrzebami, do tego sparowac male, nie koniecznie magnezowe (a te sa juz na prawde lekkie) konstrukcje i masz zestaw custom unoszacy sie nad tafla wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregmegabass Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Lekkosc lekkoscia a odpowiednio dobranie kolowrotka do wedziska to juz inna historia... Jak dla mnie super diablo z zillionem jest przyjemniejszy do lapania na jigs niz nrx 893 ze steez... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 przy rozwiazaniach typu custom idzie sie troche inna droga, powiedzialbym, ze nie robi sie az takiego slalomu pomiedzy regalami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 (edytowane) @bazylossjak tobie tak nadgarstki cierpia, to po kiego ... sorry, za dygresje ... do dlaczego szukasz kija ze sklepowego stojaka? blanki st. croix (od avida w gore) czy phenixy bardzo ladnie kryja sie z twoimi potrzebami, do tego sparowac male, nie koniecznie magnezowe (a te sa juz na prawde lekkie) konstrukcje i masz zestaw custom unoszacy sie nad tafla wody na razie w planach jest 5C68MXF (to już na pewno, blank zamówiony) pod Steez 100SHLi Phenix TX-714MH pod Steez 100HL, ale ostatnio obejrzałem kilka blanków Phenixa K2 i wszystkie były pokręcone,raz, że jestem na tym punkcie czuły, dwa, że nie dam 850zł za krzywy blankdlatego od pewnego czasu szukam alternatywy sklepowej dla cięższego sandaczowego kalibru (a nóż trafie i nie będzie trzeba zbroić)na razie góruje STEEZ Flanker (2013r. 99% grafit SV) o po nim STEEZ Floggerale w Steez'ach nie podoba mi się dość grube zbrojenie 4xLN i koniec na 6 (ściśle wg New Concept)za to wizualnie 100% moje potrzeby ps. czekam jeszcze na info od Tomka Mańczaka o nowych 70MXF i 70MHF Xtreme, bo podobno przyleciały Greg, czyli EVOLUZION Ti F5.1/2-70Xti SUPER DIABLO JIG & TEXAS raczej nie nadaje się do podbijania 25-30g jiga ? Edytowane 25 Lutego 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregmegabass Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 na razie w planach jest 5C68MXF (to już na pewno, blank zamówiony) pod Steez 100SHLi Phenix TX-714MH pod Steez 100HL, ale ostatnio obejrzałem kilka blanków Phenixa K2 i wszystkie były pokręcone,raz, że jestem na tym punkcie czuły, dwa, że nie dam 850zł za krzywy blankdlatego od pewnego czasu szukam alternatywy sklepowej dla cięższego sandaczowego kalibru (a nóż trafie i nie będzie trzeba zbroić)na razie góruje STEEZ Flanker (2013r. 99% grafit SV) o po nim STEEZ Floggerale w Steez'ach nie podoba mi się dość grube zbrojenie 4xLN i koniec na 6 (ściśle wg New Concept)za to wizualnie 100% moje potrzeby ps. czekam jeszcze na info od Tomka Mańczaka o nowych 70MXF i 70MHF Xtreme, bo podobno przyleciały Greg, czyli EVOLUZION Ti F5.1/2-70Xti SUPER DIABLO JIG & TEXAS raczej nie nadaje się do podbijania 25-30g jiga ?Do 25-30g to mysle ze mozesz sprobowac f5 1/2-77xti super demon , Megabass f6-72x4 destruction albo f5-76x nautilius...ja bym odpuscil super diablo do 25-30g... Jezeli tak Ci bardzo na nim zalezy to daj mi znac jakie dokladnie sa to przynety I moge to sprawdzic dla Ciebie jak bede nad woda...ja na swoim super diablo nie zakladalem nic wiecej niz 20g wiec trudno jest mi sie wypowiadac na temat ciezszych przynet...do ciezszego lapania uzywalem destruction I byl bardzo ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 jak tak patrzę na MB to albo za długi, albo za wolny, albo wizualnie mi nie leży, chyba zrezygnuję z drążenia Megabass'a - szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 mam jeszcze pytanko, wiecie może czym się różni moc HMH 12-20lb (flogger) od MH 12-20lb (flanker) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregmegabass Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 jak tak patrzę na MB to albo za długi, albo za wolny, albo wizualnie mi nie leży, chyba zrezygnuję z drążenia Megabass'a - szkodaNa pewno Ci to wyjdzie na dobre z finansowego punktu widzenia....a co do dopasowania wedzisk MB pod wlasne wymagania to uwiez mi nie ma z tym problemu bo wybor jest spory.....trzeba tylko wiedziec czego sie szuka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 no nie wiem czy Legend Xtreme w tytanach i Matagi wyjdzie mi taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 No na pewno da się dopasować jakieś wędzisko MB do własnych potrzeb, wybór katalogowy ogromny. Tylko gdzie to zrobić? W sklepie? Nie ma. U kolegi? Rzadko który ma, a jak ma to sztuk jedną i ciężko porównać z czymkolwiek innym. Za to nawet elitki i extremy i inne HMy goszczą pod strzechami coraz częściej i jest co porównywać. Taka jest największa wada MB, w Polsce przynajmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregmegabass Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 no nie wiem czy Legend Xtreme w tytanach i Matagi wyjdzie mi taniej Wybierajac takie a nie inne komponenty do twojej nowej wedki to jestem pewien ze koszta beda bardzo zblizone jak I nie wieksze od gotowego megabassa...aczkolwiek ja mialem na mysli to ze po zakupie pierwszego MB trudno jest sie powstrzymac od zakupu nastepnej...I tak bez konca .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 tu możesz mieć rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Pierwsze próby łowienia Steez-em to totalne zaskoczenie jeśli chodzi o czułość, sprężystość i moc. Niewyobrażalne czucie prowadzonej przynęty i samo branie. Uczyłem się jak nie wyrywać szczęk rybom... W krótkim czasie dokupiłem szklaka z tej samej serii. Był to okres poszukiwań i ciągłych eksperymentów. Kije poszły do ludzi razem z nimi dwa multiki Steez 103HL. Wielki błąd z mojej strony, to dopiero wiem teraz... Słaby punkt kija to mały języczek, źle wyprofilowany jak dla moich potrzeb, zdarzyło się obluzować przelotkę. Wizyta w pracowni i po sprawie. Dałbym wiele za goły blank spod znaku Steez. Na pewno warto kupić ten patyk i zrozumieć znaczenie słowa "czułość"... PozdrawiamCześć!No i po kilku miesiącach dane było spróbować!Faktycznie wędzisko jest doskonałe.Na sucho"pała",pod niewielkim nawet obciążeniem-np.Mepps 4 lub 5 -czułość do sześcianu.Szybki,pewny hol,brak zejść zacietych prawidłowo ryb.Tak więc porada trafiona.A jako dykteryjkę podam fakt...obluzowania się jednej z jednostopkowych przelotek.Jak tu nie wierzyć opiniom.Naprawiłem,nałowiłem,zakup udany.Dołączyłem Daiwę Zillion,taką zwykłą,7,1 100shla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi