Skocz do zawartości

Skoki narciarskie 2023/24

BOB1

Rekomendowane odpowiedzi

Nie było lepiej ,bo znów usnąłem na pierwszej serii ????co gorsze ,mam przeczucie że pierwszy raz od kilku lat TCS nie będzie dobrym czasem dla "naszych".

Ani TCS ani Puchar Świata

Nasi skoczkowie poszli po rozum do głowy i zaczęli kasę zarabiać na reklamach Orlenu

Skaczą bo skaczą jak piłkarze graja żeby tylko grać

Oni są już za starzy

Zmiany pokoleniowej nie widać

Edytowane przez Rampampam
  • Like 1

Dzisiaj eksperci powiedzieli, że było lepiej (...)

Ależ to oczywiste, że BYŁO lepiej. Zapewne mieli na myśli lata poprzednie, czyli "byłe"...

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Ja tam do chłopaków nie mam pretensji. Moim zdaniem obecne rezultaty to max po prostu. Subiektywnie oceniam, że to wina sztabu szkoleniowego. Wina cyklu przygotowawczego, atmosfery w drużynie, problemów rodzinnych czyli słabego psychologa. Ci ludzie są dziwnie zmęczeni, bez chęci walki. Wygląda to trochę tak: przyszedłem do pracy, odpieprzyłem swoje, dajcie mi spokój. Czyli powtarzam, nie mam do nich pretensji, bo wszyscy naraz dostali zbiorowego wypalenia. Trener bez motywacji i razem składowa wyników. Na tym szczeblu perfekcyjne przygotowanie fizyczne nie da za dużo, podczas gdy głowa ciąży. Oni nie zapomnieli naraz jak się skacze, im podświadomie po prostu nie zależy i każde ich słowo: jutro będzie lepiej dobitnie o tym świadczy.

• Like 2

Paschke wygrywa konkurs i komentatorzy gratulują mu wygranej w wieku 33 lat. Pewnie, że można, tylko to nie takie łatwe i od strony fizycznej i mentalnej. Ilu wybitnych skoczków kończyło karierę przed trzydziestką? Najlepszym przykładem chyba Schlierenzauer, który w zasadzie przestał skakać dziewięć lat temu. Powrót po roku to był łabędzi śpiew faceta, który już miał z tyłu głowy koniec kariery. Kubacki jest w tym samym wieku, co Austiak. Stoch i Żyła są trzy lata starsi. I wszyscy mają gabloty pełne pucharów i medali. Sądzicie, że mają przekonanie, że jeszcze coś tam wstawią. A jeśli by się nawet udało, to czy warto się zarzynać przez cały rok. Statystyczny kibic pewnie myśli, że faceci leżą od kwietnia do listopada do góry wentylem, a potem mają zajęte zimowe weekendy. I wymaga. I jak zobaczy głupawą reklamę Orlenu, zaraz zna przyczynę beznadziejnych wyników. Ci trzej skoczkowie rozbestwili swoimi wynikami polskiego kibica. Tymczasem tylko patrzeć, jak wrócimy do czasów Piotra Fijasa. Nie chodzi mi o rekord z Planicy.

Edytowane przez Maciej W.
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj kwalifikacje do pierwszego konkursu TCS. Odpoczynek, który podobno był już potrzebny naszym skoczkom jak widać na wiele się nie zdał. Jak było tak jest nędznie u nas a czołówka niezmiennie jest dla nas nieosiągalna. Ciekawe czy coś stanie się w tym sezonie aby w ogóle nastąpiła jakaś pozytywna zmiana bo na zwyciężanie to specjalnie nie liczę.

Najgorszy z Niemców dwunasty, najlepszy z Polaków dwudziesty szósty. W zasadzie ci drudzy występują w roli zapełniaczy listy startowej. Znamienne, że nikt się nawet nie wyróżnia, co świadczyłoby o fatalnym przygotowaniu na poziomie sztabu szkoleniowego. Obecność Kota w składzie (bardzo gra na nerwach mojej jamniczce) jasno wskazuje na całkowity brak zaplecza. Można w ciemno przyjąć, że to pierwszy TCS od lat, gdzie po pierwszej kolejce w Oberstdorfie będzie można bez emocji śledzić dalszą rywalizację. Jeśli ktoś będzie miał na to jakąkolwiek ochotę.

Edytowane przez Maciej W.

Zastanawia mnie czy wobec osób należących do sztabu szkoleniowego , fizjoterapeuci, kucharze, psycholodzy, zastępcy trenerów itd. zarabiający pieniądze o których możemy pomarzyć,.zostają wyciągnięcie konsekwencje. Na dzień dzisiejszy całość to maszyna która tylko bije pianę.

• Like 1

Najgorszy z Niemców dwunasty, najlepszy z Polaków dwudziesty szósty...

.. Znamienne, że nikt się nawet nie wyróżnia, co świadczyłoby o fatalnym przygotowaniu

- chyba dwa, albo trzy lata temu było dokładnie odwrotnie (tyle że ogony wtedy grali ci co dziś wygrywają, a raczej mała szansa żeby nasi emeryci powstali z popiołów),

- bardzo dobre przygotowanie, nikt nie odstaje poziomem od kolegów..

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Ze spokojem obejrzałem prawie wszystkie konkursy TCS. Z równym spokojem wysłuchałem pojedynczych, pocieszających komentarzy w Eurosport. Warto dostrzegać pozytywy, ale w sumie ... coś tam skoczyliśmy, ale nikomu nie podskoczyliśmy. Pozostajemy nawet nie bohaterami drugiego planu. Zadziwiający upadek tak dobrze rozwijającej się dyscypliny  :huh:

• Like 3

Patrząc na to że wszyscy nasi zawodnicy skaczą tak jak piłkarze grają w kopaną czyli do dupy stawiam jednak na błędy w przygotowaniu do sezonu.

Najważniejsze czy z tych błędów ktoś wyciągnie właściwe wnioski

I nawet jak ten sezon będzie "steacony" o dyscyplinę jeszcze bym się nie martwił

• Like 3

@BOB popatrz na reprezentację niemiecką, w zasadzie co sezon jest inny skład. Wellinger wrócił po kilku sezonach przerwy, Eisenbichler w zeszłym sezonie błyszczał, teraz w zawodach kontynentalnych furory nie robi, a nasi trzej muszkieterowie od ilu lat na topie w zasadzie bez zmienników?

Od Stocha, Żyły, Kubackiego naprawdę nie ma co więcej wymagać, zrobili kawał dobrej roboty, ale są tylko ludźmi i nie można oczekiwać, że w nieskończoność będą w stanie robić co sezon formę pozwalającą na wgrywanie zawodów.

• Like 1

@BOB popatrz na reprezentację niemiecką, w zasadzie co sezon jest inny skład. Wellinger wrócił po kilku sezonach przerwy, Eisenbichler w zeszłym sezonie błyszczał, teraz w zawodach kontynentalnych furory nie robi, a nasi trzej muszkieterowie od ilu lat na topie w zasadzie bez zmienników?

Od Stocha, Żyły, Kubackiego naprawdę nie ma co więcej wymagać, zrobili kawał dobrej roboty, ale są tylko ludźmi i nie można oczekiwać, że w nieskończoność będą w stanie robić co sezon formę pozwalającą na wgrywanie zawodów.

Trójka świetnych zrobiła mnóstwo superwyników i wierzę że to nie koniec.

Nie zdarza się, by wszyscy świetni zawodnicy zestarzeli się w jednym momencie. Jest to praktycznie niemożliwe. Do ubiegłego sezonu skakali dobrze i nagle wszyscy wyczerpali swój potencjał? Tu jest problem z przygotowaniem do sezonu zimowego, jeden system i podobne wyniki u wszystkich, tak na trzecią dziesiątkę w PŚ. Owszem, nasze gwiazdy dobiegają już powoli końca swoich wielkich możliwości, ale powinni schodzić stopniowo z topu, a nie wszyscy naraz. Mam nadzieję, że po prawidłowym przygotowaniu, jeszcze przez parę sezonów będą się liczyć w niektórych pojedynczych turniejach, bo na czołówkę w  rocznym  PŚ, raczej nie ma sznas u żadnego z nich.

Tegoroczny brak wyników jest problemem, ale tragedią jest coś innego. Brakuje jakiegokolwiek, choćby jednego młodszego zawodnika, i to od wielu lat, który podjąłby walkę z czołówką światową. Nie ma i nie ma żadnej nadziei na to w najbliższych latach. Pozostanie jeszcze przez parę lat czekać na pojedyncze wyniki trójki S, K, Ż, a później oklaskiwać innych. Przykre, ale niestety tak to wygląda.

• Like 1

W prasie sportowej za to nowa, świecka tradycja. Drużyna była blisko podium. Skończyła na szóstym miejscu. Zniszczoł walczył o podium. Wypadł z pierwszej dziesiątki. W zasadzie można by tak napisać o wszystkich drużynach i wszystkich zawodnikach. Ciekawe, czy oprócz naszych mistrzów pióra ktoś się odważył. No i wiekopomna chwila. Kot zapunktował. Robert Mateja ma godnego następcę. Wzruszyłem się.

• Like 2