Skocz do zawartości

Buty Ecco : nie kupujcie tego dziadostwa !

inglisz

Rekomendowane odpowiedzi

W tym roku przeżyłem szok jak zobaczyłem podeszwę moich ecco jesienno-zimowych. Nawet zacząłem się zastanawiać gdzie  je tak zjechałem, normalnie szok.

Wyglądały jak by się stopiły. Fakt przechodziłem w nich ze sześć sezonów i według mnie firma robi jedne z wygodniejszych butów.

Jednak nic nie jest wieczne.

Używam na dzień dzisiejszy mammutów, jest ok.

Salewa po 1,5 roku do śmieci.

Miałem TNF z 8 lat , dopóki podeszwa nie pękła.

Piszę o butach z goretexem .

Smię twierdzić, że są 3, może 4 firmy warte uwagi. Meindl, LOWA, mammut i tnf.

To moje subiektywne zdanie. I oczywiście każda firma ma lepsze i gorsze produkty.

Aaaa i u mnie to buty całoroczne ????

Edytowane przez jabadaonbis

Robert, to nie o to chodzi. Mam kilka par butów na co dzień. I nie mówię o sandałach ????

Ale mam tą ulubioną parę,która katuję. wspomniane TNF to chętnie bym reanimował, ale nie było jak. Meeeeega wygodne. Ryby, grzyby, praca, prawie je kochałem ????

Robert, to nie o to chodzi. Mam kilka par butów na co dzień. I nie mówię o sandałach ????

Ale mam tą ulubioną parę,która katuję. wspomniane TNF to chętnie bym reanimował, ale nie było jak. Meeeeega wygodne. Ryby, grzyby, praca, prawie je kochałem ????

Co to za model?

(...) wspomniane TNF to chętnie bym reanimował, ale nie było jak. Meeeeega wygodne. Ryby, grzyby, praca, prawie je kochałem

Kiedyś miałem podobną sytuację z TNF. Syn załatwił mi gdzieś wklejenie nowej podeszwy vibrama. Używam do tej pory. Poszukaj w necie, pamiętam gdzieś "w górach" to  było. Zrobili wysyłkowo i bardzo porządnie. Ostatnio używam też butów Keen. Zacząłem od sandałów. Teraz trekkingi (jako jeden z kilku par różnych firm). Po przejściu ok 1000 km nie widać śladów zużycia. Podeszwy też nie.

P.S.: Moim zdaniem godne uwagi: TNF, Meindl, Mammut. Syn chwali Salomona.. Lowa miałem jedną parę i szybko padły.

Edytowane przez Marcin Rafalski

Robert, to nie o to chodzi. Mam kilka par butów na co dzień. I nie mówię o sandałach

Ale mam tą ulubioną parę,która katuję. wspomniane TNF to chętnie bym reanimował, ale nie było jak. Meeeeega wygodne. Ryby, grzyby, praca, prawie je kochałem

No i OK, choć zdaj sobie sprawę, że zabiłeś je tą miłością ;)  :D trzeba się odkochać   znaleźć nowy obiekt pożądania :D

Kiedyś miałem podobną sytuację z TNF. Syn załatwił mi gdzieś wklejenie nowej podeszwy vibrama. Używam do tej pory. Poszukaj w necie, pamiętam gdzieś "w górach" to było. Zrobili wysyłkowo i bardzo porządnie. Ostatnio używam też butów Keen. Zacząłem od sandałów. Teraz trekkingi (jako jeden z kilku par różnych firm). Po przejściu ok 1000 km nie widać śladów zużycia. Podeszwy też nie.

P.S.: Moim zdaniem godne uwagi: TNF, Meindl, Mammut. Syn chwali Salomona.. Lowa miałem jedną parę i szybko padły.

Możesz się dowiedzieć gdzie wstawiłeś te podeszwy?

Ecco nawet mi nie odpisuje na emaile odnośnie rozpadających się butów.

No i wychodzi na to, że szewc w nowym wspaniałym świecie, pełnym zajebistych technologii, nie jest śmiesznym przeżytkiem - ale unikatem i zbawcą :D

Dobry szewc jest na wagę złota. Kilka razy naprawiałem buty i podeszwy u takiego dziadka w prowadzącego zakład szewski w Pułtusku. Do niego chodziło się z butami niemożliwymi do naprawy. Podeszwy, które wstawił mi do butów trzymały lepiej, niż oryginalne. Tyle, że on był już starszym człowiekiem w czasach, kiedy ja jeszcze byłem młodszym człowiekiem :) kilka lat temu zaniosłem buty do młodego szewca też na odratowanie podeszw. Własnie tych pękniętych, zrobionych z PU. Przykleił mi na podeszwy po plastrze gumy w kształcie podeszwy...

• Like 1

Możesz się dowiedzieć gdzie wstawiłeś te podeszwy?

Ecco nawet mi nie odpisuje na emaile odnośnie rozpadających się butów.

Jak Vibram, wysyłkowo i gdzieś w górach to mógł być Hanzel.

Kiedyś ponoć wymieniali podeszwy również w nieswoich butach, czy teraz dalej to robią, nie wiem. Warto zadzwonić i pogadać, również co do wyboru podeszwy, bo Vibram nie zawsze jest najlepszym wyborem. W ich butach (nie tych samych) chodzę ze 20 lat, nigdy podeszwa się nie kruszyła.

No i wychodzi na to, że szewc w nowym wspaniałym świecie, pełnym zajebistych technologii, nie jest śmiesznym przeżytkiem - ale unikatem i zbawcą :D

To jeszcze trzeba znalezc takiego co to mu sie robic chce/umie/ma materialy. Moje asolo zanioslem juz do kilku "panie tego sie nie da". Producent owszem prowadzi "resole" przy czym nie wyjasnia czy "midsole" czy "outsole" wymienia. Chca 60euro + poczta w obie strony kolejne 80. Buty za 250/200 jak poszukać i szkoda ryzykować bo i nawet z nowa podeszwa kilka lat w szafie i po "ptokach"... co jest szczególnie denerwujące jak tak jak ja chodzi sie glownie w butach roboczych inne uzywajac glownie w weekendy więc "czas sluzby na nogach" takich butow wydaje się strasznie krotki.. nic tylko kupować jakieś tanio hgw co roku...

Noszę klasyczne, szyte buty. To i szewców znam  :) Fleki, podeszwy, obcasy do kowbojek - żaden problem. Nie wiem jak by rzecz się miała z regenaracja tzw obuwia, bo z zasady nie chcą tego sortu nawet na oczy widzieć..   

Niestety nie pamiętam. Spytałem mailem syna - czekam na odpowiedź

Prawdopodobnie był  to I-szewc. Ale pewności niema. Jest cennik na stronie. tanio nie jest. http://i-szewc.pl/

Edit; Dla leniwych na stronie jest też charakterystyka Ushba

Cennik:

• Wymiana spodów do butów górskich Vibram Ushba – 300 zł
  • Wymiana spodów do butów górskich pod raki automatyczne Vibram Clusaz – 400 zł
  • Wymiana całego otoku – 140 zł
  • Wymiana połowy otoku – 100 zł
  • Regeneracja zapiętków w butach trekkingowych – 80-120 zł
  • renowacja cholewek (czyszczenie ozonowanie, odswieżenie koloru, impregnacja) – 80-100 zł
Edytowane przez Marcin Rafalski

Panowie, chcecie buty na lata, takie w których dobry szewcy wymieni podeszwę bez problemu (gdyż jest szyta) i nie ma tej gównianej pianki co się rozpada po 5-6 latach?

Trzeba wydać trochę więcej niż 300-500 zł:

https://www.hanwag.com/eu/en-gb/men/doublestitched/grunten?v=H1113%3a%3a4047761016549

Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez zeralda
  • Like 1

w nich tez masz pianke - to te warstwy brązowa i żółta:(

jak ma być bez pianki popatrz na buty dr martens - oni maja swoja podeszwę (fajna, ale mało trwała) i jej się trzymają... może sam do mich wrócę...

ps, a może jednak nie. miałem dwie pary, obie reklamowałem po 2-3 miesiącach... i chyba nic nie poprawili, miałem identyczne uszkodzenia (tylko mocniejsze) jak te z aukcji: https://allegro.pl/oferta/dr-martens-1460-smooth-botki-meskie-44-14804299328

Edytowane przez czarny1
  • Like 1

Podałem jeden z tańszych i bardziej dostępnych wariatów. Jest np kilkanaście włoskich manufaktur, które robią "dożywotnie" buty. Po zużyciu podeszwy, można je wymieniać u bardziej ogarniętych szewców (lub u prodcenta).

P.S. może to jest pianka ale gwarantuje, że nie taka, która padnie po 6-7 latach.

Edytowane przez zeralda