Skocz do zawartości
  • 0

Spalinowe silniki zaburtowe - Paliwo E10

MarasR

Pytanie

Jak już wiadomo to od nowego roku na stacji paliw nie kupimy benzyny 95 o oznaczeniu E5 . Dostępna będzie PB 95 o oznaczeniu E10 .

W sieci ma być dostępna lista samochodów którym te paliwo nie zaszkodzi oraz  te do których nie będzie zalecane paliwo E10 .

W dalszym ciągu będzie sprzedawana benzyna o liczbie oktanowej 98 E5.

Zrozumiałe jest to ,że do samochodów którym  paliwo E10 nie  jest zalecane kierowcy będą tankować PB98.

A jak wygląda sytuacja z naszymi spalinowymi silnikami. Mamy nowe 4T ale też mamy też silniki na gaźniku stare ale jare :) 2T .

Czy ma ktoś z Was prawdziwe informacje jakie paliwo można nalać a którego zdecydowanie nie.

Zapraszam do dyskusji .

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak chcę mieć lepsze paliwo, kupuję … lepsze paliwo. 
Pamiętam czasy z wodą w paliwach. Dziś się nie spotykam. Przepisy, zbiorniki, kontrole franczyzodawców robią swoje.

Jak potrzebuję lepszego paliwa kupuję 98 albo paliwo na shellu, kiedyś kupowałem też poprzedniku circley’a. Dziś nie wiem czy circley dalej ma paliwo z innego źródła niż większość. 

Różnice widać na wysilonych silnikach używanych na full, czyli tak jak używałem motocykli na torze. W pozostałych przypadkach różnice są ledwo zauważalne. Nie wiem gdzie kupujecie paliwa, ale robiłem różnymi autami nawet 6000km/mc i tankując na renomowanych stacjach nigdy nie miałem kłopotów z paliwem/silnikiem. Woda w paliwie? To samo motocykle po kilkumiesięcznej przerwie, kosiarki, kosy, dmuchawy itp itd. Od czasu e10 leję 98 do wszystkiego oprócz służbowego auta i też mam spokój. 

Nie wiem przepalam na łódkę i wszystkie kosiarki i kosy 100-130? Litrów paliwa rocznie? więc ten spokój kosztuje mnie ok 100pln/rok. A wartość tych narzędzi jest warta dbania o nie.

Edytowane przez Qh_