Skocz do zawartości
  • 0

BIG GAME - popping, jiging

Karaś

Pytanie

Witam,

NIe widziałem nigdzie wątku o podobnej tematyce i poruszające w szerszym aspekcie tego typu zagadnienie, więc pozwoliłem założyć ten wątek. Zwracam się z pytaniem. Czy jest ktoś na forum kto posiada doświadczenie w łowieniu ryb tropikalnych tj. karanks (GT), tunczyków i innych? W przyszłym roku chciałbym spróbować swoich sił w starciu z tymi rybami. Proszę o cenne informację odnośnie sprzętu, przynęt,najlepszego okresu na wyjazd i kierunków które warto byłoby obrać na wyjazd. Rozważałem możliwość wyjazdu do Tanzanii / Zanzibar, Seszele wstępnie. 

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak, złapałem na niego wczoraj trzy rekiny, red snappera, i zerwałem dwa nieduże GTki (10-20kg) i jakoś się trzyma.. minus taki, że górna część wpada często do wody

super. mialem kilka wedek penna i zawsze je lubialem. W sklepach gdzie je wczesniej widzialem juz "zeszly" i w sumie ja stracilem z celownika - teraz po twoim poscie znalazlem ja w kilku sklepach do tego w niezlych cenach. Moglbys mi powiedziec kilka rzeczy:

1 jak z rzucaniem - jaki jest cw realny?

2 jak z praca i rzucaniem pod popularnymi popperami: roosta 160/195 czy rapala explode 130/170? daje rade?

3 jak z ugieciem pod obciazeniem? w sensie ja preferuje wedki o glebszym ugieciu i rozwazalem miedzy innymi jedna z saltig (tutaj mi sie nie podoba praca samym szczytem do tego jest ich milion wersji i ciezko znalezc informacje o nich nawet od daiwy):

https://youtu.be/qdETfPK-BsE?si=qRlRgOgJLx47ma4S

podoba mi sie ugiecie i budowa temple reef ronin 83-8 (jest tez mocniejszy 80-10) (600 euro na wedke kupowana w ciemno i to moze na kilka wyjazdow juz mniej).

https://youtu.be/SvDiiAV8sOw?si=wIFCv1lle3Ag1A2S

• 0

Do 20 cm ogarnia praktycznie wszystko z popperów, ale to już raczej max, pod obciążeniem przechodzi w pełną parabolę ( chyba nawet bardziej niż zenaq) wcina rybki dobrze, no ale.. to trochę inna półka cenowa niż zenaq lub saltiga. Kupiłem ją po kilku połamanych travelach z przekonaniem, że i tak w końcu trachnie, ale jak narazie daje radę.. ale osobiście nigdy nie kupił bym travela powyżej 400€. Transport bagażu sportowego( dwuczęściowej wędki) najdroższy jak dotąd kosztował mnie 80€ w jedną stronę, a uwież mi , że nie ma nic gorszego jak żerujące ryby i Ty stojący na plaży z połamaną wędką ????

• Like 3

• 0

American airlines dopuszczalo "wedki" jako druga czesc bagazu (obie torby musialy sie zmiescic w limicie wagi), ale byly 2 male kruczki: tuba z wedka musiala miec jakis konkretny max wymiar (sz+gl+wys bodaj 17x cm) co i tak elminowalo 1+1 "za friko" drugi kruczek to na lotnisku w drodze powrotnej kobieta na odprawie sie uparla, ze nie da sie tak nadac 2ch bagazy i guzik ja obchodzi co o tym mysli linia lotnicza, to jak ja lecialem do niej bez problemu 3 lotami oraz co mam na kartce z ich www wydrukowane - skonczylo sie na owijaniu 2 toreb stretchem i zipami w 1 pakunek. Gdzies kiedys znalazlem www, ktora pokazywala jaka linia jak traktuje wedki, nie moglem teraz znalezc.

• 0

Z TA nadales tube jako zwykly bagaz? Wyglada na to, ze sie sfrajerowalem wykupujac "sport item".

W turkishu ogólnie kosztuje chyba 30€ w jedną stronę, ale miły pan na lotnisku w Berlinie podbił wszystko i powiedział, że za darmo poleci jako bagaż sportowy.

Jak wrócę to napiszę jak w drodze powrotnej..

• 0

Ze względu na wygodę podróży z dziećmi, wolę kije w wersji travel
Ostatnio nabyłem więc pudło do wędek, kołowrotków i przynęt: RED9413.B E (https://www.explorercases.com/en/products/red9413/red9413-b-e-polypropylene-case-red9413/)
- bardzo solidne
- suma wymiarów zewnętrznych to 157cm - a więc mieści się w wymiarach normalnego bagażu 
- w środku mieści swobodnie travele + kołowrotki + 4 pudła (wysokość 13cm umożliwia położenie na sobie pudełka 8 i 5cm)
- ma kółka a więc można wygodnie się poruszać 

Tutaj przykładowe zdjęcia, wraz z zawartością umieszczoną dla testu (rozmiarowo: 2x travele, stella 18k i 2 pudła)

post-46028-0-31189300-1705660388_thumb.jpg

post-46028-0-15325400-1705660397_thumb.jpg

post-46028-0-15495900-1705660405_thumb.jpg

• Like 6

• 0

Travele 90cm slabo się mieszczą w normalnych bagażach, próbowałem :/

W emiratach sa 2 bagaze na osobę, a w innych wypadkach bagaż na dziecko, więc wychodzi spoko. A mając kijki, kolowrotki i przynety w pancernym pudle unikam szansy na ich zgniecenie podczas transportu samolotem

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like 1

• 0

Wyglada super i na pewno jest mega pancerna, ale 7kg samej torby by mnie odrzucilo.

Co do walizki z pudlami. Wiekszosc traveli zwyklych ma ponizej 80cm (do tego mz rewelacyjne sa northface base camp duffel), mocniejsze 3 sklady zwykle ponad 90. Szukalem torby nie wazacej ponad 4kg (lepiej wziasc extra wedke albo troche przynet niz ciezka torbe) o dlugosci ponad 95cm.

znalazlem w sumie 3: ortlieba extremer xxl (tutaj mi sie nie podobalo, ze to worek - jak chcesz cos z dolu wyjac to moze byc ciezko za to calkowicie wodoszczelna), Worek "marynarski" 170l (ale tutaj propblem podobny jak w ortliebie i dodatkowo bawelna nie najlepiej chroni przed wilgocia + moze nasiaknac i zrobic sie ciezka - plusem byla dlugosc 120cm+) i torba nurkowa cressi gorilla 2 pro - bierze tube fi 100mm ponad metrowa i wazy okolo 1.5kg (zrobiona jest z pvc jak ponton tylko cienszego). W cresi nawet wkladajac 2 kg tube mamy dalej wage na poziomie popularnych toreb na kolkach. Slabosc konstrukcji zwykle omijam uzywajac bubble wrapa i ciuchow do owijania wszystkiego co potrzebuje zabezpieczenia w srodku.

Ps mam tez plecak w rozmiarze 85+10l, ktory na upartego bierze 105cm tube, ale wazy niemal 3kg + problemy z pakowaniem wylacznie od gory.

Edytowane przez gooral
  • Like 1

• 0

7kg mnie nie odrzuca, to raczej zaleta bo nie oszczędzali na materiale i jest solidna

A ma kolka więc waga nie boli i limit bagażu umożliwia napchanie tam do 15kg ;)

Moje travele na solanke (zenaq i shimano) sa 90cm

Mam tez travele pod multika (2x st croix legend trek) i one są już 80cm, ale to inny typ zastosowania- nie na ten wątek;)

Duża torba- tak to opcja. Ale właśnie to zginanie i możliwość uszkodzenia, przy pamieci ile ten nasz sprzet kosztuje denarów- to mnie zniechęcało

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like 1

• 0

Moja odpowiedz brzmi "i tak i nie". Tzn lecialem kiedys z wedkami nadanymi jako osobny bagaz w tubie kanalizacyjnej, na ktorej wazac ponad 120kg moglem stanac i nie czulem by sie wyginala. Po przylocie okazalo sie, ze jedna z wedek ma popekane przelotki (na szczescie mialem druga podobna wedke). Stad mam uraz do dlugich oraz drogich wedek w podrozy - co mi nawet z dozywotniej gwarancji jak mi przelotki polecialy i nie mam czym lowic?- tutaj moim faworytem sa przelotki w niektorych ugly stikach i wft never crack - uglystika kayak zawsze woze jako zapas zapasow)obstawiam, ze moze za ciasno upchnalem wedki, albo torba byla na spodzie piramidy. Stad moj brak entuzjazmu do tub i wedek 1+1 oraz drogich wedek na takie wypady. Wydaje mi sie, ze kazda duza tube bedzie slabsza od rury kanalizacyjnej zwlaszcza, ze sztywnosc spada z dlugoscia. I jak kolejnym razem bede lecial to prawdopodobnie dodam druga tube jak zacznie w pierwszej byc ciasno. Tutaj widze szymusa walizke jako super sprawe gdyby nie te 7kg (problem z 7kg lezy w mojej glowie i potencjalna koniecznosc doplaty do 2giego bagazu mi wierci dziure). W 7kg rur pvc to bym schowal xx wedek. Tylko ktos tutaj moze slusznie zauwazyc, ze wychodza mi pejsy spod czapki i udaje, ze oszczedze cos poeniedzy na drogim wyjezdzie i pewnie to temu, ze mnie nie do konca stac. I moze bedzie mial racje :)