Skocz do zawartości
  • 0

BIG GAME - popping, jiging

Karaś

Pytanie

Witam,

NIe widziałem nigdzie wątku o podobnej tematyce i poruszające w szerszym aspekcie tego typu zagadnienie, więc pozwoliłem założyć ten wątek. Zwracam się z pytaniem. Czy jest ktoś na forum kto posiada doświadczenie w łowieniu ryb tropikalnych tj. karanks (GT), tunczyków i innych? W przyszłym roku chciałbym spróbować swoich sił w starciu z tymi rybami. Proszę o cenne informację odnośnie sprzętu, przynęt,najlepszego okresu na wyjazd i kierunków które warto byłoby obrać na wyjazd. Rozważałem możliwość wyjazdu do Tanzanii / Zanzibar, Seszele wstępnie. 

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No wlasnie okazalo sie, ze slavsza o oczko wersje do 140g maja w sklepie kolo mnie. Ide jutro ja porownac z moja daiwa do 150, savagem do 300 i nevercrack do 700g. Zwaze ja tez w rece z moim kolowrotkiem.

Problem z tym westinem identyczny jak z saltigami - kilka wersji (2 skald, 1+1,i 2 kolory 3 sklada - te 2 ostatnie to ponoc ten sam blank wg westina) i wiekszosc opini z internetu pisze "ten westin do 180g" bez pelnej nazwy. Znalazlem opinie, ze jest duzo za sztywny i kiepsko sie rzuca w porownaniu do saltigi 7810 inna, ze miekki i jeszcze inna, ze z 14k jest "super poreczny" info o stelli 8k dostalem od westina po dokladnym podaniu im modelu wedki. Btw opis pisze, ze jest na gt, cuberry i pe6-10...

• 0

Pytanie o dobor kolowrotka:

1

Wplyw na wywazenie zestawu- jest wazne? Zwlaszcza, ze poza wedka na lince wisi 100g+? Jak najczesciej lowicie- szczytowka w dol (bo balon na lince, bo chlapie lepiej), czy w gore (by przyneta inaczej pracowala) bo szczerze to w zadnej wedce sie tym nigdy nie przejmowalem.

Gdzie macie balans/ czy wogole zwracaliscie uwage w wygodnych wedkach?

Ja na probe do powermesh xxh (2.4m 298g) podpialem kilka kolowrotkow z rozrzutem masy ponad 200g (od legalisa 2k do slammera ll 560)

I srodek ciezkosci przemiescil sie moze o 2cm oscylujac zawsze w okolicach poczatku fore.

2

Czy to tylko duze kolowrotki bo hamulec mocniejszy i duzo linki na zapas na dluzsze odjazdy?

Pytam bo z jednej strony ludzie od templereef do ronina 8.3ft 368g mowia, ze saragosa 14k bedzie za mala i polecaja 18-20k ( czyli 700g malo lepiej kolo 900).

Z drugiej westin do tego poppera (2.3 436g) poleca cos kolo 600g (shimano 8k) i wyraznie zaznacza, ze kolowrotki kolo 800g to juz za duzo- mimo, ze wedka ciezsza.

Podsyłałem ci filmiki Jamie'go z Giba, tam mozesz sporo zobaczyć jak prowadzą przynęty. Wędka w dół i bardzo długie pociągnięcia.

• 0

Saltist STT864HS-AU 2,59cm/80-140g cztery kawałki. Gruby mięsisty blank ( grubszy niż penn overseas)

macalem dzisiaj w sklepie saltista sltt764xxhfs 2.29 do 180g pe6-8. dupy mi nie urwala - tak bym jej dal 45-50lbs (saltiga x12 pe 6 to 100lbs?!) . Patrzylem tez na illexa ashura waiefu 2404 h  blank sporo grubszy od westina i definitywnie od saltigi- niby cw 200g i 80lbs, ale takie raczej gumowe te funty bo przy 4.5kg ugiecie juz bylo niemal na fore - nie czulem bym mial jakis supel zapas mocy w stosunku do 50lbs savage nordic big game.Ten westin 3 sklad do 140g wydawal sie mocniejszy (plycej sie uginal), ale faktycznie z pusta saragosa 10k balans mial na wysokosci czubka szpuli)

• 0

A jaka jest wasza opinia na temat wielkości popera/ stickbaita? Czy uważacie że dla GTka to bez różnicy 22cm czy 15 cm? Na malediwach zauważyłem, że zdecydowana większość miejscowych preferuje wielkość 15-17cm, a ja najlepsze wyniki miałem na stickbaita 10 cm! Pomijając fakt że na mniejsze jest więcej przyłowów (red snapper, grooper..)

• Like 2

• 0

Ja zapytam o jigging :

Jak z dozbrojkami i kolorami jigow? Mam od groma pilkerow ala molwa, ktore sam odlewalem (w wagach 100-250g- akurat takie jakie mi polecono kupic). Kazano srebrno niebieskie i srebrno rozowe - mam spray "chromowy" i mysle go uzyc - czy finisz na jigach fabrycznych jest jakis mega trwaly? Na moje Lowilem w irlandii dorsze etc nawet bez bawienia sie w malowanie- ew mazialem je sprayem na 1 kolor. Z ksztaltu domyslam sie, ze molwa to raczej speed jig (slow jigi sa zwykle niesymetryczne by sie bujaly w opadzie) planuje zrobic haki na lince kevlarowej jak do przyponow sumowych. Jakies doswiadczenia z jigowaniem i hakami? Slow jig lepszy?

Pytam bo to rozne jigi, rozne wedki, rozne linki (wiec i multiki) i haki i robi sie 50kg sprzetu do samego jigowania... Kolory serio robia roznice? Czesto doklada sie mieso na haki?(bo wtedy po mojemu cala logika dobierania kolorow traci sens).

• 0

Jigi które ja używałem zazwyczaj niebieskie, różowe, srebrne- a najlepiej połączenie. Jeśli głębiej niż 100m i pochmurnie, dobrze coś fluo jakiś pasek lub kropki ( ja używałem naklejki do jigów i ku mojemu zdziwieniu dobrze się trzymały). Jednak po kilku zębatych rybach z koloru nie wiele zostawało, a ryby dalej na niego brały.. myślę że w jigach bardziej chodzi o kształt (pracę) niż o kolor( ponoć na takiej głębokości i tak koloru nie widać. Co do dozbrojek kupujesz haki do jigów+ asist line i robisz sam- przynajmniej masz prwność co i jak zrobiłeś.. często na haki jigowe zakładam gumową ośmiorniczkę w różnych kolorach linka kewlarowa jak najbardziej sie nada- byle mocna.

• Like 2

• 0

A jaka jest wasza opinia na temat wielkości popera/ stickbaita? Czy uważacie że dla GTka to bez różnicy 22cm czy 15 cm? Na malediwach zauważyłem, że zdecydowana większość miejscowych preferuje wielkość 15-17cm, a ja najlepsze wyniki miałem na stickbaita 10 cm! Pomijając fakt że na mniejsze jest więcej przyłowów (red snapper, grooper..)

Ja raczej używam dużych bo tak sobie wymyśliłem że ryba chętniej się podniesie do dużego kąska. Brały na to też inne gatunki więc raczej nie kombinuje. Teraz mam więcej mniejszych przynęt więc może będzie okazja porównać.

Edytowane przez wujek
  • Like 2

• 0

Jigi które ja używałem zazwyczaj niebieskie, różowe, srebrne- a najlepiej połączenie. Jeśli głębiej niż 100m i pochmurnie, dobrze coś fluo jakiś pasek lub kropki ( ja używałem naklejki do jigów i ku mojemu zdziwieniu dobrze się trzymały). Jednak po kilku zębatych rybach z koloru nie wiele zostawało, a ryby dalej na niego brały.. myślę że w jigach bardziej chodzi o kształt (pracę) niż o kolor( ponoć na takiej głębokości i tak koloru nie widać. Co do dozbrojek kupujesz haki do jigów+ asist line i robisz sam- przynajmniej masz prwność co i jak zrobiłeś.. często na haki jigowe zakładam gumową ośmiorniczkę w różnych kolorach linka kewlarowa jak najbardziej sie nada- byle mocna.

Tak wlasnie mi sie wydaje z tymi kolorami. Mamy lowic 50 do 130m -mam taki sprytny plan dodac po 2 "swietliki chemiczne" do ciezszych jigow - akurat lezy mi ich sporo i nie uzywam, mam tez chyba gdzies farbe swiecaca i jakies dyrdymaly gumowe swiecace.

Z tym ksztaltem to ciekawe jakos nigdy sie wczesniej nie zastanawialem czy jig ma prace czy poprostu w miare poziomo plynie w wodzie. Piszesz o pracy jiga - bo na jiga bralo czy byla widoczna roznica, ze niektore modele robily lepiej?

W fishing-marcie sa cykady dam'a takie do 350g - korci mnie kilka sprobowac.

Kolejne pytanie - moje jigi maja wyrazne strony lzejsza i ciezsza - zawsze zapinam jiga do linki od "lzejszej" strony - wykoncypowalem sobie, ze  inaczej sie bedzie platal w opadzie. tymczasem na niektorych filmach na yt widze, ze zaczepiaja je od ciezszej strony (ich jigi nie maja ak wyraznej roznicy miedzy stronami jak moje).

Linke kevlarowa mam taka 80kg i mocniejsze (300 czy 400lbs) leca. Masz jakies sprawdzone modele hakow do jigow (obstawiam, ze potrzebuje takich z "gap" okolo 2-2.5cm przynajmniej)? elminowac ze sprzetu wszystkie haki etc, ktore wyginaja sie ponizej 15-20kg rozumiem?

• 0

Wszystkie jigi są skuteczne, jednak niektóre bardziej. Ja najbardziej lubię coś pomiędzy fast i slow jig. Jakąś pracę napewno ma, bo 150g stawiał większy opór niż 200g fast jig. Co do haków, zależy na co sie zamierzasz. Ja stosowałem VMC7264 jigging 13/0 , ale tam gdzie byłem łatwiej było złapać rybę 10kg+ niż 10kg-

• 0

Cytuje z ich www:

Skipjack, Coral Trouts, GT,

Few Yellowfins but Big, lot of Dogtooth & Amberjacks

Po polsku to "uj wie co wezmie" chyba ;)

Wezme swoje "molwy" i moze dokupie troche takich speedow typowych- waskich i dlugich gdyby prad byl.

Co do przynet na spina kupie halco tunnus i roostery 160 i moze195, harta poppery, troche salmo i moze rapali 170, gt icecream i moze jakiegos shimano z flash boost do tego. Nie wiem jak z hart i shimano, ale w roosterach i rapalach kotwice sa wygladajace ok. Te vmc nadadza sie w razie w do przynet czy to raczej mniejsze trzeba (kotwy maja cos kolo 3/0-5/0).

• 0

Z salmo to chyba za wiele się nie nada na ten rejon, podobnie Ice Cream - dupy nie urywa, robi z brzegu gdzie musisz cisnąć dystans

Z tego co mówią znajomi jeżdżacy tam

Halco Roosta Haymaker - chcesz to mieć

Jigi wirujące do fast jiga

Kabura jigs do wolnego łowienia

warto mieć kilka cięższych

Łowią dobrze na duze cieżkie squidy 150-250g

Zobacz sobie na ofertę firmy Jigging a la carta - JLC. Lokalny andaluzyjski biznes ale robią świetne przynęty.

Sticki potrzebujesz i pływające i tonące (Sergio będzie mieć ich trochę dla Was)

post-45787-0-70349200-1706869718_thumb.jpg

post-45787-0-67313300-1706869730_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Tuńczyk potrafi wyjąć 200m plecionki jednym susem ale zawsze można odpalić silnik i za nim płynąć. To nie GT że trzeba go ciągnąć na siłę na płytszych rafach. Tuńczyki łowi się na dużych glebokosciach I można go puścić na hamulcu. W końcu się zmęczy.

• 0

Hamulec 15lbs to na bonito jedynie

Jak ustawiasz hamulec do wedki 30-50lbs i plecionki 50lb do jiga? Bo ja wlasnie kolo 15-18lbs mysle, ze jest optymalnie nie ryzykujac zniszczenia wedki jesli to nie jest jakis ugly stick. 50lbs z tabelki jest liniowe i mysle, ze w prawdziwym swiecie na wezle blizsze do 35 lbs. Jesli trzeba mocniejszego draga to mz i wedka i linka musiala by juz byc 80lbs albo i mocniejsza.

• 0

Kolego

Jak masz hamulec 15lbs, to przy samym wyciąganiu 150g jiga będzie ci przepuszczał, o wcięciu ryby ze 100m nie ma mowy, a już napewno o zatrzymaniu amberjacka, albo tuńczyka. Ja na szczupaki mam hamulec 30lbs. Na 15lbs hamulec to z brzegu możesz pomachać dla fanu, a i tak jak Ci weźmie grooper 30cm to na takim hamulcu ucieknie Ci w skały i po zestawie.. miejscowi dadzą Ci sprzęt, a Ty weź tylko amunicję

• Like 2

• 0

GregORnot:

OK przepraszam. moze popelnilem chyba blad umieszczajac pytanie o sprzet na moj wyjazd w watku o  BIG GAME.

Powiedziano, ze sprzet w klasie pe5/300g powinien byc odpowiedni jako "medium jiging". Moja wedka, ktora chce wziasc jest dokladnie tak opisana 300g/50lbs.

Co do puszczania hamulca przy jigu 150g to troszke przesadzasz - uzywam tego aveta duzo slabiej ustawionego na dorszei makrele i nawet pod obciazeniem kilu duzych makreli + ciezarkiem 80-200g nie popuszcza. 15-17 lbs to juz ladnie ugina wedke klasy 50lbs na fotce savage gear nordic big game o mocy 30-50lbs z bodaj 8 kg (17lbs) olowiu w wiaderku (do wedki w czasie testu jest zalozony avet sx o katalogowym hamulcu 9lbs "strike" i 14lbs "full" (jest to kolowrotek typu "lever drag" wiec da sie go dokrecic do niemal dowolnego poziomu. Na potrzeby naszej dyskusji nie ma sensu dywagowac na ile hamulec byl ustawiony - przyjmijmy nawet, ze to bylo 15lbs oraz, ze  to byl jego maks i juz popuszczal

post-48321-0-29179800-1706984438_thumb.jpg

Nie sadze by wedka w klasie 50lbs wyginala sie tak w trakcie jigowania 150g jigiem.

Jak dla mnie jesli na dane ryby potrzeba znaczaco wiecej hamulca to i wedka powinna byc mocniejsze conajmniej o " oczko" = 80lbs.

Kuba: Po czym Poznam "wirujace" jigi? bo malo kto przejmuje sie nawet opisywaniem czy jig jest "fast" czy "slow" (z tego co sie zorientowalem "slow" sa obciazone niesymetrycznie i spadaja "halsami" albo lusterkujac - spedzajac dluzsza ilosc czasu w pozycji poziomej).