Skocz do zawartości
  • 0

BIG GAME - popping, jiging

Karaś

Pytanie

Witam,

NIe widziałem nigdzie wątku o podobnej tematyce i poruszające w szerszym aspekcie tego typu zagadnienie, więc pozwoliłem założyć ten wątek. Zwracam się z pytaniem. Czy jest ktoś na forum kto posiada doświadczenie w łowieniu ryb tropikalnych tj. karanks (GT), tunczyków i innych? W przyszłym roku chciałbym spróbować swoich sił w starciu z tymi rybami. Proszę o cenne informację odnośnie sprzętu, przynęt,najlepszego okresu na wyjazd i kierunków które warto byłoby obrać na wyjazd. Rozważałem możliwość wyjazdu do Tanzanii / Zanzibar, Seszele wstępnie. 

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dobrze mówisz, ale myślę że nikt z nas nie zaczynał swojej przygody z grubej rury.. zawsze pierwsze dwie, trzy wyprawy człowiek stara się przyoszczędzić, gdyż na początku jest to zazwyczaj dodatek do rodzinnych wczasów.. dopiero po kilku rybach straconych, po kilku plecionkach porwanych i po kilku kijach połamanych; jak się już zaszczepisz, kupujesz prawilny sprzęt i dodatki, nie oszczędzając więcej.. i wtedy zaczynasz jeździć na prawdziwe Big Game..a rodzinę na wczasy zabierasz przy okazji

Prawda, szczególnie że przy łowieniu rodzinnym przy okazji raczej nie połowimy dużych ryb. Ja już bardziej patrzę z perspektywy osoby która coś tam dokupuje. Pierwszy wyjazd jest najgorszy, fakt szczególnie jak się jedzie w dwie osoby bo łowie z moją Moniką ????. Edytowane przez wujek

• 0

Mega szacun za wpisy i wiedzę. Dzięki ;).

Czytam/myslę i zbieram kasę bo jesienny wyjazd sie zbliża :).

Czy dacie sie Panowie jeszcze zachęcic do wpisów na temat pasów do holowanei ryb? Widziałem na necie nawet takei cięzkie/rozbudowane za  około 1500 zł - czy tu też trzeba iść w wypasione rozwiazania? bo pękają? bo oszczędzają kręgosłup? bo...?

.... sporo nadbagażu się szykuje ..

• 0

Ja mam stelle 14 i 18000, co do Daiwy to zdania są podzielone. Kumpel strasznie na nie psioczył, ponoć korbką mu się urwała przy holu gt i że po dwóch wyprawach wszystko rzezi, a inni chwalą. Te dogfighty słyszałem że ok i starsze Daiwy 2015, kumpel kupił dogfighta to za jakiś czas coś więcej będę mógł powiedzieć. Moje Stelle póki co dają radę, dokupiłem Saragosse 14000.

Edytowane przez wujek

• 0

Czy kupował ktoś kotwice lub haki BKK z aliexpres? Bkk gt rex u nas 180pln/4szt , z ali przy zakupie trzech paczek wychodzą po 120pln/4szt. Te co kupiłem w pl to też made in china, więc jest opcja, że z ali są te same? Normalne kotwiczki brałem z ali to były wypacione, kółeczka też mega mocne

• 0

bralem jakies kotwice mocne z ali - jak do tej pory nie strzelily - mialem na jednej kajmana i poszedl w zatopione drzewa - poszla plecionka 0.4mm spiderwire (miala mocne 15-18kg - opisana byla pewnie jako 50kg ;) domyslam sie, ze kotwica nie, ale nie biegalem za kajmanem sprawdzac. Na big game nei bylem to nie wiem czy by daly rade.

tych kotwic co bralem juz nie ma nazywaly sie "10pcs BKK Triple Anchor Hook 5X Treble Fishing Hooks Sharp Reinforced Three Fork Three Claw Fishing Hook Fishing Accessories"

- mialy sciete groty. kolo 20 kg nawet ich nie zaczyna wyginac. placilem 11 euro za10 sztuk sklepu juz na ali nie ma..

Co do koleczek to z ali "pro beros" ID 10mm niemal utrzymuje moja wage (90-100kg) bez rozginania - "niemal" bo ciezko rownowage zlapac by sie w 100% na nich powiesic 4.7euro/50 sztuk - sa na pewno mocniejsze od "kamatsu hyper strong 12mm" opisanych jako bodaj 120 kg.

• 0

BBK z Ali opisane jako 4x wytrzymują BFT do 30+ kg, na singlach naprawdę budżetowych wyjechało kilka ryb 25+, też nie ma zastrzeżeń. Na hakach 1/0 (do 10cm sticka) wyciągaliśmy albacore do +-6kg, nigdy nie rozciął się jak.

Natomiast Rado na GT trochę haków wyjaśnił negatywnie, a to były relatywnie małe ryby...

• Like 1

• 0

Wiem 5/0 Raptory stosuje do popperow do 20cm, wieksze gtrex 6 i 7, teraz będę testował 3/0 raptory do mniejszych stickow, zobaczymy. Duże tylko gt rex, z doświadczenia wiem że w Peche trzeba zamawiać wcześniej a nie na ostatnią chwilę. Szczególnie, że mamy teraz wysoki sezon i dużo ludzi jeździ. Dotyczy też przynęt, co lepsze kolory rozdrapane dla tego zacząłem sam robić bo wiecznie jakieś odpady zostawały.

• 0

BBK z Ali opisane jako 4x wytrzymują BFT do 30+ kg, na singlach naprawdę budżetowych wyjechało kilka ryb 25+, też nie ma zastrzeżeń. Na hakach 1/0 (do 10cm sticka) wyciągaliśmy albacore do +-6kg, nigdy nie rozciął się jak.

Natomiast Rado na GT trochę haków wyjaśnił negatywnie, a to były relatywnie małe ryby...

Rado mnie zadziwil 3 rzeczami:

Mowi, ze haki z rapali xplode sa kiepskie- mz wygladaja mega mocne.

Mowi, ze haki w roosta sa ok - moje w 135 zaczynaja sie prostowac przy kilkunastu kg...

Mowil tez, ze mu ryby lonely diablo zlamala- jak widze po ile te haki sa to juz tracisz wiare w "lepsze bo drozsze" haki.

Ja tez robilem troszke assistow z jakimis losowymi hakami z pudelka *moze bkk, moze sakura kong? Moze owner? Grube i mocne.

Z jakis 10+ zestawow 2 mi pekly jak na fotce przy ciagnieciu rekami- robie test solidnie - mam odciski na dloniach od tych plastikowych uchwytow- obstawiam 15kg+

post-48321-0-43458500-1707909275_thumb.jpg