Skocz do zawartości
  • 0

BIG GAME - popping, jiging

Karaś

Pytanie

Witam,

NIe widziałem nigdzie wątku o podobnej tematyce i poruszające w szerszym aspekcie tego typu zagadnienie, więc pozwoliłem założyć ten wątek. Zwracam się z pytaniem. Czy jest ktoś na forum kto posiada doświadczenie w łowieniu ryb tropikalnych tj. karanks (GT), tunczyków i innych? W przyszłym roku chciałbym spróbować swoich sił w starciu z tymi rybami. Proszę o cenne informację odnośnie sprzętu, przynęt,najlepszego okresu na wyjazd i kierunków które warto byłoby obrać na wyjazd. Rozważałem możliwość wyjazdu do Tanzanii / Zanzibar, Seszele wstępnie. 

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wiem 5/0 Raptory stosuje do popperow do 20cm, wieksze gtrex 6 i 7, teraz będę testował 3/0 raptory do mniejszych stickow, zobaczymy. Duże tylko gt rex, z doświadczenia wiem że w Peche trzeba zamawiać wcześniej a nie na ostatnią chwilę. Szczególnie, że mamy teraz wysoki sezon i dużo ludzi jeździ. Dotyczy też przynęt, co lepsze kolory rozdrapane dla tego zacząłem sam robić bo wiecznie jakieś odpady zostawały.

Z tymi zamowieniami fakt. Noe wiem jak z px, ale w innym hiszpanskim sklepie zamowilem ponad tydzien temu troche szpeja. Mial byc u mnie 12 lutego. Ale 1/2 tego niby in stock byla out of stock. Co kilka dni data sie zmieniala - dzis musialem wywalic z koszyka pare rzeczy bo juz sie zastanawiac zaczalem czy w lutym wysla....

• Like 1

• 0

Drodzy uzytkownicy - jak z przyponami FC? pobawilem sie dzisiaj troche o po mojemu przypon zachodzacy na kolowrotek (mialem przypon okolo 3-4m do wedki 2.,4m)  w czasie rzutu = porazka - gruby FC odwijajac sie sprezynuje i pochlania energie wedki utrudniajac wyrzut. Krotszy przypon (2m?) zapwnia dluzsze rzuty, ale juz po kilkudziesieciu rzutach widzialem na wezle, ze to tylko kwestia czasu az sie plecionka przetrze ( rzucalem wedka "lakka" 150g 40lbs z ciezarkiem 50-100g iplecionka 40lbs/ fc 100lbs). Dodatkowo strasznie glosno slychac ten wezel przez przelotki a raz mi sie zdarzylo, ze wystajacy kawalek FC (nie pokrylem go calego plecionka - chyba go za dlugiego zostawilem zaczepil sie w przelotce szczytowej o ramke.. Ktos mi pisal na pw o zniszczonych od FG przelotkach. Na ten moment moje wnioski po kilkudziesieciu rzutach sa takie, ze uznalbym skrocenie przyponu (tak by nie przechodzil przez przelotki w czasie rzutu) za sensowne rozwiazanie. Jakies doswiadczenia praktyczne dluzszo dystansowe?

• 0

Dobrze jest po skończeniu węzła przygrzać fluo, a po tym dalej zamykać węzeł( tak żeby zakończyć węzeł na samej już plecionce) zyskasz wtedy łagodniejsze przejście z plecionki na fluo. Poza tym staraj się żeby przy rzucie węzeł wystawał poza przelotkę(przy zachowaniu jednak max długiego przyponu)rzucisz dalej i zmniejszysz ryzyko uszkodzenia przelotki szczytowej i węzła.Jeśli nie masz uszkodzonej przelotki(pękniętej porcelanki) nie ma prawa się plecionka przetrzeć. Do jiga- wiadomo; fluo z 5 m nawijasz na młynek- dlatego wykańczam węzeł aż do samej plećki. Niektórzy do popa i sticka stosują dłuższy fluo i nawijają go na wędkę( nie na młynek) ale efekty sam widzisz jakie

• 0

Wczoraj na 12 osob 22 tunczyki z czego 11 na moje. Na mojej łodzi 15 z tych 22. Ja z żoną łowimy tylko na moje bo uważam że są lepsze od kupnych. Dzisiaj kumpel 40kg na mojego poppa którego mu wczoraj pożyczyłem a już dzisiaj za złowienie dałem.

Byki wychodzą do góry ale na moment i trzeba trafić, trudne łowienie ale mega dynamiczne.

post-45715-0-76366900-1708865841_thumb.jpeg

Edytowane przez wujek
  • Like 12