Skocz do zawartości
  • 0

BIG GAME - popping, jiging

Karaś

Pytanie

Witam,

NIe widziałem nigdzie wątku o podobnej tematyce i poruszające w szerszym aspekcie tego typu zagadnienie, więc pozwoliłem założyć ten wątek. Zwracam się z pytaniem. Czy jest ktoś na forum kto posiada doświadczenie w łowieniu ryb tropikalnych tj. karanks (GT), tunczyków i innych? W przyszłym roku chciałbym spróbować swoich sił w starciu z tymi rybami. Proszę o cenne informację odnośnie sprzętu, przynęt,najlepszego okresu na wyjazd i kierunków które warto byłoby obrać na wyjazd. Rozważałem możliwość wyjazdu do Tanzanii / Zanzibar, Seszele wstępnie. 

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Moja odpowiedz brzmi "i tak i nie". Tzn lecialem kiedys z wedkami nadanymi jako osobny bagaz w tubie kanalizacyjnej, na ktorej wazac ponad 120kg moglem stanac i nie czulem by sie wyginala. Po przylocie okazalo sie, ze jedna z wedek ma popekane przelotki (na szczescie mialem druga podobna wedke). Stad mam uraz do dlugich oraz drogich wedek w podrozy - co mi nawet z dozywotniej gwarancji jak mi przelotki polecialy i nie mam czym lowic?- tutaj moim faworytem sa przelotki w niektorych ugly stikach i wft never crack - uglystika kayak zawsze woze jako zapas zapasow)obstawiam, ze moze za ciasno upchnalem wedki, albo torba byla na spodzie piramidy. Stad moj brak entuzjazmu do tub i wedek 1+1 oraz drogich wedek na takie wypady. Wydaje mi sie, ze kazda duza tube bedzie slabsza od rury kanalizacyjnej zwlaszcza, ze sztywnosc spada z dlugoscia. I jak kolejnym razem bede lecial to prawdopodobnie dodam druga tube jak zacznie w pierwszej byc ciasno. Tutaj widze szymusa walizke jako super sprawe gdyby nie te 7kg (problem z 7kg lezy w mojej glowie i potencjalna koniecznosc doplaty do 2giego bagazu mi wierci dziure). W 7kg rur pvc to bym schowal xx wedek. Tylko ktos tutaj moze slusznie zauwazyc, ze wychodza mi pejsy spod czapki i udaje, ze oszczedze cos poeniedzy na drogim wyjezdzie i pewnie to temu, ze mnie nie do konca stac. I moze bedzie mial racje :)

Też chyba jest kwestia tego ile za coś można zapłacić. Dwa łączone loty i 160$ za tubę w plecaku to jest niestety całkowita odklejka. Sytuacja gdy masz np 3 loty łaczone w jedną mańkę, to 6x bagaż sportowy i wychodzi naprawdę sporo opłat

• Like 1

• 0

No ale jak masz lot łączony to przecierz raz nadajesz i raz odbierasz..

Dokładnie tak,

Chyba że trafiasz na chytrego zioma z Turkish airlines który uparcie twierdzi że masz zapłacić za każdy lot osobno. Kumpel mówi że myślał że go krew zaleje na lotnisku, żadne argumenty nie przemawiały. Płacisz albo zostaje, chcesz, proszę bardzo, pod ten adres email złóż sobie skargę 

Edytowane przez Kuba Standera

• 0

Zwolennikom traveli powiem, że testowałem saltige salty w czterech kawałkach- wyglądała solidnie, wyciągnąłem na popa rekina około 30kg, ładne, równomierne ugięcie, jednak przy wielu rzutach elementy się przekręcają.. właściciel powiedział, że ma ją 4 lata i wyjeła dużo GTków

• 0

Zadam glupie pytanie: wiesz ktora? Jaka dlugosc, cw i ile skladow? Sa 3 skladowe z rynku francuskiego i 4 sklady (rekojesc dzielona kolo kolowrotka- powinno ci sie rzucic w oczy przy rzucaniu) z niemieckiego. To mnie do saltig zniecheca, ze jest ich dyzo wersji i roznice nie sa opisane - burdel maja jak w tym archeo z kolowrotkami to samo - 100 wersji... Gdzies tez czytalem na francuskim forum, ze zdarzalo sie, ze sie przelotki luzowaly pod omotkami. Wg znajomego kuby temple reef jest super. Na yt sa filmiki z 3 skladem westina - wyglada dobrze.

W tym drugim w okolicach 3 minuty mnie ten westin zaimponowal... :)

• 0

Zwolennikom traveli powiem, że testowałem saltige salty w czterech kawałkach- wyglądała solidnie, wyciągnąłem na popa rekina około 30kg, ładne, równomierne ugięcie,

jednak przy wielu rzutach elementy się przekręcają.. właściciel powiedział, że ma ją 4 lata i wyjeła dużo GTków

Chodziło mi o saltist- model jak wyżej podałem, saltiga póła wyżej

• 0

Panowie, a z ciekawosci: jakich plecionek używacie?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Z moich doswiadczen jak ci nie zalezy na kolorowej lince bierz tego p-line 8 splotowca od psulka (w dziale bazarek). Trzymaj sie z dala od spiderwire. Z moich testow na 2 kolkach i wadze spiderwire trzyma ponizej polowy parametrow z pudelka przy grubosci duzo wiekszej niz opisana.

https://youtu.be/FNn0M4Xi-eQ?si=Qg498t_xdWdW_FYv

Ciekawe ogladanie - tylko gosc bierze "zle linki" z mojego doswiadczenia 10-20lbs wszystkie sa ok. Jaja sie zaczynaja ponizej 10 i powyzej 40. Ja wyglada, ze lece do egiptu w marcu i bede chyba bral psulkowe wersje 36kg - ta 4x kg juz mi sie wydaje, ze moze slabo latac- niech sie praktycy wypowiedza.

Inne pytanie do praktykow:

Krew mi w zylach zastyga jak ja widze podbieranie tych duzych ryb z lodzi - hamulec zbetonowany, ryba ciezka do tego duzo nizej od twoich stop a koles podbiera ja stojac ci pod nogami - pachnie polamaniem wedki w razie ostatniego nura albo jak mu sie ryba wyslizgnie. Trzymanie szczytowki w dol tez moze nie zadzialac jak na krotkim dyszlu gosc rybe pionowo w gore podniesie - taki "odwrocony high stick" sie robi Co robicie? Podbieracie zupelnie spompowana rybe, otwieracie kablak pod koniec holu? - luzowanie hamulca wydaje mi sie malo praktyczne i latwe do przeoczenia, ale najbezpieczniejsze... ew zostawianie dlugiej linki przed wedka i dociaganie ryby do burty za ta linke bez uzycia wedki? Ale to tez cos sie poplacze i po wedce...

• Like 1

• 0

P-line 8 mam od lat:) używam na szczupaki :)

Nie myślałem o niej za to pod lowienie morskie

Generalnie na solanke mam daiwe saltiga x12

Ale byłem ciekaw z czego Wy korzystacie, co jest innego sprawdzonego i wartego rozwazenia

• 0

Kolega mi polecił PP jakas z teflonem że wytrzymalsza od saltigi, wziąłem no i pożałowałem bo okazało się że postronek. Amerykańska, przegrubiona i dla tego wytrzymalsza. Skończyło się że zamówiłem kolejna Saltige tym razem P8. Tanio nie jest ale P6 robię trzeci wyjazd, przerzuciłem tylko na drugą stronę.

Edytowane przez wujek
  • Like 2

• 0

Zależy co chcesz łapać, jaką techniką i jak duże ryby.. pe 5-8 zazwyczaj. Nie kupuj taniego shitu bo kupisz dwa razy. Ja raz chciałem przyoszczędzić i na miejscu co 5 rzut broda, po dwóch godzinach łapania została mi połowa plecionki na młynku, od tamtego czasu stosuję saltigę albo varivas i jestem zadowolony.

• Like 1

• 0

Zależy co chcesz łapać, jaką techniką i jak duże ryby.. pe 5-8 zazwyczaj. Nie kupuj taniego shitu bo kupisz dwa razy. Ja raz chciałem przyoszczędzić i na miejscu co 5 rzut broda, po dwóch godzinach łapania została mi połowa plecionki na młynku, od tamtego czasu stosuję saltigę albo varivas i jestem zadowolony.

Właśnie o to chodzi, aby nie władować sie w coś niesprawdzonego i później żałować tego na wyjeździe gdy nie można zmienić 

Chodzi mi o to co stosujecie do rzutów 

Pe - wiadomo, zależnie od zestawu 

Ja mam daiwe saltige x12

Ty też tą daiwę czy inną, i którego varivasa? 

• 0

Co do brod to mz znak za luzno nawinietej linki na kolowrotek- na rybie/zaczepie wciela sie linka pod nawoj i pozniej przy wyrzucie szarpala - to odbijalo przynete i broda gotowa. Czesto uzywam tanich linek (1km/15euro z ali= tania dla mnie) i nic sie nie plata przy szczupakowaniu i na dorszach. Troszke drozszych, ale dalej tanich uzywam do duzych przynet i tez jest ok. Na filmiku koles pokazuje, ktory varivas ma najlepsze parametry w laboratorium :) mz duzej roznicy nie bedzie a sama moc moze szybko spadac jak przelotki niekompatybilne z linka (moj varivas super pe tracil xx% wytrzymalosci po kilku tygodniach uzywania w taniej wedce - blank i przelotki byly cale pokryte barwnikiem z linki).

• 0

Właśnie o to chodzi, aby nie władować sie w coś niesprawdzonego i później żałować tego na wyjeździe gdy nie można zmienić

Chodzi mi o to co stosujecie do rzutów

Pe - wiadomo, zależnie od zestawu

Ja mam daiwe saltige x12

Ty też tą daiwę czy inną, i którego varivasa?

Ja do castingu(popper, stickbaits) saltigax12 pe8, a do jigingu varivas avani jigging 10x10 x8 pe6

• Like 1

• 0

Asari 9x 60-80-100lb. Tania jak barszcz (20e za szpulę 300m w osiedlowym sklepie), w miarę cienka, wyjęła sporo ryb, choć fakt, wszystko poniżej 30kg (ale też i linka była 60lb)

Lokalersami używają jej w 80-100pb albo daiwy j-braid multicolour (ponoć lepsza niż monokolor)

• Like 1

• 0

Pytanie o dobor kolowrotka:

1

Wplyw na wywazenie zestawu- jest wazne? Zwlaszcza, ze poza wedka na lince wisi 100g+? Jak najczesciej lowicie- szczytowka w dol (bo balon na lince, bo chlapie lepiej), czy w gore (by przyneta inaczej pracowala) bo szczerze to w zadnej wedce sie tym nigdy nie przejmowalem.

Gdzie macie balans/ czy wogole zwracaliscie uwage w wygodnych wedkach?

Ja na probe do powermesh xxh (2.4m 298g) podpialem kilka kolowrotkow z rozrzutem masy ponad 200g (od legalisa 2k do slammera ll 560)

I srodek ciezkosci przemiescil sie moze o 2cm oscylujac zawsze w okolicach poczatku fore.

2

Czy to tylko duze kolowrotki bo hamulec mocniejszy i duzo linki na zapas na dluzsze odjazdy?

Pytam bo z jednej strony ludzie od templereef do ronina 8.3ft 368g mowia, ze saragosa 14k bedzie za mala i polecaja 18-20k ( czyli 700g malo lepiej kolo 900).

Z drugiej westin do tego poppera (2.3 436g) poleca cos kolo 600g (shimano 8k) i wyraznie zaznacza, ze kolowrotki kolo 800g to juz za duzo- mimo, ze wedka ciezsza.